Radite kruh, a nemate kvasac? Ovaj blog ima odlične recepte, a autorica otkriva što je potrebno za savršen kruh

Sara Majkić nalazi se iza profila i bloga Breaking Bread, a u njezinim receptima i sourdough-avanturama zasigurno ćete uživati
Vidi originalni članak

Ako ste ovih dana, kao i većina, u potrazi za savršenim receptom, vjerujemo kako vam nije promaknuo blog i Instagram-profil @br.eaking_br.ead na kojem možemo pronaći savršene recepte za najukusnije kruhove i peciva.Iza njega stoji 42-godišnja Sara Majkić koja radi u jednoj američkoj korporaciji, a pečenje kruha omiljen joj je hobi u slobodno vrijeme:

- S 25 godina otišla sam raditi na brod i provela tri godine putujući svijetom. Nakon broda, dvije godine živjela sam u Čileu sa svojim, sada već bivšim, mužem. Prije 13-14  godina vratili smo se u Hrvatsku te sam ovdje rodila kćer Isabel koja sad ima 12 godina. Ona je ujedno i moj glavni model kada slikam kruh, a također je editirala neke od mojih videa. Po struci sam diplomirani ekonomist, a prije 3 godine moj sadašnji partner i ja samo se odlučili prekvalificirati, on u kuhara, a ja u slastičara. Tako da sam prije tri godine završila i srednju školu za slastičara.

Ideja za blog došla je spontano - kad je Sara krenula u "sourdough-avanturu" kiselog tijesta, nedostajalo joj je sugovornika pa je ideja bloga bila približiti sourdough kruh i objasniti priču o izradi ovakvog kruha kroz tekstove i recepte: 

- Činjenica je da su ovakav kruh radile naše bake i da ovo nije ništa novo, davno smo već sve ovo naučili, ali smo si, nažalost, u ovom našem užurbanom načinu života dozvolili da sve to potisnemo i kroz godine zaboravimo. Kako tehnologija svakim danom napreduje, ponekad je nažalost koristimo na način da  ono što je dobro stavimo u drugi plan. Tako  je i s kruhom. Tehnologija je napredovala da danas pekare mogu kruh ispeći u jako kratkom vremenu, drže ga smrznutim po par mjeseci, a sve to kako bi proizvele i prodale „svježe pečeni kruh“ i time zaradile što više. Kruh se često spominje kao loša namirnica, a napretkom tehnologije i postao je upravo to. Kruh je pun aditiva, radi se iz praha u njega se stavljaju sastojci koji bi ga držali što duže svježim. Šokantno je da mi u Hrvatskoj uvozimo kruh iz drugih zemalja, dolazi smrznut i stoji u zamrzivačima dok ne dođe na police dućana i pekara.

Sara tvrdi da su za kruh potrebna samo tri sastojka, voda, brašno i sol, a od pomoći su strpljenje i ljubav. Dodaje da su ga naši stari upravo tako radili, a takav je kruh najzdravije izdanje kruha koje možemo pronaći. 

- Na blogu možete pronaći puno tekstova o samoj izradi sourdough kruha, postupcima, terminima i informacijama na koje sam ja naišla dok sam istraživala internet i čitala knjige na ovu temu. Željela sam svoje znanje podijeliti s drugima i tako je nastao blog. Što se tiče reakcija publike na blog, one su odlične. Svaki dan putem Instagrama i bloga primam puno upita i molbi za pomoć ljudi koji bi željeli naučiti peći ovakav kruh, kaže Sara i dodaje da u svakoj nesreći ima i neke sreće pa su se ljudi, zbog koronavirusa i nedostatka kvasca, okrenuli pečenju upravo ovakvog, tradicionalnog kruha jer u svakom trenutku imaju sve potrebne namirnice. 

- Trenutno ujutro prije posla i popodne/predvečer nakon posla sjednem odgovarati na hrpu poruka koje svakodnevno primam. Moram priznati da me to veseli. Ljudi su zainteresirani, žele naučiti pa možda nešto i promijenimo i vratimo natrag ona znanja koja smo nekad imali, ali smo ih možda i  prelako odbacili, kaže Sara, a mi smo je pitali i odakle ljubav prema kruhu

- Ljubav prema kruhu došla je spontano. Uvijek sam voljela peći kolače i peciva. Nisam se nikad okušala u izradi kruha. Prijateljica Ivana, koja je tada živjela u Francuskoj, naučila je kako napraviti svoj vlastiti starter te kako se radi sourdough kruh. Poslala mi je starter koji i danas koristim kao i  recept za kruh. Starter sam dugo vremena samo hranila, ali nikako se nisam odlučila krenuti peći kruh jer mi je to izgledalo jako komplicirano. Nakon nekog vremena sam se okuražila i to je bilo to, ljubav se rodila. Kada uronite u priču sourdougha, onda tek vidite kako je ovaj proces jednostavan, ali i koliko puno toga novog možete naučiti.

Sari je teško izdvojiti omiljeni recept jer i dalje uči i svaki put shvati da ima još mnogo toga za naučiti. Osim kruha, voli i druge recepte, koji koriste industrijski kvasac, isprobavati u sourdough varijanti:

- Budući da sam nekad puno putovala i probala različite vrste peciva i kruha, volim pronaći recepte koje sam jela u drugim zemljama. Tako će se kod nas naći na meniju naša najdraža peciva – bagel, čileanske hallulas i empanade, meksičke tortilje, indijski naan itd. Uh da, i  pizza – sourdough pizza je stvarno najbolja pizza koju ćete ikad jesti. Zbog duge fermentacije, nakon ove pizze se ne osjećate pretrpano i žedno. Često kod kuće imamo pizza večeri kad nam dođu u goste mlađe generacije i onda isprobavamo razne kombinacije pizza. Sve naravno u sourdough varijanti.

Podijelila je, naravno, i recept za početnike:

- Za početak,  svakome bih savjetovala da proba napraviti vlastiti kvas. Velika je satisfakcija kad krenete od ničega i onda nakon 10 dana ispečete svoj prvi kruh. Na mom Instagram profilu postoji video s detaljnim uputama kako napraviti vlastiti kvas i kako ispeći kruh, a u budućnosti ću dodavati i razne druge recepte, uglavnom za svoju dušu. Mislim da ćemo sve češće vidjeti kako se ljudi okreću upravo ovom načinu izrade kruha, što me jako veseli. 

 

Sara ima i želje za budućnost. Njih je uvijek puno, kaže, a jedna od većih je pronaći više vremena u kojem će se posvetiti blogu. Posao koji radi trenutačno joj oduzima puno vremena pa je blog pao u drugi plan.

- Jednog dana, tko zna možda pekara, pizzerija, nikad se ne zna. Mora se sanjati jer  to nas tjera naprijed, zaključila je Sara. 

 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".