Rijetko koji Božić može proći bez tradicionalnih delicija i punog stola, a jedna od njih zasigurno je panetone, tradicionalni desert koji nam u blagdansko vrijeme krasi stol poput najljepše skulpture, a nepca nam nagrađuje nježnom teksturom i punoćom okusa. No, malo je poznata prava priča o panetoneu, tipičnom božićnom desertu u Italiji.
Prava priča o panetoneu seže u srednji vijek kada je tradicija bila da se Božić slavi s puno bogatijim kruhom nego onim koji se koristio svakodnevno. Pasta madre (divlji kvasac) prvi se puta spominje u receptu milanskog kuhara Giovannija Felice Luraschija iz 1853. dok je forma današnjeg panetonea nastala je 20-ih godina prošlog stoljeća kada je Angelo Motta odlučio dodati maslac i staviti ga u papirnati kalup, kako se radi i danas.
- Blagdani su i za nas najljepši dio godine, a ima li išta ljepše od okupiti obitelj oko blagdanskog stola i poslužiti im nešto što sve veseli – panetone. Vođeni tom idejom, ove blagdane odlučili smo razveseliti sve ljubitelje tog posebnog deserta i napraviti uistinu poseban panetone, u kojem će sva naša čula uživati, od onog što ćete vidjeti do okusa i mirisa koje nećete tako brzo zaboraviti, rekla nam je Anamaria Palić, vlasnica Bread Cluba.
No, kako se velika pažnja pridavala samom proizvodu, tako se istovremeno vodila briga i o pakiranju.
- Ideja je bila osmisliti ambalažu koja će se naći na centralnom djelu svakog Božićnog stola. Crvena boja dominira dizajnom kao simbol Božića. Nakon nekoliko početnih skica odlučili smo se za uzorak jednostavnog, ali dominantnog oblika, koji se savršeno uklopio u Bread Club priču, rekla je Maja Šimunović, dizajnerica pakiranja panetonea.
Zlatno žuta boja, svilenkasta tekstura, kandirano voće natopljeno rumom i lagana aroma naranče odlike su tradicionalnog i zanatskog panetonea, a kako Bread Club panetone dolazi u posebnom blagdanskom pakiranju, on će uistinu i biti poput skulpture na blagdanskom stolu.