Sanja Gršetić je bajkerica, lovkinja i profesorica, a ima i jednu od najvećih kolekcija Barbie lutaka u Hrvatskoj

Najvrjednija Barbie lutka u njezinoj kolekciji je Božica sunca koju je dobila na poklon od bake, a cijena joj je tada bila oko 500 maraka.
Vidi originalni članak

Od svog debija 1959., Barbie je zaokupila maštu generacija, nadilazeći svoj status obične igračke i postala ikona kulture, mode i osnaživanja. Stvorena od strane Ruth Handler, suosnivačice Mattel Inc., Barbie je zamišljena kao odraz ženskog potencijala i katalizator neograničenih snova.

U prvih godinu dana Mattel je prodao oko 350.000 Barbika po cijeni od tri dolara, a u Hrvatsku je stigla 23.12.1993. kad je otvoren prvi europski Matell shop u Petrićevoj ulici.  

Barbie lutke postale su tada iznimno popularne i u Hrvatskoj, ali jedna se dama iz Velike Gorice može pohvaliti s jednom od najvećih kolekcija Barbie lutaka. Naime, Sanja Gršetić (49), po zanimanju mr.sc.politologije, je bajkerica, lovkinja, skuplja oružje i profesorica, a u svojoj kolekciji ima gotovo 500 Barbie lutaka.

– Svoju prvu Barbie lutku sam dobila s 10 godina iz Njemačke od pokojnog strica i to je kaubojka, koja je i danas u prvobitnom stanju. Iduću sam dobila s 13 godina, Španjolka koja je isto u prvobitnom stanju i s te dvije lutke sam se igrala. U Barbie lutkama sam vidjela ljepotu i prekrasnu lutku te zbog kasnog dobitka odlučila sam da ću u vremenima kada sama zarađujem početi sa sakupljanjem – otkrila nam je Sanja.

Iduća Barbie lutka koju je dobila bila je Božica sunca o kojoj je izašao članak u tadašnjem Večernjem listu i koja je u to vrijeme, oko 1994., koštala oko 500 njemačkih maraka.

– Moja baka, koja je bila upoznata s mojom ljubavlju prema njima, odlučila je kupiti mi upravo tu lutku za rođendan. To je pokrenulo moj hobi i krenula sam s kupnjom. Najveći dio kolekcije stigao je iz Njemačke preko oca najbolje prijateljice koji je tamo radio i donosio mi kataloge od Barbie i po njima sam ih naručivala. Tada su cijene bile i do 70 maraka za jednu, što je u to vrijeme devedesetih bilo puno novaca – ispričala je.

Danas njezina zbirka broji točno 493 Barbie lutke i, kako sama kaže, zna se dogoditi da nekada kupi duple jer ne zna koju lutku već ima, a koju ne. One su većinom sve u kutijama, a ostalih 30-ak su bez kutije. 

– Uz Barbie lutke tu su Kenovi, automobili, kočije, konji, odjeća, obuća i modni dodaci. Samo ove godine do sada sam uspjela kupiti njih 49. Cilj mi je doći do 1000 komada. One su spremljene u posebne kutije i nisu izložene nigdje u kući, već spremljene na zadnjem katu kuće. Imam i Barbie lutku koja je visoka 1 metar i posebna je jer dijete od 8 godina može nositi njenu odjeću – objasnila je.

Što se tiče njezine najdraže Barbie lutke, to joj je Barbie modnog dizajnera Boba Mackieja.

– Sve su prekrasne od Marilyn Monroe, Scarlett O’Hara iz filma Prohujalo s vihorom, Audrey Hepburn do Madame. No, meni je najdraža Barbie Boba Mackieja kojoj je danas cijena 400$. Ona je posebna jer je po njoj šivana vjenčanica moje sestre, ali sve su one posebne te je to razlog zašto ih skupljam. Svaka na svoj način predstavlja nešto posebno, ima neku posebnu ljepotu kojom zrače – otkrila nam je.

Osim skupljanja Barbie lutaka, ima i još jedan hobi – vožnja motorom. Sve je krenulo 2007. godine kada se odlučila položiti A kategoriju i naučiti voziti motor. Krenula je od 125cc pa sve do 650cc na kojem je i polagala.

– Nakon položenog ispita, krenula sam u potragu za motorom, ali ne bilo kakvim, već sportskim i kupila u Karlovcu novi Kawasaki 650cc koji vozim i danas u njegovoj najpoznatijoj boji – zelenoj. U to vrijeme nije bilo puno žena za motorom, a danas ih je sve više i drago mi je što je upravo tako. Ljubav prema motorima je uvijek postojala, ali ja sam se u svojim srednjim godina odlučila za to i nikada nisam požalila – ispričala je.

Nije ni u jednom moto klubu, ali najdraži joj je bio Moto susret u Sinju i svake godine, prije početka sezone, blagoslov motora. A zašto je odabrala baš motor? U automobilu može razmišljati o svemu, ali na motoru ne, tu morate biti 100% usredotočeni na cestu, sudionike u prometu i to joj je psihički odmor, kako sama kaže.

Također je i 2011. godine postala lovkinja i tu je istaknula svoj pištolj revolver Smith & Wesson 357 magnum, ali i ostale puške. Nije član ni jednog od lovačkih društva osim lovačkog saveza Hrvatske.

Prije 20 godina, bila je prvakinja Hrvatske u dužini kose te je završila u tiskanim medijima i na televiziji. Kosa joj je tada dosezala 167 centimetara, ali je zbog bolesti štitnjače, danas nažalost kraća i tada učenici koji joj nisu znali ime, zvali su je Matovilka.

– Moja tri hobija su sasvim neobična za moju okolinu i nekima ne spojiva, da žena s 49 godina ima takve hobije koji su u potpunosti suprotnost, ali i zbog mog zanimanja. No, kada nešto voliš i želiš, kreni i ne okreći se – objasnila je pa dodala:

– Koju poruku Barbie šalje djevojčicama i ženama? E to je pravo pitanje i vjerujem da svatko ima svoje mišljenje o njoj, a postoji i posebna kolekcija: „Što sve mogu biti“, koju naravno posjedujem, pa je tu prisutna i pedikerka, liječnica, pjevačica, političarka, cvjećarka i sl. Nikada nisam gledala Barbie lutke kao ideal ljepote i proporcija, već lutku koja je promijenila i spojila mnogo ljudi jer postoji puno grupa u kojoj mi kolekcionari izmjenjujemo svoja iskustva. Svaka Barbie je posebna, od one obične to kolekcionarske. One su za mene idealne lutke koje mogu biti sve što požele. –

Jednoga dana Sanja bi željela da njezino vlasništvo bude u Muzeju za umjetnost i obrt. Tako da svake godine, na barbikin rođendan, 9. ožujka, budu izložene javnosti.

Ekonomistici savršeno pristaje spoj bodija i lanenih hlača: 'Volim ležernu oversized odjeću, jako rijetko nosim nešto usko'
Mekani bob trendi je inačica klasičnog boba koji daje dodatni volumen, a iznimno ga je lako održavati
Ovaj trik s korektorom tajna je za stvaranje dojma prirodnog rumenila i dodavanja dozu svjetline

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".