Ako ste posljednjih tjedana provodili vrijeme na TikToku ili Instagramu, vjerojatno ste naišli na trend „fibremaxxing“. Ideja je jednostavna: povećati unos dijetalnih vlakana kako bi se poboljšalo zdravlje crijeva i opće blagostanje. No, iako većini ljudi unos vlakana često nije dovoljan, postoji i druga strana medalje – prekomjeran unos može biti problematičan.
Vlakna su neprobavljivi ugljikohidrati koji se nalaze u voću, povrću, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima i sjemenkama. Tijelo ih ne razgrađuje, nego prolaze kroz probavni sustav uglavnom netaknuta. Postoje dvije vrste vlakana: topiva i netopljiva. Topiva, koja se nalaze u mahunarkama, zobi i orašastim plodovima, otapaju se u vodi i tvore gel koji usporava probavu te pomaže u održavanju osjećaja sitosti i stabilnoj razini šećera u krvi. Netopljiva vlakna, poput onih u pšeničnim mekinjama i povrću, djeluju poput „čistača“ crijeva, povećavaju volumen stolice i ubrzavaju prolazak hrane kroz probavni sustav.
1. Nadutost, bolovi u trbuhu i višak plinova
Prekomjeran unos vlakana najčešće se očituje kroz nadutost, bolove u trbuhu i višak plinova. Kada drastično povećate unos, crijevne bakterije intenzivno fermentiraju vlakna, što stvara plinove i nelagodu. Ako pritom ne pijete dovoljno vode, stolica može postati tvrda i izazvati zatvor. Stručnjaci savjetuju postupno povećavanje unosa vlakana i istovremenu hidrataciju, kako bi probavni sustav imao vremena da se prilagodi.
2. Nedostatak minerala i zdravstveni simptomi
Vrlo velike količine vlakana – preko 70 grama dnevno – mogu smanjiti apsorpciju minerala poput željeza, kalcija, magnezija i cinka. Posljedice uključuju umor, lomljivu kosu i nokte, blijedu kožu i sporije zacjeljivanje rana. Prekomjeran unos vlakana može također ometati apsorpciju lijekova, čineći ih manje učinkovitima, stoga se preporučuje razmak od barem dva sata između konzumacije vlakana i lijekova.
3. Prekomjerna sitost i ograničen unos nutrijenata
Vlakna pomažu osjećaju sitosti jer zauzimaju prostor u želucu, ali to može spriječiti unos drugih važnih nutrijenata poput proteina i zdravih masnoća. Prevelika količina vlakana odjednom može učiniti obrok neugodno teškim i ograničiti vašu energiju za ostatak dana. Stručnjaci preporučuju raspodjelu vlakana kroz cijeli dan, kako bi tijelo imalo vremena za probavu i apsorpciju svih nutrijenata.
Za optimalno zdravlje crijeva i cijelog organizma, važno je držati se preporučene dnevne količine vlakana – otprilike 25 do 30 grama za odrasle – i povećavati unos postupno. Hidratacija, ravnoteža s drugim nutrijentima i pažljivo praćenje reakcija tijela ključni su za uspješno fibremaxxing iskustvo. Vlakna su moćan saveznik, ali kao i kod svih dobrih stvari, umjerenost je najbolja strategija.