Online šoping nikad nije bio lakši, ali istodobno i opasniji

U praktičnost online kupnje više nitko ne sumnja, ali (po)sumnjati trebate u sadržaj, kvalitetu i naročito originalnost proizvoda koje naručujete na daljinu
Vidi originalni članak

Poznato je da su potrošači slabo upoznati sa svojim pravima koja imaju prilikom online kupnje, a svjesni toga postanu tek kad se nađu u situaciji poput izostanka dostave naručene robe, dostave neispravne robe ili kada plaćeni iznos ne odgovara cijeni koja je istaknuta prilikom narudžbe robe.

Mnogi potrošači ne znaju za pravilo da se nakon online kupnje, u roku 14 dana, mogu predomisliti te bez navođenja ikakvog razloga ne(is)korištenu robu vratiti natrag prodavaču koji im mora vratiti novac.

Sigurno se pitate kako prepoznati online prijevaru. Savjetujemo da kupujete u lokalnim online trgovinama kada god je to moguće – veća je vjerojatnost da ćete riješiti moguće probleme. Potrudite se i odvojite vrijeme za istraživanje - provjerite recenzije prije kupnje.

Online ponude su često povoljne, primamljive i atraktivne, ali pritom se trebate čuvati različitih prijevara poput kupnje krivotvorene robe, a da toga možda i niste svjesni, što rezultira plaćanjem dodatnih troškova jer će tu robu uništiti Carinska uprava, kao i troškova odvjetnika koji zastupa tvrtku određene robne marke.

Naime, Carinska uprava pazi na prava intelektualnog vlasništva prilikom postupka carinjenja nakon što robu izvan Europske unije naručite na daljinu. Posumnja li djelatnik Carinske uprave na originalnost robe koju uvozite u Republiku Hrvatsku, privremeno će je zadržati, a utvrdi li se u daljnjem postupanju da su prekršena prava, provodi se oduzimanje i uništenje takve krivotvorene robe.

Više korisnih informacija o prednostima i zamkama online kupnje pročitajte na Smartlife.hr

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".