Simpatična Petra izrađuje predivan nakit inspiriran jednim od najljepših hrvatskih otoka

Nakit domaćeg brenda NaOtoku predstavlja unikatne elegantne komade za svaku priliku
Vidi originalni članak

Nakon diplome na zagrebačkom Tekstilno-tehnološkom fakultetu, Petra Markusović odlučila se posvetiti dizajniranju nakita. Svi ljubitelji decentnih i vrlo unikatnih komada, zaljubit će se u njezin brend NaOtoku na prvu. 

– Ja sam Petra Markusović, odrasla sam u Supetru na otoku Braču odakle potječe cijela moja obitelj. Odrastanje uz more odredilo je kasnije i moj put u umjetničkom stvaranju. Završila sam Školu likovnih umjetnosti u Splitu, odjel Industrijski dizajn i diplomirala modni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Više od pola svog života živim i radim u Zagrebu. Dugi niz godina radila sam kao aranžer izloga i visual merchandiser, a zadnjih desetak godina glavni fokus mog rada je dizajniranje i izrada nakita – predstavila se za Divu. 

Za vrijeme studiranja na Tekstilno tehnološkom fakultetu počela je izrađivati nakit više kao hobi i za neke projekte za kolegije. Budući da je htjela naučiti što više tehnika u izradi nakita završila je par tečajeva za oblikovanje nakita u metalu. 

– Kad sam u jednom trenutku ostala bez dugogodišnjeg, stalnog zaposlenja htjela sam napraviti promjenu u životu. Najviše sam uživala u izradi nakita tako sam se odlučila tome ozbiljno posvetiti na puno radno vrijeme. Počela sam spontano raditi nakit s kamenčićima s plaže, školjkama i morskim stakalcima. Ta ideja se nametnula sasvim prirodno s obzirom na mjesto iz kojeg potječem – objasnila je.

Nakit domaćeg brenda NaOtoku predstavlja unikatne elegantne komade za svaku priliku. Glavnu inspiraciju Petra zahvaljuje svom rodnom Braču, a svaki komad priziva dozu romantike i nostalgije.

– Inspiracija mi je more i sve vezano uz njega. Vrlo često me neobični kamenčići, morska stakalca ili komad isprane keramike inspiriraju za komad nakita. Stvarajući nakit prvo brižljivo odabirem asortiman prirodnih oblika koji imaju privlačnost i zanimljiv karakter. Njihove prirodne atribute ističem spajajući ih s metalom. –

– Nakit koji izrađujem povezan je s morem, često mi moje klijentice kažu da ih podsjeća na ljetovanje, dragu osobu, djetinjstvo. Nakit je namijenjen ženi koja voli drukčiji, poseban nakit s dozom nostalgije i romantike.  Svaki komad nakita koji izradim ima svoju priču, stakalca i kamenčići pričaju priču o mjestu gdje su pronađeni i u tome je posebnost nakita naOtoku – otkrila nam je Petra.

Izrađuje nakit od mesinga i srebra koji kombinira s kamenčićima, školjkama, morskim stakalcima, keramikom koju je pronašla na plažama. Morsko staklo su odbačene boce, čaše koje su vremenski procesi i more obradilo do zaleđenog i trošnog izgleda. Materijal nalazi na plažama, često joj prijatelji, poznanici i klijentice nose zanimljive komade koje su i sami našli. 

– Izrada komada nakita započinje biranjem kamenčića i slaganjem različitih kombinacija. Kad sam zadovoljna s izabranim kamenčićima radim okvire od srebra ili mesinga i ostale elemente koje trebam za određeni dizajn. Dalje slijedi lotanje, brušenje metala, poliranje, čišćenje... Izrada nakita u metalu zahtijeva dosta alata, potrošnog materijala, vremena i radnog prostora. U izradi koristim različite vrste sitnog alata, kalupa za iskucavanje i drugih strojeva za obradu metala. Za izradu jednog komada treba od jednog do par dana ovisno o složenosti izrade, jednostavnije komade napravim u par sati – ispričala je.

Njezin se nakit često miješa s malim perlicama prikačenima najlonskom niti, a svaki komad nakita je unikatan ili napravljen u malim serijama, a za svoje kolekcije Petra kaže:

– Svaka kolekcija mi je omiljena na svoj način jer je napravljena u određenom periodu mog života i podsjeća me na određene događaje, boje, oblike i razmišljanja. –

I Petra ideja za budućnost itekako ima, a za Divu je otkrila što je sljedeće čeka:

– Trenutno se spremam za par sajmova izvan Hrvatske što iziskuje puno rada i pripreme tako sam do Nove godine zauzeta. Uvijek unaprijed planiram nove mini kolekcije i izrađujem posebne komade po narudžbi za moje klijentice. –

Leopard uzorak u upečatljivoj kombinaciji zgodne Ane nikad bolje nije izgledao
Koju količinu kreme, seruma i SPF-a nanosite na kožu? Evo što je ispravno, prema mišljenju stručnjaka
Burberry ima novi pristup: Daniel Lee omekšao je strogost army kaputa, siluete su sada nježnije i romantičnije

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".