Instagram profil Bojane Matek pun je slasnih recepata, a ovaj put smo izdvojili zamamni mojito cheesecake. Osvježavajuća torta prema kojoj nitko nije ostao ravnodušan, čak i oni koji baš ne voli takve slastice. Naizgled nespojiva kombinacija ova dva glavna sastojka bit će savršena za proslave u vrijeme ljetnih vrućih temperatura. Recept prenosimo u nastavku!
Sastojci
Podloga
- 450 gr Digestive keksa
- 180 gr maslaca
- 3-4 žlice mlijeka
- 2 žlice svijetlo smeđeg šećera
Krema
- 500 gr svježeg sira
- 500 gr mascarpone sira
- 2 žlice šećera u prahu
- 1 dl slatkog vrhnja
- 15 listova želatine
- 3 limete
- šaka listova svježe mente
- 180 gr kristal šećera
- 1 dl vode
- 6 žlica bijelog Bacardi ruma
Za ukrašavanje
- 250 ml slatkog vrhnja
- 1 šlag fix
- 1 vanilin šećer
- 1 limeta
- listići mente
- slamčice
Priprema
Kekse usitniti u multipraktiku ili u vrećici s valjkom za tijesto. Dodati otopljeni maslac, mlijeko, šećer te smjesu utisnuti u kalup ili na pladanj na koji smo stavili obruč za torte. Stavite u hladnjak dok pripremate kremu.
U tavu stavite vodu, šećer te zagrijte vodu do vrenja miješajući dok se šećer ne otopi. Kuhajte još 2-3 minute te isključite štednjak.
Naribajte koru limete, iscijedite njihov sok te uz listove mente i Bacardi dodajte u zašećerenu vodu. Promiješajte i pustite 10-15 min da se otpuste svi okusi.
Mikserom izmiješajte sir i mascarpone, šećer u prahu, slatko vrhnje, te malo pomalo i dalje miksajući dodavajte procijeđeni sirup. Listiće želatine namočite te potom lagano zagrijavajte u tavi. U istopljenu želatinu dodajte 3 žlice kreme od sira te zatim sve skupa umiješajte u kremu. Kremu rasporedite preko keksa i na nekoliko sati, a može i preko noći, stavite u hladnjak. Zatim ju ukrasite tučenim vrhnjem koje ste istukli sa šlag fixom i vanilin šećerom, te polovicama limete, listićima mente i slamčicama.