Postoji nešto zaista čarobno u Istanbulu tijekom jeseni. To je sezona kada grad skida svoju ljetnu, turističku kožu i vraća se svom autentičnom ritmu. Život se seli s obala natrag u srce kvartova, a ulice ponovno ispuni žamor lokalnog stanovništva. Dok se ljetna sparina povlači, zrak postaje svjež i čist, a zlatna svjetlost obasjava kupole džamija i krovove palača, stvarajući atmosferu koja izgleda kao da je izišla iz filma. Upravo je to vrijeme kada se miris pečenih kestena, koji dopire s uličnih štandova, miješa s povjetarcem s Bospora, nudeći posjetiteljima iskustvo koje je istovremeno umirujuće i puno života. Od kraja rujna do studenog, grad usporava taman toliko da možete uživati u njegovoj bogatoj povijesti i kulturi bez kaosa, pružajući savršenu ravnotežu između živahnosti i spokoja.
Jedan od najočitijih i najvažnijih razloga za posjet Istanbulu u jesen jest gotovo savršena klima. Dok ljetni mjeseci mogu donijeti temperature koje prelaze 30°C i visoku vlažnost, jesen nudi idealne uvjete za istraživanje. U rujnu su dani i dalje topli, s temperaturama koje se kreću oko ugodnih 25°C, dok listopad donosi svježinu s prosjekom od 15 do 20°C. Čak i studeni, s temperaturama koje se rijetko spuštaju ispod 15°C tijekom dana, ostaje ugodan za duge šetnje. Ova blaga klima znači da možete satima lutati povijesnim ulicama Sultanahmeta, istraživati šarene četvrti Fener i Balat ili se penjati na brda s kojih puca pogled na Zlatni rog, a da se ne osjećate iscrpljeno od vrućine. Uz to, jesenski mjeseci donose i značajno smanjenje gužvi. Redovi za ulazak u Aju Sofiju, Plavu džamiju ili palaču Topkapi znatno su kraći, što omogućuje intimnije i opuštenije razgledavanje. Čak i labirinti Velikog bazara postaju prohodniji, dajući vam priliku da na miru razgovarate s trgovcima i upijete atmosferu ovog povijesnog trgovačkog središta.
Jesen je također i gozba za osjetila, jer istanbulska gastronomska scena u ovo doba godine doseže svoj vrhunac. To je sezona ribe, kada vode Crnog i Mramornog mora postaju izdašne, a restorani diljem grada nude svježe ulove. Ne propustite kušati lüfer (strijelku), ribu nježnog mesa koja je ikona sezone, ili palamut (tunj), koji se često poslužuje na žaru. Tržnice su preplavljene sezonskim plodovima; štandovi se šarene od sočnih narova, čiji se sok cijedi na svakom koraku, i svježih smokava. Ipak, zaštitni znak jeseni su kesteni (kestane), čiji se miris širi ulicama dok ih ulični prodavači peku na žaru. Za ljubitelje slastica, tu je kabak tatlısı, desert od bundeve sporo kuhane u šećeru i posute orasima, te aşure, tradicionalni puding od žitarica i suhog voća koji simbolizira zajedništvo. Sve to možete zaokružiti čašom turskog vina, čija je industrija doživjela renesansu, nudeći autohtone sorte poput Kalecik Karası ili Öküzgözü u šarmantnim vinarijama poput Sensus Wine House u četvrti Galata.
Kulturni kalendar Istanbula u jesen je bogat i raznolik, nudeći ponešto za svakoga. Grad postaje pozornica za niz prestižnih međunarodnih događanja koja privlače ljubitelje umjetnosti iz cijelog svijeta. Jedan od najvažnijih je Istanbulski bijenale, vodeći događaj suvremene umjetnosti koji se održava svake druge godine i pretvara različite gradske lokacije u galerije. Za ljubitelje glazbe, listopad donosi Akbank Jazz Festival, koji ugošćuje svjetski poznate i domaće jazz glazbenike na koncertima diljem grada. Tu su i filmski festivali poput Filmekimija, koji prikazuje nagrađivane filmove s međunarodne scene. Vrhunac sezone je 29. listopada, kada cijela Turska slavi Dan Republike. Tog dana Istanbul oživi paradama, koncertima i spektakularnim vatrometom nad Bosporom, stvarajući svečanu i patriotsku atmosferu u kojoj možete sudjelovati zajedno s lokalnim stanovništvom.
Osim kulturnih događanja, jesen Istanbulu daruje posebnu vizualnu ljepotu. Gradski parkovi i vrtovi odijevaju se u zlatne, crvene i jantarne tonove, stvarajući prizore koji oduzimaju dah. Parkovi poput Yıldız i Emirgan, smješteni uz obale Bospora, postaju idilična mjesta za šetnju i bijeg od gradske vreve. Za one željne prave prirode, Beogradska šuma, smještena na rubu grada, nudi kilometre staza za pješačenje i vožnju biciklom kroz raskošno jesensko lišće. Ovo je također idealno vrijeme za nezaboravnu plovidbu Bosporom. Dok sunce zalazi, a nebo poprima tople boje, pogled na siluetu grada s minaretima i palačama postaje još dramatičniji, pružajući priliku za fotografije koje ćete zauvijek čuvati.
Kako dani postaju kraći, a večeri svježije, jesen je savršeno vrijeme za uranjanje u jednu od najpoznatijih turskih tradicija – posjet hamamu. Toplina i para tradicionalne turske kupelji pružaju savršen kontrast svježem jesenskom zraku, nudeći duboko opuštajuće i pomlađujuće iskustvo nakon dana provedenog u razgledavanju. Povijesni hamami poput Çemberlitaşa ili Süleymaniye Hamamı nisu samo mjesta za opuštanje, već i arhitektonski dragulji koji vas vraćaju u doba Osmanskog Carstva. Jesen, sa svojim mirnijim tempom, omogućuje vam da u potpunosti uživate u ovom ritualu bez ljetnih gužvi. Na kraju, posjet Istanbulu u jesen nije potpun bez uživanja u malim, svakodnevnim ritualima – ispijanju toplog turskog čaja ili guste, slatke boze u nekoj od ugodnih kavana, dok promatrate život grada koji teče svojim mirnim, autentičnim tokom.
Nova DIVA STYLE od 31. listopada na kioscima!