Prst brži od pameti

Ponekad bi bilo bolje da interneta nema i da su showbiz zvijezde i dalje obavijene velom misterije. No, to nije tako, pa kad se dočepaju Twittera, misterij se pretvara u neupućenost, neobrazovanost, agresiju, glupost.
Vidi originalni članak

Papir trpi sve, a internet još i više. Da bi bilo gore, internet je dostupan (i draži) i onima koji nikad papiru nisu bili skloni. Društvene su mreže, onog trena kad su nastale, koliko god bile zgodne i često korisne, odmah postale i poligon na kojem se vode besmislene svađe i pokazuje zapanjujuće niska razina uma i morala. Za razliku od papira, internet je dostupan mnogo većem broju ljudi. Osim toga, opcija “delete” zanemarivog je učinka ako se iskoristi nakon što ste stisnuli “enter” ili “send”. Niste ni trepnuli, a već je netko pohranio vaš post ili tweet za buduće generacije, ili barem za razmjenu na drugim mrežama, računima, blogovima. Ono što biste prije bubnuli i ostali živi u krugu prijatelja tako je predmet poruge tisuća i milijuna. Cijela je “biserna niska” celebrityja koji svojim tweetovima navode na to da se čovjek zapita postoji li Touretteov sindrom prstiju. Nema promišljanja ni filtera prije nego što se “urbi et orbi” pošalje glupost ili uvreda.

CeeLo Green je 2012. jednoj ženi na večeri dao ecstasy, ona ga je kasnije optužila za silovanje. Od te optužbe oslobođen je u nedostatku dokaza, pa je na Twitteru ovako analizirao cijeli slučaj: “Ako je netko u nesvijesti, onda nije S TOBOM svjesno! Žene koje su stvarno bile silovane se SJEĆAJU!!!”. Obrisao je tweet, ali bilo je kasno. Jason Biggs je pak odmah nakon rušenja aviona Malaysia Airlinesa nad Ukrajinom, pri čemu je poginulo gotovo 300 ljudi, izvalio: “Hoće li netko kupiti moje frequent flier milje Malaysian Airlinesa?” Kad su ga napali da je pretjerao, svađao se s protivnicima, a tek kasnije ispričavao. 50 Cent svako malo izazove buru svojim uvredama. Među najpoznatijima su: “Upravo sam vidio tvoju sliku, budalo, izgledaš autistično”, kao i “Ne želim djecu s posebnim potrebama na svom timelineu, idi slijedi nekog drugog”. Još i: “Uzet ću si neku od onih treba iz trećeg svijeta. Bar neće imati velika očekivanja. Evo čaša vode, draga, lol.” A nije mu lako: “Ne mogu vjerovati da me baka tjera da izbacujem smeće. Zaje*i ovo, ja sam bogat, idem kući.” I P Diddy je Twitter iskoristio da se požali na financije. Reper “težak” oko 700 milijuna dolara nije dobro podnio financijsku krizu 2008. godine: “Cijene goriva su previsoke. Kao što znate, imam svoj avion, i morao sam često letjeti u Los Angeles zbog karijere. Sad, kad letim dvaput mjesečno, to je 200.000 ili 250.000 dolara za povratni let.” Glumac Scott Baio pokazao je pak nedostatak socijalne svijesti s ovim: “Porezna prijava je gotova. To bi trebalo nahraniti, osigurati krov i zdravstvenu zaštitu za dosta lijenčina koje ne rade na moj račun.”

Ashton Kutcher sebe smatra tehnološkim magom, no dobro se služiti gadgetima nije isto što i dobro se služiti mozgom, pa se temeljito osramotio kad je stao u obranu sportskog trenera Joa Paterna: “Kako možete otpustiti Joa Paa? Kao fan to smatram doista degutantnim.” Problem je u tome što je Paterno godinama skrivao da je njegov pomoćni trener Jerry Sanduski pedofil, koji je zlostavljao generacije dječaka u klupskoj svlačionici. Courtney Love kao da pati od logoreje: morala je platiti pola milijuna dolara nakon što ju je dizajnerica Dawn Simorangkir odvukla na sud jer ju je Courtney na Twitteru optužila da je prostitutka i da preprodaje drogu. Nije joj to bilo dosta, pa je Lani Del Rey poslala tweet o svojoj vagini, a Davea Grohla, kolegu svog pokojnog muža Kurta Cobaina, optužila da zavodi njezinu kćer. Jamesa Franca smatra se najgorim voditeljem dodjele Oscara: jadna se Anne Hathaway polomila da unese malo živosti na pozornicu, dok je Franco uz nju mrmljao svoje rečenice i samo što nije zijevao. Na Twitteru je za sve optužio producenta Brucea Vilancha. Nešto prije te dodjele Oscara 2011. godine, mnogo veću glupost izvalio je dizajner Kenneth Cole, koji je egipatsku revoluciju iskoristio za promociju: “Milijuni prosvjeduju na ulicama Kaira. Izgleda da su čuli da je naša proljetna kolekcija dostupna online.” Charlie Sheen redovit je “gost” top-lista najbizarnijih tweetova, ali je sam sebe nadmašio kad je Justinu Bieberu, umjesto u inbox, svoj broj telefona poslao objavivši ga na svom timelineu. I M.I.A. je objavila broj telefona, ali ne svoj, već novinarke New York Timesa, u znak osvete za tekst koji je nije prikazao u najboljem svjetlu. I redatelj Spike Lee zaletio se na osvetnički put kad je na svom Twitteru objavio adresu Georgea Zimmermana, bijelca koji je bez povoda ubio crnog tinejdžera. Lee je potpuno zalutao: ispostavilo se da je adresa pogrešna, pa je stariji par koji na njoj živi prošao torturu. Prošli se tjedan Lindsay Lohan “proslavila” objavivši na Twitteru da u brazilskoj predsjedničkoj utrci podržava Aecija Nevesa. Taj je, međutim, do guše u narkoskandalu, i zbog droge pronađene u njegovu helikopteru, i zbog glasina o vezama s narkomafijom. Od ostalih Lindsayinih bisera, izdvojili bismo i onaj kad je svoju 90-dnevnu zatvorsku kaznu usporedila s kamenovanjem žena u Iranu.

