Priča o filmskom koktelu

„Shaken, not stirred“ jedan je od najpoznatijih citata Flemingovog fiktivnog lika James Bonda. U prijevodu „promućkan, ne promiješan“ Martini toliko se popularizirao ovim filmom da je danas jedno od najtraženijih alkoholnih pića.
Vidi originalni članak

Postoje tri legende o tome kako je Martini nastao. Prva legenda o ovom koktelu dolazi iz davne 1870. godine, kada je barmen iz Kalifornije imena Julio Richelieu poslužio koktel jednom rudaru, a neposredno prije toga ubacio u njega maslinu. Tako je Martini dobio ime po gradu Martinezu gdje je slavni koktel nastao.  Druga legenda govori da je Martini nazvan po puški britanskih vojnika iz 1871. godine „Martini & Henry“. Posljednja teorija spominje Knickerbocker hotel u New Yorku 1911. godine, gdje je radio barmen Martini di Arma di Taggia. On je služio piće koje je protresao ledom te posluživao u koktel čašama. Možda nijedna od ove tri teorije nije točna, ali sigurni smo da je Martini  počeo kružiti po glamuroznijim barovima  1922. godine, a pili su ga muškarci viših klasa. Danas postoji mnogo vrsta martinija, a vermut je neophodan sastojak ovog alkoholnog pića bilo koji Martini naručili. Kokteli poput Cosmopolitana, Lemon Dropa i Manhattana kategorizirani su kao Martini kokteli. Trenutno je u svijetu Martijina popularan izraz in&out, koji podrazumijeva da se vermut samo zavrti u čaši kako bi poprimila njegov miris, te se nakon toga ulijeva džin. Moderni Martini sadrži minimalni udio vermuta, za razliku od onih sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je omjer vermuta i džina znao biti i 100:1. U nekim državama Martini zamjenjuju sakeom, dok se gin ili votka zamjenjuju tekilom. Ako ste ljubitelj Martinija  ili općenito koktela napravili smo za vas mali leksikon znanja:

- bar spoon je posebna barska čaša koja ima dugačku, spiralnu dršku, a služi za miješanje koktela

- cocktail čaša naziva se i martini čašom jer je i dizajnirana za taj koktel

- collins je vrsta čaše koja nosi ime po Tomu Collinsu, tvorcu istoimene grupe koktela. U pitanju je visoka čaša u koju stane 325 ml tekućine

- direct je tehnika rađenja „prostih“ koktela, odnosno onih koji se lako miješaju

- finger ice su kocke leda koje su udubljene sa jedne strane, a naziv je nastao po jer u njih može stati prst

- „How to mix drinx“ prvi je priručnik  za barmene objavljen 1862. godine, a u njemu su se nalazili recepti koktela

- jigger je naziv za mjericu u kojoj se stavlja alkohol kako bi svi okusi bili ujednačeni

- layer je vrsta tehnike za dobivanje shootera jarkih boja- uglavnom se koriste gusti likeri

- muddle je pravljenje koktela gdje se određeni sastojci (voće, šećer..) prvo gnječe u dnu čaše, a zatim se dodaje alkohol i ostali sastojci.

- on the rocks ili lowballs su kokteli koji se služe u niskim ili oldfashioned čašama, pa se zbog toga nazivaju lowballs. S druge strane, zovemo ih on the rocks jer se toče u čaše preko kocki leda.

- peeler se koristi pri pripremanju dekoracija. Služi za guljenje kore u trakama pri čemu se oslobađaju esencijalna ulja iz kore citrusa koja daju osvježavajući miris koktelima.

- stick koktelima predstavnik je Mojito. Zašto? Za njihovu pripremu potreban je muddler (stick).

- „The Balance“ američki časopis u kojem je prvi put 1806. godine objavljena riječ cocktail, a njezina definicija glasila je ovako: “koktel je stimulativno alkoholno piće, sastoji se od osnovnog alkohola, šećera, vode i gorkih likera – vulgarnog naziva bittered sling, smatra se odličnim napitkom za upoznavanje”.

- vrući kokteli su u principu vrsta vrućih napitaka sa alkoholom čiji je predstavnik irish coffee- kava sa dodatkom irskog viskija, poželjno servirati sa šlagom.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".