Predstavljanje vina Kairos

FOTO: Julio Frangen FOTO: Julio Frangen FOTO: Julio Frangen FOTO: Julio Frangen FOTO: Julio Frangen FOTO: Julio Frangen
Sinoć su u zagrebačkoj vinoteci Bornstein, u organizaciji poznate udruge WOW – Žene i vino, premijerno predstavljena vina KAIROS tvrtke Vinski dvori iz Trogira...
Vidi originalni članak

Na položaju Babe, u trogirsko-kaštelanskom vinogorju, prostire se 13 ha vinograda crnih sorti vinograda, najviše autohtonih – plavca malog i crljenka kaštelanskog. Ime vina potvrđuje mit o bogu sretnog trenutka jer je Kairos očito dotaknuo padine kod Trogira. Glavni enolog Nikša Zglav i direktor Ljubo Jelavić novinarima i uzvanicima su predstavili tri svoja vina:

Plavac mali 2011. – snažno i visoko alkoholno crno vino, izraženih voćnih aroma i blago povišenih kiselina koje je 12 mjeseci  odležalo u novim slavonskim barrique bačvicama, s odličnim potencijalom starenja

Tragurion cuvée  2011. – suho, gusto crno vino punog okusa, visokih alkohola i nešto izraženijih tanina kupaža je stranih sorti merlota, cabernet sauvignona, syraha i tempranill

Crljenak/zinfandel  2011. – suho i vatreno vino nježnog voćnog mirisa koje je 14 mjeseci dozrijevalo u barrique bačvama

Uz vrhunske sljedove chefa Christiana Misirače okupljeni su uživali u vrhunskim vinima. Kao mala zemlja, Hrvatska nema velike šanse da bude konkurentna u masovnoj proizvodnji vina, ali itekako možemo pričati priču o teritoriju i privući ljude u podrume i vinograde te postati prepoznatljiva vinska regija i vinska turistička destinacija. Vino vidimo kao znak koji promovira Hrvatsku pa ćemo uz kvalitetu vina, poraditi i na tome da naš vinograd na prekrasnom položaju Babe u okolici Trogira postane mini turistička destinacija, okupljalište ljudi i znanja, a posjet vinogradu u kojem se vina proizvode ekološki – obavezni „lik“ pri posjetu Dalmaciji – rekao je Ljubo Jelavić.

Osim vina, predstavljen je i varenik OPG-a Irena Sirotković koji je napravljen od plavca malog, naravno - s položaja Babe. Povijest varenika seže u antička vremena a pripremali su ga u starom Egiptu, Grčkoj, Rimu, Perziji. Spominje ga i Nostardamus u svojoj knjizi o marmeladama (Livre de confiture,1555).  Rimski vojnici su ga miješali s vodom da bi bili snažniji za dugemarševe. Na Braču se, pak, pripremao još 1885. godine za potrebe vrhunskih bečkih kuhinja, a dodavao se u zavajun (tučeno jaje). Pripisuju mu afrodizijačka svojstva te su ga pili mladenci prije prve bračne noći.

 

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".