Popisu gafova Kim Kardashian na mrežama nema kraja: od toga da je razotkrila policajca u civilu na jednom letu, do sljedećeg prosvjeda: “Bljak, u restoranu smo, a žena za stolom do nas doji dijete.” Okušala se i u politici: “Molim se za sve u Izraelu.” Na to je brzo uslijedilo: “Molim se za sve u Palestini i cijelom svijetu.” Njezin suprug Kanye West Twitter koristi za dugačke i prilično nerazumljive tirade, iz kojih povremeno “prosija” neka mudrost ovakve vrste: “Pobačaj te može koštati 50 do 100 tisuća dolara. Sponzoruše namjerno ostaju trudne.” Arnold Schwarzenegger je još bio guverner Kalifornije kad je njegov video na Twitteru naveo mnoge da potraže najbliži zaklon. Arnie je htio zahvaliti svojim biračima na idejama koje su poslali za rezanje budžeta i jačanje blagajne, ali 27 sekundi u kojima on maše pola metra dugim nožem nije djelovalo posebno ohrabrujuće. Jim Carrey se, ničim izazvan, upleo u preljubnički skandal Tigera Woodsa. Nakon što se otkrilo da je slavni golfer svoju sad bivšu suprugu varao na sve strane, Jim je ovako uskočio: “Nijedna supruga nije toliko slijepa da joj promakne ovoliko preljuba. Elin je morala sudjelovati svojom voljom u svemu tome, iz bilo kojeg razloga, zbog djece, lifestylea.” Kirstie Alley sudjelovala je u američkom “Plesu sa zvijezdama”, kad je voditelj George Lopez njezin prvi ples usporedio s praščićima. Brzo se ispričao, ali Kirstie nije bila sklona oprostu Lopezu, kojem je par godina ranije bivša supruga donirala bubreg: “Neću i ne trebam tvoju ispriku, hoću tvoj bubreg. U ime tvoje bivše i svih žena koje si ikad uvrijedio – vraćaj ga.” Justin Bieber jako rado koristi Twitter, no to ne završi uvijek najbolje. Komentar kako “vjeruje da bi Anne Frank bila njegova obožavateljica” kao jedina izjava nakon posjeta kući mlade Židovke ostavio je mnoge bez teksta. I nemamo što posebno dodati na: “Nisam siguran oko stranki, ali što god imaju ovi u Koreji je loše.”

Ima i uzbudljivih celebrity svađa na Twitteru. Ciara se u televizijskom intervjuu požalila kako Rihanna na jednom partyju nije prema njoj baš bila ljubazna. Rihanna je uzvratila preko Twittera: “Sori, Ci, jesam ti zaboravila ostaviti napojnicu? Kako nepristojno.” Ciara je odgovorila: “Vjeruj mi, Rihanna, ne želiš me vidjeti ni na pozornici, ni mimo nje.” Na što će Rihanna: “Sretno s unajmljivanjem te pozornice o kojoj pričaš.” Uspjele su se pomiriti. Chris Brown je svoju tadašnju djevojku Rihannu pretukao na putu za dodjelu Grammyja. Američka udruga glazbenika mu je na tri godine zabranila pristup gala-večeri. Čim se vratio, i sam je nagrađen. Mnogima se to nije svidjelo, ali prgavi Brown nije imao mira: “Mrzite me koliko hoćete, jer ja imam Grammy! To je najveći od*eb!” Paris Hilton uspjela je Twitterom samu sebe poslati u zatvor. U rujnu 2010. uhi- ćena je zbog posjedovanja kokaina, a na sudu se branila da to nije bila njezina torbica. No na dan uhićenja na Twitteru hvalila se svojom novom torbicom, što policiji nije promaknulo. Slavni zaštitnici životinja često pretjeraju na Twitteru. Lee Ryan iz banda Blue ovako se izjasnio o terorističkim napadima 11. rujna 2001.: “Ovo s New Yorkom je pretjerano... Koga briga za New York kad slonove ubijaju?” Morrissey je imao sličan stav o stravičnom masakru u Norveškoj: “Svi živimo u ubojitom svijetu, kao što pokazuju događaji iz Norveške. No to nije ništa spram onoga što se događa u McDonald’su i KFC-u svaki dan.” Alicia Silverstone imala je samo jednu brigu kad je Vladimiru Putinu poslala otvoreno pismo zbog suđenja curama iz Pussy Riota: “Kao veganka, jako sam zabrinuta za Mariju Aljehinu, koja je također veganka i navodno se srušila od gladi u sudnici. Sigurna sam da ćete se složiti kako svatko ima pravo suzdržati se od ozljeđivanja životinja tako da bude vegan. Mogu li od vas dobiti obećanje da će gđica Aljehina dobivati vegansku hranu?” Možda bi svi trebali malo promisliti o Francovoj izjavi: “Prije Twittera, uvijek sam imao vremena procijeniti i odlučiti je li nešto vrijedno mog truda. Za mene je Twitter opasna stvar.” Uključujući i samog Franca.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".