Popularni muzej stradao u poplavi: "Uništen je dio makete koji djeca voze s joystickom, ovo nas je dotuklo"

Jedan od najposjećenijih zagrebačkih muzeja stradao je u poplavi, a šteta se procjenjuje na 150 tisuća kuna. Najviše su stradale makete koje djeca voze preko tableta jer je uništena elektronika
Vidi originalni članak

Prvo nas je korona uništila jer nema posjetitelja, škola, turista i zbog toga smo već disali na škrge, a sad se dogodila i poplava, procjenjujemo da je u muzej ušlo oko 30 tisuća litara vode, govori nam Antun Urbić, vlasnik muzeja Backo Mini Express koji je stradao u poplavi ovog vikenda, a štetu u ovom trenutku u grubo procjenjuju na 150 tisuća kuna. 

- Došao sam u subotu ujutro u muzej jer mi je kolega poslao snimke brzaca s Ilice. Makete su na dvije razine, u prizemlju i u podrumu. Struja je bila pod vodom pa je nestalo struje, a odmah su mi došli prijatelji i ispumpavali smo vodu od 9 do 16 sati. Stanje je i dalje jako problematično jer se u podrumu nalaze makete koje djeca voze preko tableta. Stradao je upravljački dio makete koji djeca voze s joystickom, stradala je elektronika... Veliki je problem što se iza nalazi i stolarija, elektronika, a uništeno je i sve što je bilo u ormaru na prvim policama - drva, šperploče, letvice za daljnji razvoj maketa, sve je otišlo, priča Urbić i dodaje da je uništeno sve što je bilo u kutijama jer su potpuno namočene. Pokušali su spasiti strojeve koje su rastavili i očistili kako ne bi zahrđali. 

- Ovo nas je dotuklo, zamolili smo ljude dobre volje ako nam mogu pomoći s donacijama. Posjetitelji su stvarno oduševljeni maketama u muzeju, a Zagreb to premalo cijeni. Novac od turističke zajednice dobijemo samo za vrijeme adventa jer je to najjače razdoblje, a sad ne znamo ni što će biti s adventom, kaže vlasnik muzeja i dodaje da je u potresu srušena samo jedna lokomotiva, a više je stradala trgovina gdje prodaju robu i sbe za maketarstvo:

- Pale su cigle s druge kuće pa je u sadašnjoj kiši stradao i dućan jer se mnogo toga smočilo.

Ipak, Backo Mini Express otvara se idućeg tjedna i bit će otvoreni cijeli kolovoz. Posjet muzeju i dalje je moguć u prizemlju, ali je pitanje kad će djeca ponovno moći voziti makete.

U galeriji pogledajte kako je muzej Backo Mini Express izgledao prije poplave:

FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL

Za sve koji žele pomoći muzeju, Backo Mini Express objavio je broj računa:

Muzej vlakića Backo Mini Express d.o.o.
Podgorska 11, Zagreb
Poslovna jedinica: Gundulićeva 4, Zagreb
IBAN: HR6023600001102414863

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".