Ako ste ovih dana, kao i većina, u potrazi za savršenim receptom, vjerujemo kako vam nije promaknuo blog i Instagram-profil @br.eaking_br.ead na kojem možemo pronaći savršene recepte za najukusnije kruhove i peciva.Iza njega stoji 42-godišnja Sara Majkić koja radi u jednoj američkoj korporaciji, a pečenje kruha omiljen joj je hobi u slobodno vrijeme:
- S 25 godina otišla sam raditi na brod i provela tri godine putujući svijetom. Nakon broda, dvije godine živjela sam u Čileu sa svojim, sada već bivšim, mužem. Prije 13-14 godina vratili smo se u Hrvatsku te sam ovdje rodila kćer Isabel koja sad ima 12 godina. Ona je ujedno i moj glavni model kada slikam kruh, a također je editirala neke od mojih videa. Po struci sam diplomirani ekonomist, a prije 3 godine moj sadašnji partner i ja samo se odlučili prekvalificirati, on u kuhara, a ja u slastičara. Tako da sam prije tri godine završila i srednju školu za slastičara.
Ideja za blog došla je spontano - kad je Sara krenula u "sourdough-avanturu" kiselog tijesta, nedostajalo joj je sugovornika pa je ideja bloga bila približiti sourdough kruh i objasniti priču o izradi ovakvog kruha kroz tekstove i recepte:
- Činjenica je da su ovakav kruh radile naše bake i da ovo nije ništa novo, davno smo već sve ovo naučili, ali smo si, nažalost, u ovom našem užurbanom načinu života dozvolili da sve to potisnemo i kroz godine zaboravimo. Kako tehnologija svakim danom napreduje, ponekad je nažalost koristimo na način da ono što je dobro stavimo u drugi plan. Tako je i s kruhom. Tehnologija je napredovala da danas pekare mogu kruh ispeći u jako kratkom vremenu, drže ga smrznutim po par mjeseci, a sve to kako bi proizvele i prodale „svježe pečeni kruh“ i time zaradile što više. Kruh se često spominje kao loša namirnica, a napretkom tehnologije i postao je upravo to. Kruh je pun aditiva, radi se iz praha u njega se stavljaju sastojci koji bi ga držali što duže svježim. Šokantno je da mi u Hrvatskoj uvozimo kruh iz drugih zemalja, dolazi smrznut i stoji u zamrzivačima dok ne dođe na police dućana i pekara.
Sara tvrdi da su za kruh potrebna samo tri sastojka, voda, brašno i sol, a od pomoći su strpljenje i ljubav. Dodaje da su ga naši stari upravo tako radili, a takav je kruh najzdravije izdanje kruha koje možemo pronaći.
- Na blogu možete pronaći puno tekstova o samoj izradi sourdough kruha, postupcima, terminima i informacijama na koje sam ja naišla dok sam istraživala internet i čitala knjige na ovu temu. Željela sam svoje znanje podijeliti s drugima i tako je nastao blog. Što se tiče reakcija publike na blog, one su odlične. Svaki dan putem Instagrama i bloga primam puno upita i molbi za pomoć ljudi koji bi željeli naučiti peći ovakav kruh, kaže Sara i dodaje da u svakoj nesreći ima i neke sreće pa su se ljudi, zbog koronavirusa i nedostatka kvasca, okrenuli pečenju upravo ovakvog, tradicionalnog kruha jer u svakom trenutku imaju sve potrebne namirnice.
- Trenutno ujutro prije posla i popodne/predvečer nakon posla sjednem odgovarati na hrpu poruka koje svakodnevno primam. Moram priznati da me to veseli. Ljudi su zainteresirani, žele naučiti pa možda nešto i promijenimo i vratimo natrag ona znanja koja smo nekad imali, ali smo ih možda i prelako odbacili, kaže Sara, a mi smo je pitali i odakle ljubav prema kruhu:
- Ljubav prema kruhu došla je spontano. Uvijek sam voljela peći kolače i peciva. Nisam se nikad okušala u izradi kruha. Prijateljica Ivana, koja je tada živjela u Francuskoj, naučila je kako napraviti svoj vlastiti starter te kako se radi sourdough kruh. Poslala mi je starter koji i danas koristim kao i recept za kruh. Starter sam dugo vremena samo hranila, ali nikako se nisam odlučila krenuti peći kruh jer mi je to izgledalo jako komplicirano. Nakon nekog vremena sam se okuražila i to je bilo to, ljubav se rodila. Kada uronite u priču sourdougha, onda tek vidite kako je ovaj proces jednostavan, ali i koliko puno toga novog možete naučiti.
Sari je teško izdvojiti omiljeni recept jer i dalje uči i svaki put shvati da ima još mnogo toga za naučiti. Osim kruha, voli i druge recepte, koji koriste industrijski kvasac, isprobavati u sourdough varijanti:
- Budući da sam nekad puno putovala i probala različite vrste peciva i kruha, volim pronaći recepte koje sam jela u drugim zemljama. Tako će se kod nas naći na meniju naša najdraža peciva – bagel, čileanske hallulas i empanade, meksičke tortilje, indijski naan itd. Uh da, i pizza – sourdough pizza je stvarno najbolja pizza koju ćete ikad jesti. Zbog duge fermentacije, nakon ove pizze se ne osjećate pretrpano i žedno. Često kod kuće imamo pizza večeri kad nam dođu u goste mlađe generacije i onda isprobavamo razne kombinacije pizza. Sve naravno u sourdough varijanti.
Podijelila je, naravno, i recept za početnike:
- Za početak, svakome bih savjetovala da proba napraviti vlastiti kvas. Velika je satisfakcija kad krenete od ničega i onda nakon 10 dana ispečete svoj prvi kruh. Na mom Instagram profilu postoji video s detaljnim uputama kako napraviti vlastiti kvas i kako ispeći kruh, a u budućnosti ću dodavati i razne druge recepte, uglavnom za svoju dušu. Mislim da ćemo sve češće vidjeti kako se ljudi okreću upravo ovom načinu izrade kruha, što me jako veseli.
Sara ima i želje za budućnost. Njih je uvijek puno, kaže, a jedna od većih je pronaći više vremena u kojem će se posvetiti blogu. Posao koji radi trenutačno joj oduzima puno vremena pa je blog pao u drugi plan.
- Jednog dana, tko zna možda pekara, pizzerija, nikad se ne zna. Mora se sanjati jer to nas tjera naprijed, zaključila je Sara.