Ručno rađene šalice i nakit Kat’s Clay studija s otoka Krka unijet će vam dašak šarenila u život

Njegov najveći prodajni hit su šarmantne keramičke šalice ukrašene narančom, koje nastaju na otoku Krku, a vlasnica studija Katica Orlovčić za Divu je otkrila kako je sve krenulo
Vidi originalni članak

Kat’s Clay Studio je indie studio keramike koji ručno kreira keramičke proizvode za svakodnevnu upotrebu i njima poziva da svaki svoj dan učinite barem malo posebnijim. Njegov najveći prodajni hit su šarmantne keramičke šalice ukrašene narančom, koje nastaju na otoku Krku, a vlasnica studija za Divu je otkrila kako je sve krenulo, kako nastaju njezini proizvodi te koji su joj planovi za budućnost.

– Moje ime je Katica Orlovčić i vlasnica sam brenda Kat’s Clay studio. Rođena sam u Vinkovcima, no još kao malo dijete sam se s roditeljima i ostatkom obitelji preselila na otok Krk, gdje sam živjela do polasaka u medicinsku srednju školu u Rijeci. Inače dentalni tehničar, godinama sam radila u struci, sve do povratka iz rijeke u Krk gdje sam počela raditi s glinom – prvo iz hobija, a potom i profesionalno – otkrila nam je Katica.

Sve je zapravo krenulo zbog natječaj turističke zajednice grada Krka za suvenir grada Krka, kada je Katica odlučila napraviti šalicu koju će predstaviti na tom natječaju.

– Budući da sam pohađala tečaj keramike kod Blanke Petrić u ateljeu Cambun u Malinskoj, kod nje sam neko vrijeme pekla svoje radove pa  smo se dosta i zbližilie. Tada sam se prijavila na natječaj turističke zajednice grada Krka za suvenir grada Krka. To je bila moja prva ozbiljnija šalica - šalica u obliku krčke narodne nošnje. Reakcije na tu šalicu su bile jako pozitivne i počela sam dobivati dosta upita o tome gdje se mogu naručiti i nabaviti. Tada sam odlučila i kupiti vlastitu peć, te otvoriti obrt i okušati sreću u keramici. Nakon šalice na narodnu nošnju su došli i drugi predmeti po kojima je danas moj brend prepoznatljiv – ispričala nam je.

U njezinoj ponudi možemo pronaći razne predmete ukrašene voćnim motivima, no tu su i školjke, lavanda, tulipani, kao i posebna božićna kolekcija. 

– Svoj stil bih opisala kao ljetni, veseo i razigran sa pomalo eklektičnom estetikom. To je iz razloga što i sama u svemu volim kombinirati različite stilove kao recimo u odjevnim predmetima, interijeru, glazbi pa tako i u kreativnom izražavanju kroz izradu keramike. To je zato jer se ne volim ograničavati u jednom stilu, nego pokušati ostvariti sve ideje koje mi padnu na pamet – objašnjava.

U posljednje vrijeme dosta je inspirirana mediteranskom estetikom, ljetnim bojama poput narančaste i plave, šarenim prugama i prirodom.

– To je većinom zbog toga što sam blagoslovljena životom na otoku Krku i mogu svakodnevno uživati u primorskim prizorima koji me nadahnjuju. Zato bih rekla da je i filozofija brenda taj feel good vibe koji nam donosi more, ljeto i vesele boje koje se onda prenose i u domove mojih kupaca. Jako često mi se netko javi sa pozitivnim reakcijama i npr. da jedva čeka svako iduće jutro da ispija kavu iz neke moje šalice. To me čini jako sretnom – otkrila nam je Katica. 

No, kako je i sama rekla, ne može izdvojiti neki određeni predmet kao najdraži, svi su joj dragi. Svaki dan joj je pojedini predmet malo draži, ovisno o raspoloženju, no sve su to njene ‘bebice’ i kaže kako ne bi bilo dobro da neku izdvaja. Kao bestsellere i favorite svojih kupaca. svakako je izdvojila šalice na naranče i naušnice.

