Omiljena splitska ilustratorica otkrila kako su nastali ONI s karikatura koje toliko volimo i što rade u doba korone

Tisja Kljaković Braić ne prestaje nas oduševljavati genijalnim ilustracijama, a sve je zanimalo što ONI rade u doba koronavirusa
Vidi originalni članak

Na društvenim mrežama zasigurno vam nisu promaknule jednostavne, no jako duhovite karikature u kojima je na šaljiv način prikazana svakodnevica i sve one situacije s kojima se mnogi mogu poistovjetiti. Iza njih stoji splitska ilustratorica Tisja Kljaković Braić, a glavni likovi njezinih ilustracija su ONI, koji su dobili i istoimenu knjigu karikatura. Tisja je na duhovit način prikazala i nekoliko situacija vezanih za koronavirus i samoizolaciju, a s njom smo popričali o tome kako su ONI nastali, što rade o doba korone i kako odlučuje koje će ilustracije ugledati svjetlo dana.

Tisja Kljaković Braić za sebe kaže da je slikarica opće prakse. Završila je slikasrstvo na Akademiji likovnoj umjetnosti:

- To mi je kao baza. Kažu da i pišem slikovito. Otkad znam za sebe, imam taj talent koji mi cijeli život neće dati mira. I to je ok. Nikad neću moći zatvoriti atelje i u njemu ostaviti misli. Osjećaj euforije koji me obuzme kad mi ideja bljesne pred očima, to je neprocjenjivo... Ali tu je i osjećaj nemoći kad ništa ne bljeska. 

Karikature, koje to nisu, proizašle su iz Tisjinih poetičnih slika:

- Ta dva moja lika nastala su u mojim slikama i osvojila likovnu publiku. Kad su prešli u karikaturu, iznenadilo me da su ih prihvatili i oni koji ne prate likovnost. Iznenadilo me jer su crtani jednim likovnim jezikom, kroki, u svega par poteza. Ništa nije uglađeno, definirano ni dovedeno do savršenstva. Ništa nije po današnjim standardima ljepote koji su općeprihvaćeni, pa ni sadržajno. 

Tisja kaže da su ONI potpuno obični ljudi, sa svojim manama i vrlinama, potpuno su životni, nimalo karikirani:

- Zapravo, nisu ONI karikatura života, nego je to fotošopirani život koji nam se plasira svaki dan pod normalno. Napućena usta, trepavice koje prave sjenu na podu... To je smiješno. 

Tisju smo pitali i što ONI rade u ovo vrijeme korone i izolacije:

- Jako me veseli to pitanje u zadnje vrijeme. Vidim da ih ljudi doživljavaju kao da su živi. Za mene je to veliki uspjeh. Ja više ne postojim, dala sam njima život. U doba korone teško je biti originalan. Poplava je fantastičnih i duhovitih videa i statusa, ali ONI će nastaviti u svojem stilu. 

Za kraj, pitali smo TIsju ima li i neki 'strašni sud', odnosno pokaže li nekome ilustracije prije objave:

- Naravno, recimo, moja prijateljica Petra zakinula je moju publiku za desetke karikatura sa samo jednim komentarom: 'Ono - nije mi...ka'. Za razliku od nje, moj otac uvijek kaže ili 'Odlično!' ili 'Nemoj da ti ja utječem na tvoje mišljenje, to moraš sama odlučiti...', a to onda znači da - ne valja!

U galeriji pronađite još odličnih Tisjinih ilustracija koje će vas zasigurno nasmijati i oduševiti, a sve ih možete pratiti na Facebook stranici Tisja Kljaković Art:

FOTO: Tisja Kljaković Art FOTO: Tisja Kljaković Art FOTO: Tisja Kljaković Art FOTO: Tisja Kljaković Art FOTO: Tisja Kljaković Art FOTO: Tisja Kljaković Art FOTO: Tisja Kljaković Art FOTO: Tisja Kljaković Art FOTO: Tisja Kljaković Art FOTO: Tisja Kljaković Art FOTO: Tisja Kljaković Art FOTO: Tisja Kljaković Art FOTO: Tisja Kljaković Art FOTO: Tisja Kljaković Art FOTO: Tisja Kljaković Art FOTO: Tisja Kljaković Art FOTO: Tisja Kljaković Art FOTO: Tisja Kljaković Art FOTO: Tisja Kljaković Art FOTO: Tisja Kljaković Art FOTO: Tisja Kljaković Art FOTO: Tisja Kljaković Art FOTO: Tisja Kljaković Art

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".