Simona je preboljela rak dojke pa pokrenula brend zbog kojeg žene nakon mastektomije imaju pristup lijepim grudnjacima

Osjećajući potrebu za promjenom i doprinosom zajednici žena koje su prošle kroz slično iskustvo, Simona je osmislila brend koji bi im olakšao taj težak put.
Vidi originalni članak

U svijetu gdje se snaga i odlučnost često očituju kroz izazove s kojima se suočavamo, priča o Simoni Stepančić Augustić ističe se kao primjer uspješnog prevladavanja teških trenutaka i transformacije boli u nadahnuće. Nakon što je prebrodila rak dojke, Simona je osnovala brend Arya Intimo koji je postao prava oaza podrške i ljepote za žene koje su prošle kroz mastektomiju.

– Moja dijagnoza raka dojke došla je kao grom iz vedra neba. Imala sam 30 godina, bila sam u 8. mjesecu trudnoće, planirala vjenčanje... doslovno živjela “time of my life” trenutak. Negdje u drugom tromjesečju trudnoće pojavila se ta kvržica koju sam u početku ignorirala. Tako mlada, bez obiteljske predispozicije za rak dojke zaista nisam očekivala takav ishod, no drugi ultrazvuk je ipak bio alarmantan i poslana sam na punkciju te kvržice. Kažem drugi jer me prvi radiolog koji je radio ultrazvuk poslao doma i rekao da se vratim kada rodim, kontrola za 6 mjeseci. Hvala Bogu da sam poslušala intuiciju i tražila drugo mišljenje. Čim mi je bila potvrđena dijagnoza sve se nekako brzo odvijalo... rodila sam, krenula s kemoterapijama, nakon čega sam bila i operirana. Učinjena mi je obostrana mastektomija s rekonstrukcijom. No, zbog infekcije u jednoj dojci jedan implantat su morali izvaditi. Neki bi rekli da mi je najveći izazov bio prolaziti kemoterapiju s malom bebom u rukama, ali da nije bilo nje, ne znam kako bih izdržala. Ona i suprug davali su mi snagu, motivaciju, želju za borbom – ispričala nam je Simona.

Uvijek kaže da ji sama dijagnoza i gubitak kose uslijed kemoterapije nije nimalo izbacilo iz tračnica kao što je to bio gubitak dojke. Mastektomiju je doživjela kao gubitak ženstvenosti, trebalo joj je dosta vremena da prihvati svoje novo tijelo, da zavoli svoje ožiljke i da ponovo zavoli svoju sliku u ogledalu.

– Kako bih se ponovno mogla osjećati kao prije znala sam da si trebam izgledati dobro, osjećati i izgledati potpuno - u svakodnevnom životu, kod kuće, na spavanju, na plaži... Krenula sam istraživati ponudu grudnjaka, pidžama i kupaćih kostima u Hrvatskoj. Nažalost bila je toliko slaba da me to još više bacilo u očaj. Tada sam naručila nekoliko grudnjaka izvana. Ne mogu vam opisati kako sam bila sretna. To su bili grudnjaci nalik onima kakve sam prije nosila. Bila sam to više JA. Tako mi je pala na pamet ideja da otvorim specijaliziranu trgovinu i web trgovinu za nas koje smo prošle rak dojke i borimo se s promijenjenom slikom u ogledalu ili jednostavno želimo lijepe ženstvene grudnjake – objasnila je.

Uz ponudu grudnjaka i turbana, proizvode ARYA donje rublje, pidžame i kupaće kostime. Dizajnirali su pidžame s džepićima za lagani, spužvasti umetak jer ne vide razlog zašto se žena ne bi i doma u vlastitom krevetu osjećala potpuno. Za dane kada im se zaista ne nosi grudnjak, tu je super udobna potkošulja s integriranim grudnjakom (topićem), idealna za dane oporavka od mastektomije, ali i kasnije.

Iz vlastitog iskustva s mastektomijom i kroz detaljna istraživanja, naučila je da stil može igrati veliku ulogu u vraćanju samopouzdanja i naučiti nas ponovno zavoljeti svoje tijelo nakon operacije. Ipak, iskustvo kupovine nakon mastektomije, sama ponuda i dostupnost postoperativnih odjevnih predmeta može biti izazovna, obeshrabrujuća i loša za samopouzdanje. Donje rublje i kupaći kostimi koji su dostupni u Hrvatskoj često su neprivlačni mlađim ženama i ženama srednjih godina, kako dizajnom tako i krojevima, ali i udobnošću.

– Našim kolekcijama želimo svim ženama nakon karcinoma dojke i mastektomije pružiti lijepo, kvalitetno i udobno donje rublje, kupaće kostime i pidžame, izrađene posebno za tijela nakon operacije, s dizajnom u prvom planu. Želimo da se svaka žena osjeća predivno, sigurno i samopouzdano u našim proizvodima i u svojoj koži. Vremena su se promijenila, žene traže više kod dizajna i funkcionalnosti, nije više jedino bitno da je preživjela! Da! I više nego je bitno!! Najbitnije je!! Ali ne smijemo zanemarivati aspekt ljepote. Žena je ŽENA, i nakon dijagnoze. Sve joj se promijeni preko noći samom dijagnozom, zamislite kako se osjećamo kada isto tako preko noći shvatimo da nam više ništa od starog donjeg rublja ne odgovara, a na tržištu možemo naći samo „ortopedsko“. Smatram da je vrijeme za promjenu došlo i kod nas. U svijetu se situacija zadnjih godina uvelike promijenila – rekla je Simona.

Stvaranje brenda od nule nije mali podvig, ali Simoni je to itekako pošlo od ruke. 

