Prvi korak prema promjeni jest da prepoznamo sabotera u nama samima

Melita Pavlek savjetnica je za komuniciranje, NLP praktičarka, bivša dugogodišnja novinarka, glasnogovornica i povremena pasionirana umjetnica. U ovoj se kolumni bavi pitanjem - zašto tako često sabotiramo sami sebe
Vidi originalni članak

Danas je svima kristalno jasno da ne možete odvojiti mentalno zdravlje od svojeg fizičkog ili emocionalnog stanja. I dobro je da je tako. Mi smo suptilni sustav koji zapravo savršeno funkcionira ako na vrijeme prepoznamo SABOTERA u nama samima. Zato je jednostavnije ostati u ravnoteži kad znate koje tri stvari vam najčešće stoje na putu.

Izbjegavanje tjelovježbe – Redovita tjelesna aktivnosti direktno utječe na naše raspoloženje. Trening može čak i umanjiti ili sasvim ukloniti simptome depresije ili tjeskobe jer direktno utječe na hormone koje utječu i na našu mentalnu formu. Ipak ako vam je doslovno loše čim pomislite da trebate uzeti sportsku torbu u ruke – krenite sasvim lagano. Redovita dnevna šetnja od 20 minuta biti će odličan početak. Čak i ona ima blagotvoran učinak na naše mentalno i fizičko zdravlje. Budite nježni prema sebi jer svi drugi to najčešće nisu.

Nespavanje – Čak i mali nedostatak sna može biti poguban za našu efektivnost i mentalno stanje. Ne samo da će se stres i umor vidjeti cijeli dan već će, ako se bude taložio, nedostatak sna utjecati i na loše raspoloženje te depresiju. Zato bi sami sebe trebali štititi i od surfanja po raznim stranicama ili igranja video igrica prije spavanja. Recept je jednostavan – poput svakog prosječnog PC-a i naš mozak treba vrijeme da se odmori od vanjskih podražaja. Budete li mu to uskraćivali – dugoročno ćete posljedice osjetiti nakon prvih pola godine. I neće vam se svidjeti.

Opsesivno razmišljanje – Vrtimo li stalno jednu te istu misao u glavi, šaljemo našem tijelu i umu poruku da nešto nije u redu. Naše tijelo se stavlja u poznato stanje :"Borba ili bijeg". Luče se hormoni koji štete našem fizičkom i emotivnom zdravlju, ali isto tako umanjuju i mentalnu jasnoću. Zato takav krug moramo prekinuti svjesno i grubo sami. Počnite s tim da točno locirate misao koja vam se uvijek iznova vraća i odlučite je ne poticati. Zabavite se nekom drugom aktivnosti ili podražajem i učinite to svaki puta kada se javi. Na kraju će odustati, a vi ćete dobiti još jednu bitku u vašem mentalnom fitnesu.

I konačno priznati sebi – da smo si ponekad najveći neprijatelji. Prvi korak da to ne budemo je prepoznati SABOTERA unutar nas samih.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".