Prva profesionalna zagrebačka vatrogaskinja: 'Nakon zagrebačkog potresa bilo je teško, i fizički i psihički'

Danas je Dan vatrogasaca, a tim smo povodom snimili Večernjakovu desetku s Jasminom Kadijom, prvom profesionalnom zagrebačkom vatrogaskinjom
Vidi originalni članak

Dan vatrogasaca i vatrogaskinja svake se godine obilježava 4. svibnja, a tim smo povodom snimili Večernjakovu desetku s Jasminom Kadijom, prvom profesionalnom zagrebačkom vatrogaskinjom. Jasmina je prije nekoliko godina bila i jedna od naših Diva godine, kada je pobijedila u kategoriji "Žena u muškom svijetu", a povodom svog dana, odgovorila je na nekoliko naših brzopoteznih pitanja. 

Na pitanje kako je biti prva zagrebačka vatrogaskinja, Jasmina kaže:

- Isto kao biti prvi u bilo čemu drugome, znači predivno.

Pitali smo je i je li se dogodila neka intervencija kad je mislila da neće izvući "živu glavu".

- Postoji, kada smo gasili hotel Esplanade, kada je plamen prešao preko moje glave, pomislila sam "To je to, nema više, to je kraj mog života" - rekla je Jasmina i dodala da, kad bi morala birati između motora i kamiona za koje ima vozačku dozvolu, odabrala bi kamion, a u dvoboju između raftinga i relija, tijesnu pobjedu odnosi rafting. 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Jasmina je, inače, diplomirala na Arhitektonskom fakultetu, no strast prema vatrogastvu na kraju je prevladala. Ranije je za Divu ispričala i kako je raditi s muškarcima kao jedina žena:

- Pa kako koji dan. Vjerojatno ni njima nije lako. Veliki dio ljudi je odgajan da su muškarci jači, a žene slabije, stoga je i velikom broju mojih kolega to usađeno, te mi vrlo često kažu "Mima, nemoj ti, to je teško! Što moram priznati nekada i smeta, makar vjerujem da ponekad to radi zaštitnički. Naravno da ima predrasuda, ponajviše zato jer sam školovana, pa neki misle da bih htjela biti šef, no nije to baš tako

Osvrnula se i na neravnopravnost među vatrogascima i vatrogaskinjama

- Na prvu bih rekla da je nema, ali generalno da, podijeljeno je i ima dosta neravnopravnosti.

Da bi postala profesionalna vatrogaskinja JVP Grada Zagreba, trebalo joj je devet godina i taj je put bio iznimno težak. Kaže da je, kao žensko, uvijek bila na vidiku, odnosno svaki njezin korak se primijetio odmah pa se nekad trebalo potruditi više nego što su trebali muškarci.

Kad je postala vatrogaskinja, čula je različite priče iz treće ruke da joj se popuštalo, no kaže kako je njezina savjest čista jer zna da je sve napravila kako je trebalo.

- Postoje kolege koji su me odmah prihvatili, a ima onih koji nisu i nikada neće jer smatraju da žena tu nema što raditi. Ljude promijeniti ne možete ali ih možete prihvatiti takve kakvi jesu i raditi svoj posao najbolje što možete i znate. Bitno je da znate na koga se možete osloniti. S obzirom na to da sam već više od 20 godina i dobrovoljni vatrogasac, a bila sam i 11 godina zapovjednica dobrovoljnog vatrogasnog društva te sam od malena bila u muškom društvu, gdje sam bila najčešće jedina cura, tu i tamo bi se pojavile cure, ali ne bi se dugo zadržale s nama - ispričala je Jasmina za Divu ranije. 

Osim što je vatrogaskinja, bila je suvozačica na reliju, vozila ispite spretnosti, radila kao avanturistički vodič, bila u reprezentaciji ženskog rafting tima na Europskom prvenstvu u Sloveniji te je prva žena koja je završila obuku Spašavanja iz ruševina u Vatrogasnoj zajednici Grada Zagreba. Također, položila je ispite za upravljanje kamionom i motorom, a rekreacijski se bavi trčanjem. Istrčala je više polumaratona, a sudjelovala je i na utrci Boroša, od Trga do Sljemena, kada je s kolegom trčala u punoj vatrogasnoj opremi. 

Novinarka besprijekornog stila nosi najpoželjniju torbu sezone: 'Outfit je inspiriran morem i maslinama'
Majka i kći "pomele" zagrebačku špicu: 'Sredile smo se jer prizivamo sunce pa nosimo boje i uzorke'
Louis Vuitton prodaje torbu u obliku aviona - koja košta više od pravog aviona!
Mama i kći najljepši su prizor kojeg ćete danas vidjeti: 'Imam 3 godine i ja sam odabrala što ćemo danas nositi'

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".