Cheesecake je baš uvijek dobra ideja, a ako želite predahnuti od onog klasičnog, donosimo recept za omiljenu tortu koja ne treba u pećnicu te dolazi s dodatkom manga i limete. Savršeno slatko osvježenje, osobito ako nemate ideje kako se zasladiti, a ne provesti cijelo popodne u kuhinji.
Recept je s nama podijelio Darko Debić koji se nalazi iza bloga i Instagram-profila Samo jedan griz, a za recept ga je inspirirao profil HidaMari Cooking.
Sastojci i priprema:
Podloga
- 90 g Digestive keksa
- 25 ml mlijeka
Kekse zdrobiti, najjednostavnije je staviti ih u čvrstu vrećicu i valjkom ih usitniti ili udarati batom. Dodati mlijeko, pomiješati i utisnuti u kalup za torte promjera 15-18 cm. Ohladiti podlogu u hladnjaku.
Krema
- 200 g neslanog krem sira/sira za kolače
- 30 g šećera u prahu
- 30 ml mlijeka
- 5 g želatine
- ribana korica trećine limete
- sok trećine limete
- 200 ml slatkog vrhnja
- 20 g šećera
- 60 g pirea od manga
U sir umiksati 30 g šećera, dodati koricu i sok limete. Mlijeko i želatinu staviti u staklenu zdjelicu, pustiti par minuta i otopiti u vodenoj kupelji koja ne ključa. Dakle, zakuhati vodu, maknuti s vatre i tad položiti zdjelicu s mlijekom i želatinom do pola, pazeći da vruća voda ne uđe u zdjelicu. Miješati dok se želatina ne otopi. Pomiješati sir i otopljenu želatinu.
Slatko vrhnje i 20 g šećera miksati u šlag. Pripremljeni sir i šlag lagano spojiti. Par žlica mase odvojiti za tanki, bijeli sloj koji ide kasnije. U drugi, veći dio umiješati pire od manga i staviti na pripremljenu podlogu. Poravnati i staviti u zamrzivač na 10 minuta. Sada treba dodati par žlica bijele mase koja je bila na sobnoj temperaturi pa se nije stegnula i ponovno vratiti u zamrzivač.
Žele od manga
- 10 ml vode
- 2 g želatine
- 60 g pirea od manga
Želatinu otopiti u vodi na isti način kao i kremu sa sirom. Dodati pire od manga, pričekati par minuta i preliti preko kolača. Staviti na par sati u hladnjak, najbolje preko noći.