Salzburg je ove godine poseban – slavi brojne obljetnice i godišnjice

Grad do kojeg možemo i automobilom, smješten je na rijeci Salzach te ima niz kulturnih institucija i muzeja. Ova je godina za njih posebna, dostupne su u 'gradu soli' razne manifestacije i kulturne aktivnosti
Vidi originalni članak

Posjet Salzburgu pruža jedinstven doživljaj koji kombinira bogatu kulturnu baštinu, prekrasnu arhitekturu, ugodnu atmosferu te  čarobne vrtove i parkove. Tamo je rođen slavni skladatelj Wolfgang Amadeus Mozart, pa je glazba u duši grada. Naravno da ćete probati Mozart kugle, treba znati da su one originalne plavo-srebrne, s potpisom stare slatičarnice Fürst. Bili smo u tom predivnom povijesnom gradu nekoliko dana te se, usprkos vjetru i kiši, popeli na Hohensalzburg Fortress, srednjovjekovnu tvrđavu koja dominira gradom. Čak i tih dana, pogled na grad, obližnje brežuljke i rijeku Salzach je impresivan. A dolje se protežu vrtovi i parkovi, grad kao da je iz bajke.

Ove godine grad je u posebnom raspoloženju, naime brojni muzeji i parkovi imaju značajne datume ili obljetnice te povodom toga posebne programe. Inače, salz znači sol, grad ima nekoliko rudnika soli, na čijoj je proizvodnji i prodaji nastao te rastao, a danas služe kao turistička atrakcija. No, ovoga puta mi smo se više bavili kulturom i programima u čast obljetnica. Salzburg card je tu praktična, u cijenu ulaze razne atrakcije, muzeji, kao i javni prijevoz. Za jedan dan u niskoj sezoni cijena je 28 eura, uistinu se isplati.

Impresivan DomQuartier slavi 10. godišnjicu

Jedan od najboljih primjera je muzej katedrale DomQuartier koji slavi 10. godišnjicu. Nas je u taj svijet uveo Peter Staudinger, vrlo simpatičan i zanimljiv vodič. Naime, DomQuartier je zapravo oživljeno povijesno središte političke i crkvene moći u Salzburgu na način koji posjetiteljima omogućuje da ga vide očima prinčeva-nadbiskupa.

Stoljećima su Residenz, katedrala i nadbiskupija oblikovali grad i pokrajinu Salzburg da bi tvorili simbolično jedinstvo koje se odražava u njegovoj arhitekturi. Zdanje je impresivno, šetnja otkriva bogatstvo i značaj grada koji ima višestoljetnu samostalnost i kulturu koja je obilježila regiju.

Nakon toga treba posjetiti i Salzburg katedralu, inače grad ima mnoštvo crkvi, jedna ljepša od druge. No, katedrala je veličanstvena, svaki dan točno u podne možete slušati besplatni koncert na orguljama (osim u nedjelju kad je misa), a mi smo čuli i Bachovu Toccatu i fugu koja je u jednom čarobnom trenutku ispunila taj predivan prostor. Za gradsku šetnju bio je s nama vodič Igor Biljan, odličan poznavatelj povijesti i hrvatskog jezika. Ima i dosta lokacija koje su specifične za film 'Sound of Music', stoga je to jedna od njihovih popularnih tura.

Museum der Moderne Salzburg slavi 20. godišnjicu

Godišnjicu ima i njihov muzej suvremene umjetnosti. Museum der Moderne Salzburg, koji slavi 20. godišnjicu, nalazi se visoko iznad krovova starog grada Salzburga na Mönchsbergu. Na ukupno četiri razine, okružen zelenilom, ponosi se muzej s izložbama suvremenih umjetnika.

U sklopu muzeja je i predivan restoran M32, atraktivno uređen s predivnom terasom koja gleda na grad. Muzej koji je dizajnirao münchenski arhitektonski tim Friedrich Hoff Zwink, službeno je otvoren 2004. godine. Posebne značajke uključuju ostakljena stubišta s pogledom na vodotoranj iz 19. stoljeća, kao i vanjski dio koji je presvučen lokalnim mramorom.

