Psihologinja Maja Vučić i sociolog Bruno Šimleša: Mentalni ljetni reset za produktivniju jesen, ali i zadovoljniji život

dm kao kompanija u kojoj je čovjek u središtu poslovanja, pokrenuo je podcast na temu ženskog zdravlja, a u drugome podcastu naziva Mentalni ljetni reset za produktivniju jesen, naglasak je na brizi o mentalnom zdravlju
Vidi originalni članak

Žene današnjice okružene su brojnim izazovima jer je njihova uloga u modernom svijetu na neki način daleko zahtjevnija od one tradicionalne, kada je društvo od njih očekivalo da se realiziraju samo kao majke. Svakodnevna izloženost stresu na poslu i ispunjavanje uloge u obitelji, dovode do toga da se često nađu pred burnoutom ili otuđene od sebe i svojih želja, a vrijeme u kojem uživaju radeći nešto što vole gotovo da i ne postoji.

U želji da ženama pomogne i donese rješenja kako što bolje brinuti o svojem zdravlju, dm kao kompanija u kojoj je čovjek u središtu poslovanja, pokrenuo je podcast na temu ženskog zdravlja, a u drugome podcastu naziva Mentalni ljetni reset za produktivniju jesen, naglasak je na brizi o mentalnom zdravlju.

Gosti u podcastu, prof. psihologije Maja Vučić i dipl. sociolog Bruno Šimleša, govorili su o uzrocima stresa, o tome kako ga se riješiti te kako se općenito izolirati od negativizma, a dotaknuli su i temu, koja zanima mnoge gledateljice, na koji način najkvalitetnije iskoristiti ljeto i godišnji odmor da bismo mogli napuniti baterije i mentalno se pripremiti za nove jesenske izazove.

Važno je raditi na prevenciji i riješiti se straha
Nažalost, većina Hrvata dobiva godišnji od dva tjedna, što nikako nije dovoljno za potpuni opravak od stresa koji se nakupljao mjesecima, a kod nekih žena i godinama. Stoga, psihologinja Maja Vučić ističe kako treba raditi na prevenciji stresa, promjenom načina razmišljanja i doživljavanja sebe te načinom na koji se suočavamo sa svojim strahovima. Naime, kao uzrok stresa Maja navodi život u stalnome strahu i očekivanje problema kojih još nema niti na vidiku, a koji u osobi stvaraju negativne emocije koje potom rezultiraju tjeskobom i stresom.

“Stoga, na tjednoj razini je važno pronaći neko zadovoljstvo. Ne znači da ne moramo raditi, ali dobro je da barem jednom tjedno izađemo iz svoje rutine i radimo nešto u čemu doista uživamo. Nije dobro čekati godišnji odmor da bismo se opustili”, objašnjava psihologinja.

Prema Majinim riječima, strah od neuspjeha najčešće ne dopušta ljudima da krenu naprijed i u svoj život unesu promjene koje će im u konačnici koristiti za njihovo mentalno zdravlje.

“Klijentima često crtam rotor s više od 4 izlaza, negdje izlaz vodi u dobre, a negdje u loše stvari. Ne možete znati što vas očekuje kada donosite neki životni izbor. U životu se ponašamo kao da smo slijepi i gluhi, uđemo s rotora u neku ulicu, tamo nam je loše, ali se ne želimo maknuti jer se bojimo da nas u sljedećoj čeka još nešto gore”, kaže Maja Vučić, objašnjavajući ovakav stav naslijeđem kulture u kojoj smo odrastali, u kojoj je okolina strogo osuđivala odustajanje i klasificirala ga kao neuspjeh. Psihologinja smatra da nije riječ o neuspjehu, nego o mudroj procjeni da je odustajanje zapravo ušteda vremena i energije te otvaranje novih mogućnosti.

Životne krize donose mudrost, ali ne bi trebale biti pokretač promjene
U podcastu su se gosti dotaknuli i razdoblja teških kriza, kada ljudi odluče prihvatiti izazove i promijeniti stavove o sebi ili krenuti nekim posve drugim životnim smjerom. Bruno Šimleša, koji je radio kao terapeut sa ženama oboljelima od karcinoma, smatra da razne životne krize doista možemo iskoristiti da na neki način profitiramo, ali da ne možemo o krizi govoriti kao o blagoslovu.

“Za životne promjene ne trebamo čekati krizu, jer tada ona determinira ritam. Ako promjena dolazi iz unutrašnje motivacije, ona ostaje trajna. Idealno je krenuti u promjenu prije krize. Početi prije tražiti odgovore na pitanja: Što će mene razveseliti? Što sam dužan samome sebi?”, objašnjava Bruno Šimleša.

Što nam u životu puni baterije?
Za punjenje baterija, Šimleša savjetuje da se okrenemo svojim snovima i strastima, ljudima koje volimo te da smanjimo očekivanja od samih sebe.

“Ako provedeš 15-ak minuta s osobom s kojom si to što jesi, s kojom si blizak, tvoj organizam dobiva eksploziju oksitocina koja ti gradi imunitet i podiže raspoloženje. Ako radiš što voliš, dobivaš dopamine, serotonin, to je naša prirodna ljekarna, to možemo raditi sami za sebe”, savjetuje Bruno.

No smatra da su žene puno kritičnije prema sebi nego muškarci, da su opterećene očekivanjima drugih, ali i svojim očekivanjima da budu savršene majke, žene, poslovne suradnice, i da uza sve to, teže tomu da izgledaju prema kriterijima koje nameće društvo, što samo stvara frustraciju i nezadovoljstvo.

“Kad se pogledate ujutro, krenite od onoga što vam se sviđa, a tek onda tražite rješenja za ono što vam se ne sviđa. Često dobre stvari uzimamo zdravo za gotovo, a to je baš grijeh, grijeh protiv sebe”, smatra Bruno Šimleša.

I za kraj, psihologinja Maja Vučić je savjetovala ženama da ne brinu o problemima dok još ne postoje te da se ne boje pokušavati nove stvari u životu, ali i da nije sramota odustati. Što se tiče punjenja baterija na godišnjem, preporučuje da prvo osvijestimo da ne moramo raditi apsolutno ništa ako to ne želimo, da je posve u redu i samo ležati ako to želimo.

Bruno Šimleša pak dodaje da nam ljeto daje prostora da sami otkrijemo što nas veseli pa to možemo početi upražnjavati i tijekom cijele godine.

Stoga, godišnji odmor neka vam bude prilika za nove početke, nove pokušaje pa čak i pogreške jer tako učimo poznavati sebe, a to je jedini način da otkrijemo male stvari koje nas vesele u životu.

Kako je žensko zdravlje vrlo široko područje, dm-ov podcast nastavlja obrađivati ovu temu iz različitih perspektiva, a u emisijama koje slijede imat ćete prilike čuti razne stručnjake koji se bave ovom temom.

*Sadržaj donosimo u suradnji s dm-om

Zgodne sestre super stil imaju u malom prstu: 'Da živimo zajedno, vjerojatno bismo razmjenjivale odjeću'

Lijepa ekonomistica uz kratke hlačice nosi upečatljive natikače koje trendseterice obožavaju već nekoliko sezona

Male, ali efektne torbice koje dodaju dozu elegantnosti svakom outfitu

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".