Plesna predstava „Oh Sweet Something“

FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell
U srijedu, 09. rujna, u prostoru Laube, kuće za ljude i umjetnost, održana je plesna izvedba &M Dance Company pod nazivom „Oh Sweet Something“.
Vidi originalni članak

Andrea Solomun i Ema Janković, osnivačice spomenute plesne kompanije, za ovu su predstavu ostvarile suradnju s jazz glazbenicima Markom Firstom, Borkom Rupenom i Matejem Deronjićem čija glazba nije samo pratnja plesnim pokretima izvođačica nego aktivno sudjeluje u cijeloj predstavi, pa ponekad čak i dirigiraju tijek same izvedbe. Glazbenici također ne sjede u sjeni nego se u pojedinim dijelovima kreću scenom dajući ritam ili pomičući ormar na sceni. Tema predstave je čežnja, želja i požuda te što smo sve spremni učiniti kako bismo ostvarili svoj cilj i dobili ono što želimo, u što se pretvaramo tijekom cijelog procesa te kako te metamorfoze utječu na okolinu.

„Prikazujem luđakinju koja pokušava sakriti promjene od drugih ljudi, ali ipak nešto od toga izađe na vidjelo“, govori Ema Janković. Unutrašnje metamorfoze popraćene su i izvanjskom promjenom kostima tijekom cijele predstave, pa se tako izvođačice pojavljuju odjevene u razne kombinacije, od onih provokativnih do dugih zatvorenih haljina i širokih hlača. „Za kostimografiju je zaslušna Slavica Motušić, a izmjena kostima odigrava se kako bismo publici naglasile promjene. To je sve jedna osoba čije promjene prikazujemo, ali, naravno, svatko to shvaća i interpretira na svoj način“, kažu iz &M Dance Company. Osim stalne interakcije s glazbenicima, u jednom dijelu Solomun neočekivano ostvaruje kontakt s publikom sjedajući u krilo nekolicini njih pritom koketirajući te izazivajući navale smijeha kod publike.

Za scenografiju je zaslužan Ivica Propadalo koji je oslikao ormar u koji Ema i Andrea tijekom cijele predstave ulaze i izlaze, pomiču vrata izmijenjujući slike nacrtanih očiju, noseva i usana na vratima mijenjajući time i sam izgled ormara što možemo povezati s promjenama koje izvođačice prikazuju. &M Dance Company mlada je kompanija nastala 2015. godine nakon suradnje Eme Janković i Andree Solomun na predstavi „La Femme“ francuskog koreografa Saint Louisa Rhinoa. S prijašnjom predstavom „Prison of Decision“ nastupaju još od 2014. godine, dok je „Oh Sweet Something“ premijeru imala u lipnju, a prije izvedbe u srijedu, izvođena je samo tri puta. Kako bi unaprijedile predstavu djevojke uskoro pokreću kampanju na Indiegogo platformi za financiranje.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".