Ako se nas pita, torta je baš uvijek dobra ideja, a podjednako volimo i čokoladne i voćne. Nakon što smo uživali u receptu za cheesecake s mangom i limetom, Darko Debić s bloga Samo jedan griz s nama je podijelio recept za tortu koja je nestala u tren.
Istovremeno je poslužila kao savršeno osvježenje i zaslađenje, a u njoj se kombiniraju mousse od vanilije i maline. Ma, može li bolje? Darkov recept donosimo u nastavku, a napomenuo je da, s obzirom na to da je sezona jagoda, i one mogu jednako dobro funkcionirati u ovoj kombinaciji.
Sastojci za biskvit:
- 5 bjelanjaka
- 100 g šećera
- vanilin šećer
- 50 g oštrog brašna
- 25 g gustina
- 1 žličica octa
- 50 ml ulja
Sastojci za kremu:
- 500 ml mlijeka
- 5 žumanjaka
- 80 g šećera
- ½ štapića vanilije ili 2 vanilin šećera
- 30 g glatkog brašna
- 30 g gustina
- malo soli
- 150 g maslaca
Priprema biskvita:
Bjelanjke tući sa šećerom i dodati ocat. Suhe sastojke prosijati i dodavati naizmjenično s uljem. Staviti u kalup promjera 22 cm i prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C 20 minuta, provjeriti čačkalicom, ako nije suha produžiti još 5 do 10 min. Prokuhati 1 dl vode, žlicu šećera, žlicu soka od limuna, ohladiti, dodati malo maraskina. Ohlađeni biskvit prerezati na pola i svaku polovicu poskropiti pripremljenim sokom.
Priprema kreme:
Približno 430 ml mlijeka zakuhati. Žumanjke kratko miksati sa šećerom, dodati 70 ml mlijeka (ostatak od onih 500 ml), brašno, gustin, sol i vaniliju. Umiješati u kipuće mlijeko i kuhati cca 8 minuta, maknuti s vatre, u vruće umiješati 75 g maslac. Staviti u posudu za miksanje, pokriti prozirnom folijom i ohladiti. U hladno umiksati ostatak maslaca.
Podijeliti kremu na pola, u jednu polovicu lagano umiješati dobru šaku malina, zaleđene su također u redu. Drugu polovicu staviti u vrećicu za ukrašavanje.
Na jednu polovicu biskvita staviti kremu s malinama, poklopiti drugom polovicom biskvita i bogato ukrasiti drugom polovicom kreme, malinama i mentom.