Roman omiljene slikarice Tisje Kljaković Braić "U malu je uša đava" postaje animirani film i kazališna predstava

Crtić se počinje raditi u rujnu, dok se predstava u HNK Split priprema za iduću godinu jer je pandemija koronavirusa odgodila ovogodišnje planove
Vidi originalni članak

Ljubitelji ilustracija Tisje Kljaković Braić, kao i njezinog romana "U malu je uša đava", razveselit će vijest da se prema omiljenoj knjizi radi crtić. Prema podacima hrvatskog portala za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena, upravo je "U malu je uša đava" najprodavanija hrvatska knjiga u knjižarama, a animator Veljko Popović po njoj radi animirani film. 

U romanu je Tisja ispričala priče iz svog djetinjstva s bakom i djedom, iz stana od 64 kvadrata gdje su bile tri obitelji te odlično prenijela splitsku atmosferu osamdesetih godina prošlog stoljeća. Tisja je nacrtala likove koji će biti animirani i rekla:

- Najzanimljivije mi je bilo kad sam crtala babu i didu. Za druge mi nije baš bilo bitno kako će izgledati jer nikoga nije briga sliče li, ali, dok nisam dobila njihovu sličnost, nisam mogla crtati dalje. Kad sam babu nacrtala, samu sebe sam prepala koliko joj sliči. 

- Do suradnje je došlo nakod dugogodišnjeg poznavanja i prijateljstva. Naime, Tisja i ja poznajemo se još od studentskih dana. Nakon što sam pročitao knjigu "U malu je uša đava", bilo mi je jasno da u svojim rukama držim fantastičan predložak za animirani film, a poznavajući Tisju i njenu likovnost, i da imam sve druge sastojke potrebne za realizaciju filma. Kako upravo izlazim iz dvogodišnjeg rada na VR 3D animiranom filmu rađenom za virtualnu stvarnost, kojeg sam također ko-režirao s bratom Milivojem Popovićem, a koji će biti moj suredatelj i na ovom projektu, bilo mi je drago uputiti se u nešto potpuno drugačije, i tematski i likovno, rekao nam je Popović i dodao da se iznimno veseli suradnji s Tisjom i druženju idućih dvadesetak mjeseci, koliko će provesti u radu na ovom projektu.

- Ideja je sačuvati duh knjige i Tisjinog crteža i transformirati ta dva medija u jedan novi: u formu pokretne slike, gledajući kako se pred nama otvara jedan novi svijet. S veseljem ću proviriti kroz ta vrata i vidjeti što nas čeka s druge strane, kaže Popović.

Animirani film počinje se raditi u rujnu, a dok čekamo crtić, Tisja nas je razveselila viješću da "U malu je uša đava" iduće godine postaje i kazališna predstava koja će igrati u HNK Split. 

- Bruna Bebić je redateljica, glavnu će ulogu igrati Andrea Mladinić, a dramaturginja je Lada Martinac-Kralj. Predstava je trebala ići prije nove godine, ali je "korona" poremetila planove. Super je što smo sve susjede pa znaju o kojim se likovima u mojoj knjizi radi jer su ih i same poznavale, sve smo tri portuna razlike, rekla nam je slikarica. 

Omiljena splitska ilustratorica otkrila kako su nastali ONI s karikatura koje toliko volimo i što rade u doba korone

Podsjetimo, Tisja Kljaković Bratić karikaturama bračnog para "Oni" neprestano oduševljava publiku na društvenim mrežama, a dio ilustracija nalazi se i u knjizi Oni, gdje su objedinjene crtice iz svakodnevnog života jednog bračnog para. Dio ilustracija možete vidjeti u galeriji, a sve na njezinoj stranici Tisja Kljaković Art

FOTO: Tisja Kljaković Art FOTO: Tisja Kljaković Art FOTO: Tisja Kljaković Art FOTO: Tisja Kljaković Art FOTO: Tisja Kljaković Art FOTO: Tisja Kljaković Art FOTO: Tisja Kljaković Art FOTO: Tisja Kljaković Art FOTO: Tisja Kljaković Art FOTO: Tisja Kljaković Art FOTO: Tisja Kljaković Art FOTO: Tisja Kljaković Art FOTO: Tisja Kljaković Art FOTO: Tisja Kljaković Art FOTO: Tisja Kljaković Art FOTO: Tisja Kljaković Art FOTO: Tisja Kljaković Art FOTO: Tisja Kljaković Art FOTO: Tisja Kljaković Art FOTO: Tisja Kljaković Art FOTO: Tisja Kljaković Art FOTO: Tisja Kljaković Art FOTO: Tisja Kljaković Art

 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".