Predlažemo top 10 knjiga za profinjeni ženski ukus: Književni klasici koji moraju na vašu čitalačku bucket listu

Ne, tiskane knjige nikako nisu izašle iz mode. Bez obzira na širok spektar štiva u digitalnom obliku, imati knjigu u ruci i pročitati je od korice do korice, poseban je gušt. Donosimo deset prijedloga književnih klasika koje lako možete nabaviti i obogatiti kućnu biblioteku
Vidi originalni članak

Listanje knjige i miris dobrog, staroga papira – opušta. Još ako je i sadržaj zanimljiv, čitanje postaje prava ovisnost, za koju je znanstveno dokazano da donosi brojne dobrobiti. Iako danas ima mnogo ljubitelja lijepe riječi koji imaju Kindl i kolekciju svojih e-knjiga, većina njih će vam potvrditi da nema većeg gušta nego uzeti pravu, papirnatu knjigu u ruke. I ne, tiskane knjige uopće nisu izašle iz mode. 

Međutim, i kada govorimo o zdravim životnim navikama, slobodno možemo dodati čitanje knjiga na tu listu. Jer, kao što vježbanje i pravilna prehrana održavaju naše tijelo, tako čitanje u fit formi održava naš mozak, izgrađuje našu osobnost i oslobađa nas od stresa. 

Nakon napornog dana i svakodnevnih životnih izazova, odlazak u svijet mašte, gdje likovi pričaju svoje životne priče, možda slične vašoj, otvara novu perspektivu razumijevanja stvarnosti i vlastitih emocija. I, što je najbolje, iste knjige možete čitati nekoliko puta jer one su kao dobra glazbe jer svaki put kada neke omiljene dijelove iznova pročitate, doznat ćete nešto novo. Zašto onda ne biste imali vlastitu kolekciju omiljenih naslova? Tada ćete svaki put, prema vlastitu raspoloženju, dohvatiti s police baš ono štivo koje vam je potrebno da uz čaj, ili čašu dobrog vina, uronite u neki svoj svijet.

Stoga, postavljamo mali čitalački izazov pred vas – napravite sami svoju čitalačku bucket listu. Na Njuškalu smo pronašli klasike u kojima će uživati svaka žena jer prije svega opisuju i bave se “ženskim” temama kroz povijest i veličaju snagu koja se nalazi u svakoj od vas. Svi oni unutarnji konflikti – prihvaćanje sebe i vlastita identiteta, ali borba za ideale i vrijednosti koji trebaju ovome svijetu da bi bio bolje mjesto za sve nas, okosnica su ovih klasika. Dakle, za početak, mi vam dajemo svojih deset prijedloga, da lakše počnete s izazovom, a svaki mjesec na svoju listu dodajte još jedan naslov koji želite pročitati i uvrstiti u svoju osobnu biblioteku.

Simone de Beauvoir: “Drugi spol”

Ova nevjerojatna knjiga prvi put je objavljena 1949. godine, a tada je izazvala zgražanje muškaraca, ali i mnogih žena. Na gotovo 800 stranica autorica iznosi problematiku položaja žena u društvu kroz povijest, iznosi javno problematiku braka i majčinstva, ali govori o mogućnosti da žena sama bira hoće li ili neće postati majka i supruga, o seksualnosti, djevičanstvu, o ženskom radu, o književnim ženskim likovima.  Zaključak spisateljice Simone de Beauvoir je da se ženom ne rađa, nego se ženom postaje.  

Louisa May Alcott: “Male žene” 

Ovaj klasik iz 19. stoljeća obožavaju žene diljem svijeta! Roman govori o odrastanju četiri sestre, ljubavi u obitelji, ali i rivalstvu. Kroz cijelo je djelo provučena potraga za identitetom, ljubavi, moći, bogatstvu, prioritetima u životu i ženskoj neovisnosti. Ova je knjiga razbila sve stereotipe društva 19. stoljeća.

Elizabeth Gilbert: “Jedi moli voli”

Riječ je o autorici Elizabeth Gilbert koja je danas jedna od sto najutjecajnijih osoba na području duhovnosti. Elizabeth u knjizi govori o ženi koja je nakon razvoda i duboke depresije odlučila ispitati tri različita aspekta svoje prirode u tri različite životne sredine: u Italiji, u Indiji i na indonežanskom otoku Bali. Prema romanu je snimljen I film u kojem glumi legendarna Julia Roberts.

