Ponovno se nose PVC cipele, no jesu li dobre za zdravlje stopala? Pročitajte mišljenje stručnjaka

Izgledaju vrlo efektno i svatko može pronaći idealan model za sebe, no pitanje je jesu li ovakve cipele, odnosno zatvoreni modeli, dobre za zdravlje stopala.
Vidi originalni članak

Pri pogledu na na nove kolekcije koje su pripremila popularna dizajnerska i high street imena, jasno je kako se PVC cipele vraćaju u modu. Plastični su modeli prisutni cijelo vrijeme, no ovog je proljeća na njih ponovno stavljen naglasak pa su tako dostupne PVC balerinke, salonke, slingback cipele, sandale, mule modeli...

Izgledaju vrlo efektno i svatko može pronaći idealan model za sebe, no pitanje je jesu li ovakve cipele dobre za zdravlje stopala. Sa sandalama ne bi trebalo biti problema jer su otvorene i noga "diše", no ako je riječ o zatvorenim modelima, noga se znoji i cipele se "magle" od vrućine, što mnogi ističu kao njihov nedostatak jer vizualno ne izgleda lijepo. Chanel je još prije nekoliko godina među prvima predstavio plastične čizme, a PVC modelima tada nisu odoljele it djevojke kao što su Rihanna, Bella Hadid, Kim Kardashian i Kristen Stewart. I zdravstveni se stručnjaci slažu da takva plastična obuća nije najbolja za stopala pa za Vogue kažu kako je nedostatak prozračnosti jedan od štetnih čimbenika.

- Stopalo samo po sebi, kad se zatvorene cipele nose bez čarapa, bile one plastične ili ne, pruža savršeno okruženje za rast bakterija i gljivica. Vlažno je, tamno i toplo, a kombinacija te tri stvari može biti loša za stopalo. Neki ljudi mogu doživjeti i alergijsku reakciju na stopalo pa može doći do kontaktnog dermatitisa, iritacije kože zbog koje osoba može osjećati kao da joj stopalo "gori" - pojasnio je liječnik za Vogue.

Još jedan problem plastičnih cipela je činjenica da su jako krute pa nema fleksibilnosti:

- U popodnevnim satima, stopala prirodno otiču pa mogu "narasti" za jedan broj, a plastične se cipele ne šire sa stopalom, za razliku od kožnih modela koja imaju sposobnost malo se priširiti - pojašnjavaju stručnjaci. AKo i dalje razmišljate o PVC cipelama, izbjegavajte cjelonoćno plesanje u njima ili šetnju gradom, već ih nosite "umjereno" ili kombinirajte s čarapama kako biste smanjili negativan utjecaj na stopalo. Inače, novinarka portala WhoWhatWear opisala je svoje iskustvo nošenja zatvorenih PVC cipela, dakle modela kao što su salonke ili balerinke. 

- Ono na što niste spremni je kondenzacija! Ako vam se stopala i najmanje znoje, to izgleda vrlo neprivlačno pa sam ih skrivala većinu vremena - napisala je novinarka u članku i rekla da će ih nositi ponovno, no u kombinaciji s cool čarapama ili samo nekoliko sati jer bi za cijeli dan ili noć radije odabrala par obuće koji "diše".

 

Pokazala zašto je jedna od najbolje odjevenih Hrvatica: Sloković u izdanju koje odolijeva prolaznosti trendova

Što kažete na cipele kakve nosi Borna Kotromanić? Takav ćemo model svuda viđati ovog proljeća

Matija Vuica genijalno kombinira "povratničke" sandale, novi-stari trend koji obožavate ili preskačete

Oduševile su nas kombinacije divnih frendica: 'Ponekad se dogovaramo što ćemo odjenuti, da druga ne bi odskakala'

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".