100 godina prirodoslovnog muzeja 'Haus der Natur'

Tu je još jedna godišnjica, radi se o čak 100 godina njihovog genijalnog prirodoslovnog muzeja koji ima niz interaktivnih eksponata. 'Haus der Natur' sa Znanstvenim centrom na 7000 m² obrađuje teme prirode, svemira, čovjeka i životinja s raznih strana – tu su planetarij, veliki akvariji u kojima je i jedan mali morski pas, ali i dinosauri, kosturi, fascinantan prikaz naših sposobnosti, snage... Mjesto u kojemu će super uživati klinci, ali i roditelji te svi onih kojima je znatiželja prirodno urođena.

Salzburg ima jednu lokaciju koja je super popularna, a to su vrtovi i palača Mirabell. Naime, tamo smo išli na predivan večernji koncert ansambla Mirabell s glazbom Haydna i Mozarta. Ovu raskošnu palaču sagradio je 1606. princ-nadbiskup Wolf Dietrich za svoju voljenu Salome Alt, a danas je to lokacija za romantična vjenčanja. Mramorna dvorana, bivša dvorana za bankete prinčeva-nadbiskupa, općenito se smatra jednom od najljepših dvorana za vjenčanja na svijetu. Nekada su ovdje stvarali glazbu ljudi poput Leopolda Mozarta i njegove djece, Wolfganga i Nannerla.

Eko selo 'Freilichtmuseum Goßgmain' slavi 40. godišnjicu

Još jedna obljetnica pripada muzeju na otvorenom - 'Freilichtmuseum Goßgmain' slavi 40. godišnjicu. To je zapravo eko selo s kućama koje su ostale netaknute, samo su sređene kako bi sada služile za uvid u nekadašnji život sela oko Salzburga. Imaju i vlakić, možete se provozati šumicom i gledati sve iz tog simpatičnog, sporog vozila, slušati ptičice, fotografirati okolicu i na koncu završiti na ručku u rustikalnom restoranu s odličnom domaćom hranom.

Osim retro izdanja, posjetili smo i moderan Hangar-7, om povijesne flote Flying Bullsa. Zdanje od stakla i čelika u zračnoj luci  Salzburg započelo je 1999. godine te ju je arhitektonski osmislio Volkmar Burgstaller. Koristeći 1200 tona čelika i 380 tona posebnog stakla, stvorio je ovo čudo. Unutar Hangara-7 je  staklena kupola koja neizbježno privlači pogled prema gore. Prostire se kao nebeski svod nad raznim eksponatima.

Transparentnost 1.754 staklene ploče – od kojih niti jedna nema iste dimenzije – stvara različitu atmosferu u Hangaru-7 ovisno o vremenu ili dobu dana. Tri samonosiva rebra koja se protežu kroz dvoranu nude posjetitelju razne točke gledišta: prema gore prema impresivnoj planinskoj panorami ili prema dolje prema legendarnim zrakoplovima, helikopterima, bolidima Formule 1 i motociklima. Gledano izvana, konstrukcija podsjeća na krilo koje zrači iznimnom dinamikom i bestežinskim stanjem. Na nekoliko katova, tu su uredi, bar i restoran Mayday bar, koji svako malo ugošćuje najbolje chefove iz čitavog svijeta.

I vraćamo se opet u prošlost – okolica Salzburga poznata je i po predivnom parku i dvorcu Hellbrunn. Tu su i zabavne fontane koje špricaju ljude, treba paziti kad idete s lokalnim vodičima da vas iz zezancije ne bi smočili. No, to je dio zabave koja je u tom parku zapravo najbolja u toplim danima. Sve skupa osmislio je prije više od 400 godina nadbiskup sa smislom za humor, Markus Sittikus. Njegova vizija bila je stvoriti takvo mjesto koje do tada nije postojalo. Tako park izgleda i danas, s lijepim jezerima, kipovima i atraktivnim figurama koje podsjećaju na neka minula vremena.

Ekološki osviješteni, a veoma stajliš: 10 poznatih osoba koji biraju održivu modu
Zgodnoj brineti odlično pristaje pripijena haljina u jednoj od klasičnih boja proljetne sezone
Studentica savršeno isfurala spoj bermuda i kaubojki: 'Pratim trendove i nikad ne reci nikad filozofiju'

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".