Putopis Ivane Čuljak s Farskih otoka: 'Iako nisam fan zime, Farski otoci su me kupili na prvu i sigurno ću se kad-tad vratiti

Pastry chefica Ivana Čuljak nedavno je bila na otocima koji administrativno pripadaju Danskoj, no Ferojci ne vole da ih se zove Dancima. Otkriva kako je na otoku više muškaraca nego žena, a imaju i restoran s dvije Michelinove zvjezdice
Vidi originalni članak

Naša poznata pastry chefica Ivana Čuljak nedavno je boravila na Farskim otocima, koji su je oduševili, odnosno, kako kaže, kupili na prvu. 

– Negdje na sjeveru iznad Škotske, desno od Islanda i lijevo od Norveška nalazi se skupina 18 predivnih otoka poznatijih kao Farski otoci. Za doći ovdje prvo smo se uputili u Kopenhagen, a od tamo direktnim letom za Farske. Osim Kopenhagena direktnih letova ima iz još par europskih gradova. Otoci nisu baš najpovezaniji  sa svijetom, i u tome i jest čar ovog otoka – govori Ivana, koja je još puna dojmova, a i mnoge je pratitelje na društvenim mrežama oduševljavala svojim objavama. 

Malo je poznato da su Farski ili Ovčji otoci ime su dobili po ovcama kojih danas na ovom otoku ima više nego ljudi. Ovce su na otok još davno donijeli Vikinzi, a osim toga, Vikinzi su ondje donijeli i jezik kojim se danas govori i navodno je potpuno drugačiji o danskog.

– Na cijelom otoku živi malo više od 50 tisuća stanovnika, ovaca je pak više, oko 70 tisuća. Od tih 50 tisuća navodno je 80 različitih nacionalnosti. Kažu da muškarci dominiraju otokom pa traže žene iz drugih krajeva svijeta, a veći broj Filipinki ovdje pronalazi svoju sreću – govori pastry chefica i vlasnica brenda Neka jedu kolače.

Kaže kako ju je zanimalo kako kupiti komad ove zemlje, no nakon Covida i masovne želje ljudi da dođu živjeti na ovaj otok, uveli su novo pravilo - zemlju može kupiti samo Ferojac ili osoba u brak s Ferojcem. 

Ivana govori kako su Farski, kao i Grenland, autonomni teritorij Kraljevine Danske iako Ferojci ne vole da ih se naziva Dancima.

– Farski otoci imaju jedan od najstarijih parlamenata na svijetu. Ipak, sve ono što zamišljate parlamentom, ovaj to nije. Predivne crvene drvene kuće sa travom na krovu (kojih ćete na ovom otoku vidjeti mnoštvo); ovaj parlament je najljepši dio i jedna od glavnih atrakcija glavnog grada Torshavna, u kojem sam i ja ovoga puta boravila par dana – otkriva Ivana. 

Iako je javni prijevoz u Torshavnu besplatan, a vožnja helikopterom jako povoljna, za upoznati otok najbolje je unajmiti auto, što je Ivana i učinila.

Otoci su povezani sa najljepšim tunelima pod morem čija dubina seže i do 200 metara, a kružni tok pod morem podsjeća na meduzu po kojoj je u dobio ime - jellyfish. Farski otoci su, navodi Ivana, najvjerojatnije zadnje mjesto na Zemlji koje je čovjek naselio, što se još uvijek može osjetiti. 

– Priroda ovdje je netaknuta i ostavlja bez daha. Na Farskim otocima nećete vidjeti drveće jer ga praktički nema, kao ni semafore koji je sve ukupno tri, ne računajući one za radove na cesti – kaže. 

Za Ferojce kažu da su hladni i teško sklapaju prijateljstva, a Ivana kaže kako u to nije potpuno sigurna jer je komunicirala sa sve skupa njih deset, i to većinom kada je naručivala hranu.

– Zime na ovom otoku su blage kao i ljeta. Iako turisti ovaj otok najčešće posjećuju ljeti i u proljeće, mi smo se ipak odlučili za zimu i nismo požalili. Dan ljeti zna trajati i duže od 19 sati a zimi traje svega pet, ali smo i tih 5 sati dana iskoristili maksimalno da uživamo u prirodi dok smo večeri provodili u lijepim restoranima ili šetajući glavnim gradom – govori Ivana Čuljak te dodaje kako bi se vrijeme na otocima najbolje opisalo s red vjetra, red kiše, red snijega, red sunca i tako u krug. 

– Što se hrane tiče, ovdje ćete kušati odličnu ribu i janjetinu, s obzirom da je jedna od glavnih gospodarskih grana ribarstvo, a i sudeći po broju ovaca, razvijeno je i ovčarstvo. Otoci se mogu pohvaliti i restoranom Koks s dvije Michelinove zvjezdice, no nažalost nisam ga imala priliku posjetiti jer se privremeno preselio na Grenland. Cijene su kao i na našim otocima u srcu sezone, ali restorani su valjda i jedino mjesto gdje smo uspjeli novce i potrošiti jer dućana drugih baš i nema - govori pastry chefica, koja je krasila i naslovnicu Dive. 

Pet dana Farskih otoka bilo je malo, kaže, ali dovoljno da se isključi od realnosti i uživa prirodi i svemu netaknutom što ovaj otok nudi. 

– Iako nisam fan zime, Farski otoci su me kupili na prvu i sigirno ću se kad-tad vratiti – zaključuje Ivana. 

Narančasta bunda, kožni kombinezon i zanimljivi dodaci: Inspirirajte se cool stajlingom Maje Cvjetković

Anne Hathaway odvažno nosi leopard print od glave do pete i pritom izgleda fantastično!

Ni Hailey Bieber nije odoljela hit frizuri: Dugačku kosu drastično je skratila u kratki bob

Slavko Sobin odličnim je kaputom zaokružio stajling za čistu peticu: 'Ne pratim trendove'

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".