Penzija na rokerski način

Kao što se vidjelo na primjeru Deep Purplea u Zadru i kao što će to uskoro pokazati Status Quo u Puli, godine na pozornici nisu previše važne. Ipak, stari rokeri traže mirnije hobije i ljubav svojih unuka.
Vidi originalni članak

Mirovina je pojam koji se rijetko može vidjeti uz imena onih koji se bave glazbom, o kojoj god vrsti da je riječ, klasičnoj, bluesu, popu pa i rocku. Čak i oni koje smo desetljećima gledali kako odrađuju naporne svjetske turneje i u međuvremenu se uništavaju alkoholom te teškim drogama odbijaju ostaviti gitare i bubnjeve o klin, nego se i u poznijim godinama penju na pozornice i vježbaju u studiju. Phil Collins među malobrojnima je koji je sa 60 godina objavio da se povlači sa scene kako bi se posvetio obitelji. To je bilo prije tri godine i već se prošle godine počeo predomišljati, a sad s Adele surađuje na njezinim novim pjesmama. Članovi po mnogima najvećeg benda svih vremena The Rolling Stonesi ni ne spominju umirovljenje. Pojave se, istina, svako malo glasine da grupa odlazi u mirovinu s ovim ili onim datumom ili turnejom, ali stari dečki to uvijek s guštom zaniječu i nastave svirati. Mick Jagger (70) od ove je godine pradjed i, kad se ne bavi glazbom, opsjednuto prati sve što ima veze s kriketom. Keith Richards (70), nekad najnotornija figura rocka, danas uživa u povijesnim knjigama i sanja o tome da postane knjižničar. Charlie Watts (73) i dalje crta svaku hotelsku sobu u koju uđe, i dalje veliku pozornost posvećuje dizajnerskim odijelima i košuljama u koje se uvijek odijeva, a danas je i ponosan vlasnik ergele arapskih konja. Ronnie Wood, međutim, još partija, prije godinu i pol oženio se 31 godinu mlađom Sally Humphreys, a najnoviji incidenti koji su ga doveli na razgovor s policijom isto nisu starog datuma: posljednji prije koje četiri godine. Ronnie, doduše, ima 67, pa se možda smiri kad prijeđe 70. godinu.

Deep Purple i Status Quo, bendovi koje ovog ljeta hrvatska publika može vidjeti na svojoj obali, u svojim redovima nemaju likove kao što je Wood. Purpleovci su uglavnom orijentirani na žestoko navijanje – Ian Paice (66) obožavatelj je ragbija, Ian Gillan (68) dušu bi dao za omiljeni nogometni klub – Queens Park Rangers. Roger Glover mimo pozornice posvećen je fotografiji i slikarstvu, čak je imao vlastitu izložbu prije četiri godine. Francis Rossi i Rick Parfitt iz Status Quoa kondiciju za koncerte održavaju plivanjem. Rossi skuplja egzotične ribice i iz hobija puca u glinene golubove, Parfitt uživa u sinu i kćeri blizancima (6) te šopinzima sa suprugom Lyndsay. To mu je treća žena, a Parfitt tvrdi da, osim očitog užitka u sviranju, svi “metuzalemski” bendovi moraju na turneje, “jer većina novca, koji nismo rasuli na alkohol i drogu, odlazi na alimentacije”. Nisu svi vjerojatno u situaciji u kakvoj je Status Quo, iako se ni njih ne može nazvati siromasima.

The Rolling Stonesi vrijede zajedno blizu 800 milijuna dolara, dok član najvećih negdašnjih rivala Stonesa, “beatle” Paul McCartney (72), sam “teži” toliko zahvaljujući fenomenalnom smislu za dobar posao, koji je doveo do toga za Paul posjeduje, među ostalima, i prava na mjuzikle “Annie” i “Briljantin”. To ne znači da se Paul povukao, on i dalje radi i samo ga bolest može odvući s pozornice, kao što se dogodilo ove godine kad je morao otkazati nekoliko nastupa u Japanu. Čisti gušt, a i to što ima još mnogo toga za reći kao glazbenik, vjerojatno su razlozi zašto je još iznimno aktivan Bruce Springsteen (64). Njemu sigurno ne treba novac, procjenjuje se da ima više od 200 milijuna dolara. Osim što mnogo daje u humanitarne svrhe, The Boss novac ulaže u farme konja.

