Provedite aktivne dane u Dubrovniku: Isprobajte nešto drugačije, od zip-linea i jahanja do wellnessa i prirodne solane

Predivni jug Hrvatske sve je aktivniji, razne outdoor mogućnosti aktualne su cijele godine, a ne samo ljeti
Vidi originalni članak

Jednom od naših najljepših gradova popularnost je još više narasla nakon što se i u njemu snimala serija “Game of Thrones”, koja je i dalje odlična reklama te razlog za dolazak brojnih turista, no osim toga Dubrovnik i njegova okolica imaju mnogo toga što mogu ponuditi.

Ako ste prošli zidine i Stradun te uživali u restoranima, divnoj hrani te specifičnoj atmosferi grada, vrijeme je da istražite nešto drukčije na toj lokaciji.

Sve više gostiju, naime, ide na Srđ ne samo diviti se pogledu na more i otočje nego i šetati se te uživati u prirodi. Oni koji vole osjetiti veću dozu adrenalina na toj će lokaciji krenuti na zip-line.

– Nudimo 4 vrste izleta koji se odvijaju cjelodnevno tijekom cijele ljetne sezone. Za prelazak cijelog poligona bit ćete u pratnji dva vodiča, a grupe od maksimalno 10 osoba sudjeluju u trajanju od 1,5, odnosno 2,5 sata. Nudimo mogućnost prijevoza od mjesta preuzimanja i natrag te sve organiziramo vlastitim vozilima. Prije starta održava se trening tijekom kojeg svaki sudionik dobiva svoju opremu. Slijedi kratka šetnja do prve sajle uz prekrasan krajolik Dubrovnika – javljaju u Zip-line Dubrovnik, avanturi koju je šteta propustiti.

Ako ste više za to da ostanete na zemlji, tu su razne šetnice koje je označio GSS, od oko tri do desetak kilometara. Uistinu, za svakoga ponešto. Možete ih skinuti s mape i uploadati na vlastiti mobitel, čime kretanje postaje jednostavnije. Ovo je odlično za sve koji vole trčanje jer je dio terena ravan, što je odlično za trekking u divnoj prirodi. Na tom je području sve popularnije i jahanje, a oni koji su za vožnju mogu unajmiti buggy.

– Kojan Koral osnovan je 2003. s idejom da se gostima predstavi prekrasna konavoska priroda. Želja je bila da imamo konje te da ranč mogu posjetiti svi kako bi uživali u jahanju tijekom odmora – kaže Pero Kojan, vlasnik ranča. Sagradio je štalu na dijelu obiteljske zemlje koja nije bila ništa više nego zarasla šuma u kamenu. Ali njegov se san ostvario. Kojan Koral sada ima dugu tradiciju i poznat je po cijelom Dubrovniku i okolici. Znaju ga po predivnoj lokaciji, na kojoj drže sedam veličanstvenih konja. Tijekom godina ranč se proširio i na off road safarije, jer nije svatko spreman sjesti na konja. Ali, na sreću, vlasnik ima i drugu strast, a to su off road avanture, javljaju s ranča, koji je uistinu jedinstven u toj regiji.

Popularan je i vodeni sport – traže se kajaci, i to od proljeća do jeseni. Naime, ova je aktivnost vrlo jednostavna, savršena za obitelji koje žele nešto zabavniji odmor.

Sljedeća top destinacija na toj lokaciji predivni je otok Šipan. On je najveći i spomenicima najbogatiji otok u skupini Elafita, pravi dragulj prirode i povijesti i šteta ga je ne posjetiti. Budući da su kroz stoljeća tamo boravile mnoge bogate obitelji, na obroncima šipanskog polja nalaze se brojni ljetnikovci te očuvane vjekovne renesansne, barokne crkve i crkvice.

Posebno je zanimljiva crkva tvrđava Sv. Duh. Ovamo dolaze gosti željni mira, prostranih plaža, zelenila i čistog mora. Za obližnju šetnju, jutarnje trčanje ili naprosto boravak u šumi savršen je Park šuma Velika i Mala Petka, koja se nalazi na Lapadu, s pogledom na more. Za sve koji vole biti vani ovo je predivan dio ne samo ljeti nego i tijekom drugih godišnjih doba. Nakon akcije valja se odmoriti u wellnessu, a na tim se prostorima ističe onaj u hotelu Rixos Premium.

– Spa se prostire na dva kata, ukupne je površine 2000 m2 te nudi različite masaže te body & mind tretmane. U ponudi se nalazi originalni hamam, tj. turska kupelj, jedinstvena u hotelskoj ponudi Dubrovnika. Tu je i predivan prostrani zatvoreni bazen s relax zonom te fitness & gym zonom, koji je opremljen spravama s najmodernijom tehnologijom i stručnim trenerskim vodstvom – izjavila je Sandra Urlić iz Rixosa.

Ističu i domaća ulja za njegu te formule koje se temelje na lokalnim sastojcima. Što se tiče kulture i zabave, Dubrovčani su izuzetno ponosni na linđo, ples koji je ujedno dio njihove tradicije. Naime, mnoge mlade djevojke i mladići svakodnevno se druže, plešu i pjevaju u sklopu njihovih folklornih društava, a ta se tradicija njeguje od malih nogu.

Kad idete u Dubrovnik ili iz njega, mjesto koje je također poželjno posjetiti je Solana Ston, čudesna i vrlo specifična lokacija. Ima tradiciju branja soli koja traje impresivnih 4 tisuće godina.

– U solani je 58 bazena koji su podijeljeni u pet skupina jer cijeli proces treba proći pet faza, a traje jedan do dva mjeseca, ovisno o vremenu. Kristalizacijskih je bazena devet, a dobili su imena po svecima, Frano, Nikola, Baltazar, Antun, Josip, Ivan, Petar i Pavao, osim jednog koji ima natpis Mundo, što znači svijet. Za vrijeme Dubrovačke Republike upotrebljavali su se još bazeni Vlaho i Lazar, s granitnim dnom iz kojeg se vadila najčišća sol i slala na bečki dvor – rekao nam je Svetan Pejić, koji vodi Solanu. Sol dobivaju potpuno prirodno – postupkom isparavanja morske vode u velikim plitkim bazenima. Iz devet kristalizacijskih bazena obere se oko 500 tona soli godišnje. Impresivna brojka, kao uostalom i mnogo toga na samom jugu Hrvatske.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".