Pronašli smo rješenje za ljetne vrućine!

Čime se osvježiti, opustiti i nagraditi za vrijeme visokih ljetnih temperatura i ponekad nesnosnih vrućina?
Vidi originalni članak

Dolaze ljetne vrućine, sa njima i prava mala potraga za osvježenjem, a kada je riješenje još k tome zdravo i podiže raspoloženje, tada imamo pun pogodak. Pjenušac je upravo to-osvježavajuć, lagan, svjež, a zbog sadržaja polifenola veoma zdrav.

Naime, upravo su antioksidansi odgovorni za sprečavanje starenja kože, obnovu stanica, širenju krvih žila što potiče cirkulaciju i spriječava nastanak ugrušaka. Prirodne kiseline potiču rad probavnog sustava te na taj način razgrađuju višak masti unešenih hranom. Bogatstvu tih spojeva pjenušac može zahvaliti odumrlim stanicama kvasaca koji se nalaze u boci pjenušca nakon alkoholne fermentacije.Što pjenušac duže odležava to ih više ima. Dakle, sve navedeno se može naći samo u pjenušcima proizvedenim klasičnom tj. metodom vrenja u boci. 

Upravo je ta metoda ona koju prakticiraju vinari Plešivice, mjestu svega 30 km nedaleko Zagreba, koja se u zadnjih nekoliko godina nametnula kao centar proizvodnje pjenušaca, odnosno „bubblesa“ kako ih tamo od milja zovu. Puno je mladih nasljednika dugogodišnje tradicije vinarstva koji razvijaju proizvodnju pjenušaca. Mi smo posjetili jednog takvog mladog enologa Dominika Jagunića u njegovoj vinariji na Plešivici. Prekrasan doživljaj! Zelenilo, mir, tišina, ugodno društvo, rashlađeni pjenušavi prvijenac imena Three Stars brut nastao selekcijom grožđa iz tri ponajbolja Jagunićeva vinograda pa od tuda i naziv. Vino je to izrazite užitnosti, pitkosti i svježine, ono koje traži još, što je u pravilu i kriterij kvalitete potrošača laika.

Prošla su vremena kada se poseže za bocom mjehurića isključivo u posebnim prilikama. Dobro rashlađen pjenušac idealan je gotovo za svaku prigodu što je u posljednje vrijeme jako trendy. Kako je jednom prilikom rekla Coco Chanel: „Pijem šampanjac samo u dvije prilike. Kad sam zaljubljena, i onda kad nisam.“

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".