Priča o turskoj kavi

Ona je izuzetno ukusna, drži svoju tradiciju, vaš je najbolji jutarnji prijatelj, pijemo je svaki dan, a mnogo toga o njoj ne znamo. Danas vam donosimo priču o tom magičnom napitku kojeg vole ljudi diljem svijeta.
Vidi originalni članak

Sama riječ kava dolazi od arapske riječi قهوة qahwah¸a prošlost seže još do 15.st. i države Jemen. Oduvijek se turska kava smatrala dijelom turske kulturne baštine, jer je Osmansko carstvo bilo jedno od prvih država u kojoj se naveliko trgovalo ovom afričkom namirnicom. Slavi se u književnosti i pjesmama, te je neizostavan dio svečanih prilika. Sama tradicija je simbol gostoljubivosti i prijateljstva. Danas se ona svugdje u svijetu, a posebno u Turskoj smatra ključnim djelom nekih običaja, naročito vjenčanja. Obitelj mladoženje dolazi kod obitelji mlade kako bi zatražili njihovu dozvolu za vjenčanje. Za vrijeme ovog „sastanka“ tursku kavu će poslužiti buduća mladenka koja mladoženji umjesto šećera stavlja sol kako bi ispitala njegov karakter. No nisu jedino Turci ti koji bez svoje kave ne mogu. Prema anketi koju je provela agencije Nielsen 2012. godine 77,6% Hrvata uvjerljivo najviše voli tijekom dana popiti ovaj crni napitak. Popularna je u Bosni i Hercegovini, Grčkoj, Češkoj, na Bliskom istoku, u Sjevernoj Africi, a zbog svoje daleke povijesti i tradicije upisana je na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi 2013. godine. Često se talog koji ostaje nakon što ispijemo kavu koristi za proricanje sudbine.

Mnogo kavopija i profesionalnih poznavatelja kave smatra da se običaji ispijanja turske kave polako gube, bez obzira na broj koji pokazuje anketa. Razmislite li malo, danas u nijednom kafiću u Hrvatskoj ne možete naručiti tursku kavu, pa posežemo za svojim džezvama iz kuhinjskih elemenata. Lazar Glasnović je jedan od vrhunskih poznavatelja kave, a u zadnje vrijeme bavi se proučavanjem isključivo turske. On smatra da je tradicionalan način kuhanja kave na vrućem pijesku. „Preradio sam kotlić za juhu, ugradio mu ring koji zagrijava vrući pijesak i sad imam svoj vlastiti kul kahvesi kako to zovu Turci. Tijekom pripreme zaronim džezve u vrući pijesak koji onda zagrijava vodu ravnomjerno sa svih strana i na taj način dobivam puno bolju i ravnomjerniju ekstrakciju samljevene kave.“ rekao je Lazar. Iako mi najčešće nemamo vremena za ovakvu pripremu turske kave, većini je ona favorit kako god skuhana bila. Nema ništa ljepše nego probuditi se i osjetiti kako je njezin miris upotpunio svaki kutak vašeg doma.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".