Putovanje bez turbulencija

Putovanja su izazov i za naš organizam: čak 40% putnika suočava se sa zatvorom, dok njih preko 50% pati od putničkog proljeva
Vidi originalni članak

Putovanja predstavljaju predah od sve užurbanije svakodnevice. Spakirati kovčege i otisnuti se u nepoznato, bijeg je od uobičajenog, koji oplemenjuje i širi vidike. Međutim, putovanja su izazov i za naš organizam. Čak 40% putnika suočava se sa zatvorom, dok njih preko 50% pati od putničkog proljeva – suvenira čije posljedice mogu potrajati čitav život. Može se reći da putovanja mogu biti turbulentna u svakom smislu, čak i kad se radi o crijevima.

Putovanje - izlazak iz zone komfora

Mnoge destinacije ne pružaju samo lijepi krajolik i nove avanture, već i neugodna iznenađenja u obliku štetnih mikroorganizama. Tijekom putovanja probavni sustav se lako izbaci iz ravnoteže zbog hrane na koju nismo navikli, ali i zbog promjena u dnevnom ritmu. Postaje još neugodnije ako štetni mikroorganizmi dopru do probavnog sustava prilikom konzumacije vode, kocki leda, salate ili neoguljenog voća. Isto se događa i kod zaraze infektivnim virusima kod crijevnih i želučanih viroza. Čak i kod kuće, štetni mikroorganizmi mogu izazvati crijevne probleme ukoliko, primjerice, piletina nije potpuno skuhana ili tiramisu nije adekvatno skladišten.

Na godišnjem odmoru želimo se opustiti i odmoriti od svakodnevne rutine pa se naše tijelo suočava s različitim ritmom spavanja, promjenama prehrane koja vrlo često podrazumijeva namirnice na koje nismo navikli te tešku i jako začinjenu hranu popraćenu konzumacijom alkoholnih pića i/ili gaziranih sokova. Nije teško pretpostaviti da s takvim „opuštanjem“ pati i naš organizam u koji tada prodiru razni štetni mikroorganizmi.

Proljev ili zatvor?

Tijelo se ovih štetnih uljeza pokušava riješiti na prirodan način – proljevom (dijarejom). Najčešći uzročnici proljeva znaju biti vrlo neugodni, ali se izlučuju zajedno sa stolicom, međutim, zaraza salmonelom, šigelom ili kampilobakterom može uzrokovati i ozbiljnije probleme. Mučnina i dijareja na putovanju su izravan rezultat patogenih mikroorganizama, ali najveći problem za nas nastaje kad se nastane u crijevnoj sluznici gdje mogu preživjeti i iznova postati aktivni, uzrokujući ponavljajuće abdominalne grčeve i dijareju čak mjesecima ili godinama nakon putovanja.

U oko 10% oboljelih razvijaju se dugotrajni gastrointestinalni problemi kao što su sindrom iritabilnog crijeva ili kronične upalne bolesti crijeva. Mnoge osobe svoje crijevne probleme uopće ne mogu povezati s putovanjem na kojem su bile godinama prije. Nažalost, crijevni problemi su vrlo čest suvenir koji putnik ponese kući, a posljedice mogu biti dugotrajne.

Povrh svega, infekcije salmonelom, šigelom, listerijom ili kampilobakterom mogu oštetiti crijevnu sluznicu čime mogu dospjeti i do drugih organa putem krvotoka.

Zatvor podrazumijeva pražnjenje crijeva rjeđe od tri puta tjedno. Bilo da se radi o otežanom pražnjenju (konstipaciji) ili potpunom izostanku pražnjenja crijeva (opstipaciji), na putovanjima predstavlja veliki problem, često popraćen i drugim simptomima zbog neizlučivanja štetnih tvari, kao što su nadutost, grčevi i pritisak u trbuhu te čak i glavobolja.

Uz sve promjene na putovanju, vrlo često je prisutna i psihološka blokada koja uzrokuje fizičku blokadu. Nepoznata okolina u kojoj se osobe nalaze razlog je za neobavljanje nužde jer se ne osjećaju dovoljno opušteno u nepoznatoj sredini. Ovo se vrlo često događa kod djece.

Kako se pripremiti za putovanje?

Priprema za putovanje treba uključiti i pripremu crijeva na sve promjene koje nam ono može donijeti.

Potrebno je opskrbiti se kvalitetnim, znanstveno dokazanim, višesojnim sinbiotikom, početi s njegovom upotrebom nekoliko dana prije te ga koristiti tijekom cijelog putovanja. Samo jedna vrećica dnevno može napraviti razliku – hoćete li putovanje provesti na toaletu ili u zabavi i uživanju.

OMNi-BiOTiC® PUTOVANJE je posebno razvijeni, klinički dokazani sinbiotik, koji sadrži kombinaciju 10 odabranih probiotičkih bakterijskih sojeva, a pruža najbolju podršku kad je riječ o putničkom proljevu – može zaustaviti patogene i zaštititi crijevnu barijeru od tih napadača. Studije su pokazale da sprječava putničku dijareju kod 80%, a postojeće gastrointestinalne tegobe poboljšane su u 96% slučajeva.

U slučaju zatvora, poželjno je sa sobom imati enzime koji mogu olakšati probavne tegobe. Caricol® je biološki dodatak prehrani koji znanstveno dokazano djeluje kod opstipacije, nadutosti te bolne i otežane stolice, stoga je prva pomoć kod takvih tegoba i inače, a pogotovo na putovanjima.

Neka turbulencija ne bude ni u avionu, ni u vašim crijevima.

Više o proizvodima:

https://omni-biotic.hr/proizvod/omni-biotic-putovanje/

https://omni-biotic.hr/proizvod/caricol/

Više o ostalim proizvodima Instituta AllergoSan možete pronaći na www.omni-biotic.hr, a proizvode možete nabaviti u svim bolje opremljenim ljekarnama te odabranim DM prodavaonicama.

 

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".