Njegov britanski kolega Geezer Butler (64) iz Black Sabbatha sakupljač je životinja nešto manje veličine – osim psa Baldricka, Geezer obožava mačke, ima ih tri, slike se mogu vidjeti na njegovu websiteu, a nedavno je ponudio i veliku svotu novca da se u New Yorku pronađe zločinac koji je brutalno ubio i na drvo objesio 25 mačaka. Ljubitelj životinja Butler vjerojatno ne voli previše misliti na divljačke trenutke iz karijere svog kolege iz banda Ozzyja Osbournea (65). Ozzy, koji je svojedobno vlastitim zubima otkidao glavu golubici i šišmišu, po svoj se prilici ne voli ni sam prisjećati svojih najgorih ovisničkih dana. Mlađe generacije Ozzyja vjerojatno prije znaju kao reality TV zvijezdu iz showa o njegovoj obitelji, nego kao legendu rocka, baš kao što mnogi TV gledatelji mlađi od 20 ne mogu glavu obitelji iz “Obiteljskog blaga Genea Simmonsa” povezati s teško našminkanim frontmenom već 40 godina aktivnog banda Kiss. Veliku količinu šminke na pozornici je koristio i još koristi Alice Cooper (66), zvan i “kum shock rocka”. Godine kad su tu šminku pratile jednako velike količine alkohola i droge odavno su iza Alicea, on je sad na raspolaganju kolegama, kako starima tako i mladima, u svako doba dana i noći sa savjetom kako da se barem pokušaju riješiti ovisnosti. U njegovu je vlastitu slučaju lijek samo jedan – golf. Cooper priznaje da je, kad je počeo igrati golf, zapravo zamijenio jednu ovisnost drugom, čak mu se i autobiografija zove “Alice Cooper, Golf Monster”.

Aktivan sport važan je dio i Stingova (62) života: redovito trčanje i aerobik prije nekoliko je desetljeća zamijenio jogom, a za umno gimnasticiranje najviše voli šah, igrao je čak i protiv Garija Kasparova. Basist AC/DC-ja Cliff Williams (64) pak pasionirani je zaljubljenik u ribolov, a kad nije uz vodu, onda je u zraku, jer je jednako zaljubljen i u amatersko letenje. Strojevima druge vrste opčinjen je frontman Aerosmitha Steven Tyler (66): on toliko voli motocikle da je dizajnirao, a potom uz pomoć inženjera i male tvornice počeo proizvoditi vlastitu seriju motocikala nazvanu Dirico Motorcycles. Jedan od najcjenjenijih gitarista svih vremena, koji i danas može “zaprašiti” kao u najbolja vremena Queena, Brian May (66) doista je rijetka ptica: u vrijeme kad se legendarni bend probijao, May je još bio na sveučilištu i bavio se posve drukčijom vrstom prašine od one gitarističke – zvjezdanom. Brian je s pohvalama diplomirao fiziku i počeo pisati doktorsku tezu na astrofizici. Trideset godina poslije napokon je dobio titulu nakon obrane rada na temu kružnog gibanja unutar oblaka svemirske prašine. Potom je supotpisao još dvije znanstveno-popularne knjige s područja astrofizike.

Prašinu, ali u svojem stanu, nehajno skuplja Lemmy (68): skromna “gajba” u kojoj obitava frontman Motörheada rijetko viđa krpu i deterdžent, a ispod prašine se za svoje mjesto bori s nepreglednom gomilom “krame”. Lemmy je poznat kao kontroverzni sakupljač nacističkih memorabilija, ali je isto tako sklon u kuću dovući sve što su mu ikad fanovi gurnuli u ruke. Tako mu je stan prepun figurica, slika, demovrpca... uz već očekivane hrpe nagrada, ploča, CD-a, postera. “Tako ja živim. I to mi se sviđa”, kaže.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".