Prije 60 godina, žena je prvi put pročitala vijesti na nacionalnoj televiziji, no predrasude su bile prejake

Vođenje televizijskih vijesti je u početcima bilo isključivo muško zanimanje. Žene su bile "neozbiljne" za takav posao, dok je danas teško naći vijesti koje nemaju žensko vodeće lice.
Vidi originalni članak

Nancy Wigginton, poznatija pod imenom Nan Winton je na današnji dan prije 60 godina postala prvi ženski glas u nacionalnim vijestima na BBC-u. Prva spikerica pred kamerom na javnoj britanskoj televiziji je 20. lipnja 1960. godine pročitala tri sažetka vijesti za taj dan. Nešto što je tada trebala biti revolucionarna i pozitivna promjena na informativnom programu BBC-a, postalo je predmet gorućih rasprava.

Kako prenosi BBC, tada se smatralo da su "žene previše neozbiljne za vođenje vijesti" i "objektivnost se povezivala s muškosti".  S druge strane, komercijalne televizije u Velikoj Britaniji su tada imale ženske spikerice već nekoliko godina. Konkurencija s komercijalnim televizijama je potaknula BBC da ipak angažira žensku spikericu. Čast je pripala 35-godišnjoj Nan Winton. 

U BBC-u su vjerovali da je Nan Winton dovoljno "ozbiljna" da opovrgne tadašnje općeprihvaćene negativne predrasude o ženama na vijestima. Nažalost, prema BBC-jevim istraživanjima, gledatelji su rekli da ženska spikerica u vijestima jednostavno "nije prihvatljiva". Godinu dana nakon, Nan Winton je dobila otkaz bez ikakvog objašnjenja. 

Nisu samo gledatelji bili prepreka novoj poziciji žena na televizijskim vijestima, već i cijela redakcija koju su činili samo muškarci, prenosi BBC. Predrasude prema ženama su bile prejake da bi se nešto promijenilo. Tek 1975. godine je BBC zaposlio stalnu informativnu spikericu Angelu Rippon koju su tada u potpunosti prihvatili i gledatelji i muški kolege.

Čini se da u našim krajevima, javnost nije toliko zazirala od žena u vijestima jer je Televizija Zagreb već 1963. godine imala svoju žensku spikericu Gordanu Bonetti. Kako piše Leksikon radija i televizije, Bonetti je prije televizijske karijere stekla popularnost na Radiju Rijeka i Radiju Zagreb, ali tek 1963., postaje najpoznati ženski glas koji se mogao čuti iz svakog televizora. Bonetti je osim informativne emisije Dnevnika vodila i neke druge emisije poput Zagrebačke kronike, Jučer, danas, sutra, TV u školi, Panoramu, Smjerom putokaza te mnoge turističke priloge, reportaže i festivale. 

Kako prenosi HRT, za emisiju Smjerom putokaza i radijske interpretacije književnih djela, dodijeljena joj je nagrada ONDAS koja je pokazatelj priznanja na razini Europe. Ova osebujna spikerica nije promaknula ni svojim gledateljima koji su više puta glasali za nju u kategoriji omiljene osobe u tjedniku Studio.

Svoju popularnost izgradila je na artikuliranom izgovoru, bogatom rječniku i zvonkom glasu. Prema njoj je nazvana nagrada koju je dodjeljivala beogradska revija Praktična žena najpopularnijim televizijskim spikericama i voditeljicama. Kako navodi Leksikon radija i televizije, "prezime Bonetti je postalo sinonim za voditeljski profesionalizam i savršeno poznavanje govora i jezika". 

Samo dvije godine nakon Bonetti, još jedna Gordana se pojavila na Televiziji Zagreb. Gordana Grbić će biti zapamćena kao prva žena voditeljica i urednica Dnevnika Televizije Zagreb. Spikeri koji su izgovarali televizijske vijesti postaju voditelji čiji posao nije samo savršeno pročitati vijesti, već i interpretirati ih. Voditelji mogu biti i urednici vijesti što je bio slučaj s Gordanom Grbić. Osim zamjetne televizijske pojave, Grbić je osvojila i nagradu HND-a Zlatno pero za novinarski rad u Novom listu, a od 1990. godine se okušala i u političkim vodama kao zastupnica u Hrvatskom saboru. 

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".