Ostani doma, doma je sigurno: Savjeti kako si što više olakšati vrijeme provedeno doma

Navike su nam se posljednih mjesec dana drastično promijenile, a kako u stanovima i kućama boravimo više nego ikada, možemo napraviti sve kako bi si to vrijeme olakšali što je više moguće
Vidi originalni članak

Posljednjih nekoliko tjedana u medijima, na društvenim mrežama i u (virtualnim) razgovorima s dragim osobama, rečenica koja najčešće čujemo svakako je ona – ostani doma. Ostati doma, kod kuće, u svoja četiri zida, nikad nije bilo potrebnije, no istovremeno i nikad zanimljivije. Toliko je mogućnosti da se ne usudimo izgovoriti rečenicu: „Dosadno mi je“. Od čitanja knjiga i kuhanja preko surfanja društvenim mrežama i otkrivanja beskrajnih online aktivnosti pa do crtanja i društvenih igara s ukućanima, baš svatko može pronaći zabavan hobi, čak i otkriti novi talent.

Osim što je zabavno i sigurno, ostati doma nikad nije bilo ljepše.  Sjetimo se samo koliko smo puta tijekom godine poželjeli da imamo makar sat u tjednu više da se posvetimo uređenju doma jer nam je sinula odlična ideja, no nikako je realizirati… Napokon imamo priliku urediti dom onako kako dugo maštamo, stvoriti si ugodan kutak u kojem ćemo uživati i u kojem #ostanidoma neće biti nikakav problem. A najbolje od svega? Kad napokon i uredimo dom, u tim ćemo rezultatima moći i uživati.  Govoreći o uređenju interijerima, mnogima prvo padne na pamet drastični makeover.

No, osim što je u trenutačnoj situaciji otežan, možda je bolja ideja početi od sitnica koje su već neko vrijeme na 'čekanju'. Promijenite raspored stvari u dnevnom boravku ili spavaćoj sobi jer ćete odmah dobiti osjećaj novoga ili krenite od detalja. Sad je pravi trenutak da napokon uokvirimo sve fotografije koje strpljivo čekaju svoj red, a sa zida će nas svaki put podsjetiti na lijepu uspomenu. Na zid možda dospije i nova slika, nacrtana za vrijeme izolacije... No, i prije sređivanja najmanjih detalja u domu, bitno je organizirati dom.

Proljeće nam je tu, a s njim dolazi i proljetno čišćenje za koje sad 'nemam vremena' nije izlika. Ako ga još niste napravili, bacite se na posao – ne samo da bi dom bio „na mjestu“, nego i jer ćete prilikom organizacije prostora pronaći zaboravljene detalje, a lijepo će se uklopiti u dnevni boravak, spavaću sobu, kuhinju… Kad je riječ o kuhinji i blagovaonici, svaki stan skriva ormar s tanjurima i priborom za jelo koji su namijenjeni posebnim prilikama. Ako vam se čini da nikad ne dođu na red i da se na njima skuplja prašina, ovi su trenuci upravo ta posebna prilika. S radom od doma, došlo je i željeno vrijeme za doručak i ispijanje kave u miru. Omiljeni jutarnji ritual pretvorite u pola sata izdvojenih isključivo za vlastiti užitak: izvadite omiljenu šalicu, pronađite tanjur ili zdjelicu koju ste dugo priželjkivali, a sad stoji zaboravljena jer u žurbi nikad ne dođe na red i već ste si osigurali najljepši početak dana s kojim će i obveze biti lakše odraditi.

Budući da su se mnogima uredi preselili u domove, bitno je stvoriti radni kutak u kojem ćemo se osjećati ugodno, a samim time i biti produktivniji. Jedino pravilo koje pritom treba poštivati je da prostor bude uredan, a tu će odlično poslužiti kutije za spremanje stvari potrebnih za posao te police iznad ili pored radnog stola. S detaljima budite oprezni kako ne bi odvlačili pozornost pa prostor zaokružite tek cvijetom u vazi ili zelenilom koje je dobrodošlo u svakoj prostoriji jer će unijeti potrebnu dozu svježine. Uz to, briga o biljkama postat će još jedan hobi s kojim će vrijeme u izolaciji brže prolaziti.

I dok s detaljima u radnom kutku ili radnoj sobi ne treba pretjerivati, u ostatku doma oni su dobrodošli jer su zaslužni za toplinu u prostoru kojima se stvara vlastiti potpis. Ogledalo, nova posteljina, otkačeni tepih,jastučnice s proljetnim motivima… Sitnice u domu nikad nisu izgledale zanimljivije, a najbolji su dokaz da je malo potrebno kako bi običnu sobu pretvorili u vlastiti dom i savršeni prostor u kojem ćemo rado provoditi vrijeme.

Na kraju (radnog) dana, vrijeme je za opuštanje. Svi ćemo se složiti – ono je najljepše kad se u ogrtaču 'zavalimo' u fotelju ili u pidžami u krevet sa svježe opranom posteljinom (jedan od najboljih trenutaka, zar ne?), upalimo mirisnu svijeću i završimo dan uz knjigu ili novu epizodu serije. Osim što je sigurno, doma je stvarno – najljepše.

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".