Prisjetili smo se dirljivih priča triju mama koje su u Petrovoj i Merkuru rodile bebe za vrijeme potresa

Prisjetili smo se priča triju njih, Ivane Plivelić, Dijane Kos i Petre Jandrijević, s kojima smo razgovarali nepunih tjedan dana nakon tog 22. ožujka.
Vidi originalni članak

Rađanje novog života tog strašnog nedjeljnog jutra, 22. ožujka 2020. godine, bilo je ono što je dalo snagu i optimizam za dalje. U svima su se miješali strah i neizvjesnost, a posebno je neizvjesno bile mamama koje su trebale roditi baš u tim trenucima. Prisjetili smo se priča triju njih, Ivane Plivelić, Dijane Kos i Petre Jandrijević, s kojima smo razgovarali nepunih tjedan dana nakon tog 22. ožujka. 

Ivana Plivelić rodila je Magdalenu u Petrovoj bolnici. Trudovi su joj počeli taman prije potresa i spremali su se za odlazak u bolnicu. 

- Sjeli smo u auto, mislila sam pričekat ćemo no puknuo mi je vodenjak. Kad je počelo ozbiljno boljeti morali smo krenuti, a u Petrovoj prizor… Trudnice s bebama vani, djeca u inkubatoru na cesti. Brzo nam je prišla medicinska sestra, rekla da se samo smirimo, ostanemo u autu i da je najsigurnije trenutno da rodim u autu – rekla je Ivana tada.

U potresu je rođen i Pavle, a Petra Jandrijević malenog je dječaka rodila u Merkuru.

- Već sam bila u boksu rađaonice kad je počeo prvi potres. Sve se treslo, ljuljalo, nisam vjerovala što se događa, a ni babica koja je bila uz mene - rekla je Petra. Nakon drugog potresa, u 7.58h porodila se u bolnici Merkur i zahvaljuje liječnicima, svom osoblju na, prije svega, velikoj pribranosti  kojom su odradili svoj posao.

- U trudovima, kad je počeo potres, babica i ja smo se samo pogledale u šoku, i pitale jedna drugu je li to zaista to pravi potres. Nisam mogla vjerovati - pa zar u ovakvom trenutku, još pored korone koja nas je snašla, moj dječak dolazi na svijet - rekla je tada Petra.

Dijana Kos u potresu je rodila Tesu. Djevojčica je rođena u Petrovoj bolnici, a isti je dan, kao i ostale žene koje su rodile tada, otpuštena kući jer se bolnica morala evakuirati. 

Podsjetimo, na inicijativu vlasnice slastičarnice Magnolia Jasmine Bagarić, tada smo pokrenuli Akciju optimizam pa smo, kao simbol slavlja i nade u bolje dane, dogovorili da se pošalju torte trima bebama rođenima u potresu te liječnici Ivi Vuletić.

Pale se svijeće za žrtve Zakona o obnovi jer je Zagreb neuporabljiv i godinu dana nakon potresa
Evakuirane rodilje iz Petrove bolnice prizor su koji, i godinu dana poslije, nikoga ne ostavlja ravnodušnim

 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".