Recept za kruh koji uvijek uspijeva: Otkrivamo trikove za hrskavu koricu i mekanu unutrašnjost

Zaboravite na kupovni kruh pun aditiva. Uz naš detaljan vodič, čak i potpuni početnici mogu ispeći savršenu štrucu kruha koja će mirisom ispuniti cijelu kuću i oduševiti obitelj.
Vidi originalni članak

Pečenje vlastitog kruha predivan je kulinarski ritual. Ne postoji ništa što se može usporediti s mirisom svježe pečenog kruha ili s okusom tople, hrskave kriške premazane maslacem. Iako se čini komplicirano, uz malo strpljenja svatko može stvoriti štrucu kao iz najbolje pekarnice. Sve što vam je potrebno su četiri osnovna sastojka – brašno, voda, sol i kvasac – i spremni ste započeti svoju pekarsku avanturu.

Za ovaj recept trebat će vam oko 500 grama glatkog brašna, 350 ml vode, vrećica suhog kvasca, dvije žličice soli i žličica šećera. Temelj svakog dobrog kruha su kvalitetni sastojci, a ovo su ključni koraci i trikovi za uspjeh.

Trik 1: Pravilna aktivacija kvasca
Sve počinje s kvascem, a ključan prvi korak je njegova aktivacija. U mlaku vodu, temperature između 40 i 45°C, dodajte šećer i kvasac. Voda ne smije biti prevruća jer će uništiti kvasac. Promiješajte i ostavite smjesu desetak minuta. Ako se na površini stvori kremasta pjena, vaš je kvasac živ i spreman za rad.

Trik 2: Strpljivo miješenje za savršenu teksturu
Nakon aktivacije kvasca, vrijeme je za miješenje. U veliku zdjelu prosijte brašno, a sol dodajte uz rub. U sredini napravite udubljenje te ulijte pripremljenu mješavinu kvasca. Sastojke prvo spojite kuhačom, a zatim tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu površinu. Sada slijedi miješenje. Mijesite ga rukama otprilike 10 minuta, dok ne postane glatko i elastično. Miješenjem se razvija gluten, mreža proteina koja tijestu daje strukturu i omogućuje mu da zadrži zrak, što rezultira mekanom i prozračnom sredinom.

Trik 3: Idealni uvjeti za dizanje tijesta
Prvo dizanje, odnosno fermentacija, ključan je period u kojem kvasac radi svoj posao. Nakon što ste zamijesili glatko tijesto, oblikujte ga u kuglu i stavite u čistu, lagano nauljenu zdjelu. Prekrijte je prozirnom folijom ili krpom i ostavite na toplom mjestu bez propuha, idealno na 22 do 25°C. Ako vam je u kući hladnije, poslužite se trikom: nakratko upalite pećnicu na minutu-dvije, ugasite je i stavite zdjelu s tijestom unutra. Pustite tijesto da se diže sat do dva, dok ne udvostruči volumen.

Trik 4: Oblikovanje za stvaranje napetosti
Nakon što se tijesto udvostručilo, lagano ga pritisnite i prebacite na pobrašnjenu površinu. Slijedi oblikovanje štruce. Tijesto spljoštite u pravokutnik, a zatim gornju trećinu preklopite prema sredini. Ponovite isto s lijevom i desnom stranom. Na kraju, čvrsto zarolajte tijesto od gornjeg ruba prema dolje, stvarajući napetost na površini. Oblikovanu štrucu položite na pleh, prekrijte krpom i pustite da se diže još 30 do 45 minuta. Za to vrijeme, zagrijte pećnicu na visokih 230°C.

Trik 5: Para – tajni sastojak za hrskavu koricu
Tajna hrskave korice leži u kombinaciji visoke temperature i pare tijekom prvih 15-ak minuta pečenja. Para održava površinu tijesta vlažnom, što mu omogućuje da se maksimalno raširi. Najjednostavniji način jest da na dno pećnice stavite metalnu posudu. Prije nego što stavite kruh peći, ulijte u nju čašu kipuće vode. Još učinkovitija metoda jest pečenje u posudi od lijevanog željeza s poklopcem, poznatijoj kao Dutch oven. Zagrijte je zajedno s pećnicom, a zatim u nju prebacite tijesto. Poklopac će zadržati vlagu i stvoriti savršeno parno okruženje.

Trik 6: Pravilno pečenje i hlađenje do savršenstva
Kada je pećnica zagrijana, vrijeme je za pečenje. Kruh možete zarezati oštrim nožem. Pecite ga oko 25-30 minuta na 230°C s parom ili poklopljen. Nakon toga, uklonite izvor pare, smanjite temperaturu na 200-220°C i pecite dodatnih 15-20 minuta. Kruh je gotov kada dobije bogatu zlatno-smeđu boju i zvuči šuplje na kucanje. Pečeni kruh odmah stavite na rešetku da se hladi barem sat vremena prije rezanja – ovo je ključno kako bi se unutrašnjost stabilizirala. Za još bolji rezultat, isprobajte recepte s namjenskim krušnim brašnom koje ima viši udio proteina.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".