Svježi patlidžan u 100 grama ima tek 24 kalorija, dok se kalorije kuhanog patlidžana povećavaju samo na 35 kalorija u istoj količini. Uz to, bogat je izvor vlakana, pogotovo celuloze koja pozitivno utječe na probavu. Baš zato, patlidžan trebate što više uvrstiti u svoju prehranu, a donosimo vam ukusan recept s patlidžanima u kombinaciji s janjetinom!
SASTOJCI:
- 500 g mljevene janjetine
- 8 okruglih patlidžana
- 100 g riže
- 2 crvene paprike
- 1 glavica luka
- 2 režnja češnjaka
- 100 g sjeckanog peršina
- 100 g permezana
- 3-4 žlice maslinova ulja
- 200 g nasjeckane rajčice
- sol i papar
PRIPREMA:
Patlidžanima odrežite vrh, izdubite sredinu pa posolite unutrašnjost. Neka odstoje 30 minuta. Na ulju popržite 1/2 nasjeckanog luka i češnjaka. Ohladite pa dodajte meso. Začinite i rukama izmjesite. Ostavite po strani. Rižu skuhajte do 2/3 u slanoj vodi. Papriku, ostatak luka i češnjaka narežite na kockice i poprižite da malo omekša. Meso patlidžana koje ste izdubili nasjeckajte i dodajte paprici. Pirajte zajedno 10 minuta. Dodajte rižu, na kockice nasjeckanu rajčicu, začinite i pirjajte još tri minute. Ohladite pa dodajte peršin i parmezan. Patlidžane isplahnite, izvana premažite uljem pa napnite mesnim okrugljicama i smjesom povrća i riže. Poklopite i pecite u pećnici na 180°C otprilike 40 min.