– Trebalo je malo hrabrosti za početi od nule. U mom slučaju još i više! Znala sam si reći: "Simona pa ti si imala rak, di ćeš sada ulaziti u neke projekte?!" Život mi se promijenio. Tijelo mi se promijenilo i to nije privremena promjena. Na neki način je zauvijek. Više nisam ona mlada žena prije dijagnoze, ni fizički, ni psihički. Ali sam moćna, snažna, hrabra i nepobjediva! Ponosna sam na sebe, na sve što sam postigla, privatno i poslovno. Krenuti u poduzetništvo s ovim projektom na neki način je značilo uzeti natrag svoj život u svoje ruke stvarajući nešto što bi napravilo razliku ne samo u mom životu, već i u životima drugih žena poput mene. Čudno je to, osjećam se i prestrašeno i dobro i potpuno jer radim posao koji ima svrhu, i dajem se u ovaj posao svim svojim srcem. Naučila sam se živjeti dan po dan, ne ostavljati ništa za kasnije jer život je zaista sada. U ovom trenutku. Nepredvidiv, ali predivan! Prije pokretanja ovog posla znala sam biti anksiozna i uplašena, ali onda sam si rekla - Što je najgore što se može dogoditi? Da ne uspijem... ok. Barem ću moći reći da sam probala, izvukla neko iskustvo, sazrela i iz svega proizašla jača. –

Nakon otvaranja brenda, dobila je puno pozitivnih rekacija od žena koje su prošle kroz istu situaciju kao i ona, a i dalje gotovo svakodnevno dobiva poruke od žena koje isprobaju Arya donje rublje, kako i sama kaže:

– Svakodnevno dobivam poruke. Žene su presretne što napokon mogu nositi lijepo, ženstveno donje rublje koje podsjeća na donje rublje koje su nosile prije dijagnoze. Također, zadovoljne su što u trgovini radim ja, koja sam kao i one prošla mastektomiju i rak dojke. U mojoj kabini za presvlačenje nema srama. Ponekad se obje skidamo i međusobno pokazujemo ožiljke. –

Grudnjaci nakon mastektomije velik su korak, često su oni obični, a ako nisu – nisu dostupni preko HZZO-a. Ipak, ovi Simonini jesu!  Arya grudnjaci također se mogu nabaviti u Zagrebu, u trgovini u Rotonda centru na adresi Jurišićeva 19. Osim toga, možete ih naručiti i online na Arya stranici, telefonom ili mailom.

– Preko HZZO-a žene u Hrvatskoj imaju pravo na 2 grudnjaka godišnje (nakon amputacije dojke), a nabavljanje grudnjaka i proteza dojke je vrlo jednostavno - preko elektronske doznake koju izdaje dr. obiteljske medicine. Cijeli asortiman, pa i onaj na doznaku šaljemo po cijeloj Hrvatskoj – objasnila je.

Osim što je pokrenula trgovinu kako bi ženama pomogla da se ponovno osjećaju lijepo i ugodno u vlastitom tijelu, Simona je pokrenula i udrugu.

– Mi 4 prijateljice koje je spojila bolest osnovale smo udrugu Onko Beauty. Radimo na osnaživanju žena u tijeku liječenja od malignih bolesti, a fokus je upravo na estetici. Smatramo da se upravo to u procesu liječenja jako zanemaruje, a jako je bitno. Žena je žena i nakon dijagnoze i tako se treba nastaviti osjećati i tijekom liječenja, i nakon što osjeti promjenu na svome licu i tijelu. Postoje načini da se osjeća bolje, samopouzdanije, ljepše. Organiziramo radionice terapijskog šminkanja, dovodimo profesionalne kozmetičare, frizere, stomatologe… koji im svojim savjetima barem malo olakšavaju i uljepšavaju proces liječenja. –

Osim svojim brendom i udrugom, Simona želi pomoći ženama i svojom pričom te borbom protiv maligne bolesti, a za kraj želi pručiti svim ženama:

– Najvažnije je da znaju da zaista nisu same. Tijekom i nakon liječenja prolazit ćete kroz različite emocije, bit će tu tuge, ljutnje, anksioznosti, depresije… Mastektomija po prirodi i jest gubitak i prirodno je tugovati. Ne radi se samo o gubitku dijela tijela. Za mnoge žene to je gubitak osjećaja sebe, kao žene. Bez obzira jeste li se odlučile za rekonstrukciju ili ne, vaše tijelo se promijenilo. Sada trebate naučiti zavoljeti i prihvatiti novu sebe – kaže pa dodaje:

– Iskustvo s karcinomom dojke pogađa mnogo više od našeg tijela, često se osjećamo izgubljeno u fizičkim i emocionalnim promjenama. Iako naši voljeni žele biti uz nas, ponekad je teško voditi teške razgovore s onima koji nisu prošli ono što smo mi prošle. Pridružite se zajednicama žena s kojima ćete moći podijeliti vaša iskustva, zatražiti pomoć i shvatiti da niste same. Tu su i udruge… Sve za nju, Nismo same, Caspera, Budi dobro, Onko Beauty… Kroz razgovor se nadahnjujemo, motiviramo, jačamo i podržavamo sebe i druge. –

Zgodna dama u ležernoj crno-bijeloj kombinaciji kao stvorenoj za ljeto, a kombinira ju uz cipele koje su hit već nekoliko sezona
Iz omiljenog dućana izdvojili smo najchic torbice koje se nose ovih dana
Lako ju je održavati i stvara cool dojam: Frizura koja je kao stvorena za novu sezonu pred nama

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".