Gustav Flaubert: Gospođa Bovary 

Gospođa Bovary  je roman  iz 1857. godine koji se smatra remek-djelom realizma. Gospođa Bovary, dama koja odlučuje izaći iz stereotipa tadašnjeg konzervatizma i otisnuti se u "romantičnu ludost" koja opravdava ljudsko postojanje. Na putu njezine odvažnosti prate je osuđujući pogledi okoline, s kojima se svatko može suočiti ako ikad odluči iskoračiti vođen vlastitim traženjem životne sreće.

Harper Lee: “Ubiti pticu rugalicu”

Ovaj kultni roman govori o životima odvjetnika Fincha i njegove djece Scout i Jema, koji se zbog slučaja koji je vodio njihov otac preokrenu doslovno naopačke. Naime, tijekom 19. stoljeća, u vrijeme rasne diskriminacije i lošeg položaja žena u društvu, Finch brani Afroamerikanca optuženog za silovanje bjelkinje.  

Khaled Hosseini: “Gonič zmajeva”

Riječ je o romanu kojim je afganistanski pisac Khaleda Hosseinija doslovno pomeo svjetsku čitalačku publiku. “Gonič zmajeva” preveden je na više od 40 jezika, a na listi najčitanijih naslova The New York Timesa bio je čak 101 tjedan. Priča govori o dječaku s nadnaravnim sposobnostima koji odrasta u modernom Afganistanu, nevjerojatno nesretnoj zemlji koju je načela sovjetska okupacija a potom dokrajčio talibanski režim. Roman je nabijen jakim emocijama – od tuge i užasa do radosti i sreće, a govori o prijateljstvu, odanosti, krivnji i iskupljenju.

Jane Austen: “Ponos i predrasude”

Tko još nije čuo za najromantičniji roman svih vremena, po kojem je čak i snimljena filmska uspješnica? Primjer prave ljubavi gospodina Darcy i Elizabeth Bennet često je istican kao uzvišeni ideal – strast, poštovanje i uzajamna briga. 

Lav Nikolajevič Tolstoj: “Ana Karenjina”

Jedan od najvećih ruskih pisaca, Tolstoj, u nezaobilaznoj Ani Karenjini daje prikaz ruskog društva sedamdesetih godina 19. stoljeća, a ljubav je temeljni pokretač, i to kroz tri različita braka i jednu izvanbračnu vezu. Iako je djelo nastalo gotovo prije dva stoljeća, i danas je živopisno i aktualno, pogotovo iz perspektive ženskog lika Ane Karenjine, s kojim se uopće nije problem poistovjetiti. 

Marija Jurić Zagorka: “Grička vještica”

S ove liste nikako se ne smije izostaviti Marija Jurić Zagorka i njezina heroina Kontesa Nera koja je ključna figura u romanu “Grička vještica”. Ovdje morate sakupiti svih sedam svezaka, a ni jedan vas neće ostaviti ravnodušnima. Zagorka brutalno opisuje društvo u kojem se isprepliće mistika, duhovnost i političke intrige, ali i ljubav te položaj žene početkom 18. stoljeća. Likovi se upuštaju u vratolomne pustolovine kako bi spasili svoje ideale, obranili svoje stavove ili razotkrili zločince. 

Dubravka Ugrešić: “Štefica Cvek u raljama života”

I, naravno, nešto što vas može i nasmijati, knjiga po kojoj je snimljen i film – “Štefica Cvek u raljama života”. Roman je kojim autorica za glavnu junakinju uzima čitateljicu "ljubića" i provodi je kroz niz situacija, prepoznatljivih kao tipično "žensko iskustvo". Kroz fabulu i lik Štefice na komičan je način prikazano do koje se mjere svakodnevica može oblikovati prema stereotipima koje koristi tzv. trivijalna literature (ili čitajte – danas društvene mreže). Duhovita i šarmantna knjiga koja će vas dobro nasmijati, ali i potaknuti na ispitivanje vlastitih životnih obrazaca i vrijednosti. 

Sadržaj nastao u suradnji s Njuškalom.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".