– Proces izrade je različit za pojedine predmete, no većinom se moja modelacija bazira na tehnici valjanja ploha. Tako nastaju šalice na voćkice i lavandu. To je tehnika kod koje se glina razvalja valjkom na željenu debljinu. Zatim se pomoću kartonskih šablona izreže željeni oblik dna i bočnih stranica koji se potom spaja i dalje oblikuje ručno. Nakon toga stavljamo i ručkice te dodatno zaglađujemo stijenke šalice, koju potom stavljamo na sušenje do iduće faze izrade - ručnog oslikavanja motiva, specijalnim bojama za glinu zvanim engobama. Nakon toga šalice pečemo prvi put gdje glina postaje keramika, zatim uranjamo u glazuru i ponovno pečemo glazurno pečenje. Neke predmete izrađujem i pomoću gipsanih kalupa kao što su tanjurići, no sve ostale faze izrade su iste – objasnila je. 

Njezine proizvode se može naručiti preko instagram profila Kat’s Clay studio i Facebooka Kat’s Clay. U planu je izrada i web trgovine, koja će, vjeruje, biti do kraja godine.

– Kao najveće izazove kod pokretanja vlastitog brenda bih izdvojila financijsku nesigurnost, pogotovo u početku. Za sve treba vremena, pa tako i za isplativost novootvorenog obrta. To može biti i demotivirajuće, pogotovo iz razloga što kada želiš napraviti nešto svoje moraš se puno više truditi i raditi i biti stalno dostupan. Također se moraš baviti i popratnim stvarima u kojima možda izlaziš iz vlastite komfort zone - od izrade keramike, odgovaranja na mailove, poruke, vođenja računa, vođenja društvenih mreža, bavljenja fotografijom, promocijom.. Ali ako stojiš iza onoga što radiš, smatram da se to kad-tad mora vratiti. Zbog toga sam sretna što sam kroz cijelo svoje putovanje kao malog poduzetnika imala punu podršku svog partnera na čemu sam mu neizmjerno zahvalna – otkrila je Katica.

Što se tiče same budućnosti njezinog studija, u planu ima razne stvari, uključujući i dizajniranje novih predmeta:

– Imam jako puno ideja koje želim realizirati, no za sada mi je glavni cilj pokretanje web dućana, nakon čega ću vidjeti koliko će mi se dnevne obaveze izmjeniti te koliko će mi slobodnog vremena ostati za dizajn novih predmeta. Ali u svakom slučaju se nadam da će ga biti. No o tome ću više kada dođe do toga. –

Za kraj, dala je nekoliko savjete za sve koji planiraju krenuti u proces izrađivanja vlastitih proizvoda te otvaranja vlastitih obrta:

– Moji savjeti za druge osobe koje planiraju pokretanje vlastitog kreativnog brenda je da se oboružaju strpljenjem te da se u početku pokušaju osigurati i s financijske strane, bilo da još neko vrijeme zadrže stari posao ili kroz neki oblik štednje, jer za sve je potreban početni kapital. Kao što sam rekla , treba proći neko vrijeme dok ne doprete do svoje publike. Isto tako morate vjerovati u sebe i ono što radite, te stajati iza toga. Ako volite ono što radite i trudite se, uspjeh je zagarantiran. U svakom slučaju ako nešto jako želite svakako savjetujem da se odvažite i krenete u to, te ne dozvolite da vas strah blokira. I naravno želim vam puno uspjeha i sreće! 😊 – zaključila je Katica.

Zagrepčanka oduševila mini figuricom Baby Lasagne: 'Rijetko se dogodi da me se neka osoba toliko dojmi'
Mini suknja i tenisice o kojima se vode velike rasprave: Divna Sara zna kako spojiti klasiku i trendove
Zanimljiva dama privlačila poglede: 'Pošto sam slikarica, volim sve boje, pa ih kombiniram po svome'

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".