Od "sivog duha" do duha brodova

80 je godina prošlo od završetka gradnje prekooceanskog broda Queen Mary, čijim su palubama nekad hodali i plesali Fred Astaire, Clark Gable, Winston Churchill, a danas se smatra jednim od duhovima najnapučenijih mjesta na svijetu.
Vidi originalni članak

U veljači 1938. Thomas Mann, izbjegao iz nacističke Njemačke, ovako je pisao svom bratu Heinrichu: “... Očekivao sam da će zimsko putovanje preko Atlantika biti gore. Put je bio vrlo miran; gigantski brod, koji se doima gotovo neosvojivim, zanjihao se samo jedan dan, a to ne izaziva morsku bolest...” Mann je četvrti put putovao u Ameriku, ovaj put na Queen Mary, tada najbržem i najluksuznijem prekooceanskom plovilu na svijetu. Nije čudo što veliki pisac nije osjetio nepredvidivu ćud zimskog Atlantika: Queen Mary, duga 310 m i teška više od 81.000 bruto tona, sa 12 paluba i posadom a više od 1000 ljudi, nisu mogli lako omesti ni oceanski valovi. Američki pilot i književnik Wolfgang W. E. Samuel išao je 1955. na bračno putovanje u prvoj klasi Queen Mary: “Crveni tepih protezao se od salona prve klase do stepenica što su vodile u kabine prve klase. Čuo sam za izraz ‘doček kao na crvenom tepihu’, ali nisam očekivao da će to biti tako doslovno... Nitko iz druge ili treće klase nije imao priliku probiti se u utočište svijeta prve klase. Odvojenost je bila potpuna.” Sve je svoje putnike Queen Mary ostavljala u čudu: raskoš i udobnost koju je brod nudio dotad nije viđena. Dva bazena, teren za tenis, vrtići za sve tri klase, kozmetički saloni, knjižnice, telefonska povezanost s cijelim svijetom samo su neke od kvaliteta koje su stajale putnicima na raspolaganju. Često spominjana kao “jedini civiliziran način putovanja”, Queen Mary je bila i odabir brojnih zvijezda i šefova država kad je trebalo uoči i nakon Drugog svjetskog rata prijeći s jedne na drugu atlantsku obalu.

U jedinstvenom uređenju art décoa i umjetninama naručenim samo za brod, među kojima se posebno ističu murali Doris Zinkeisen uživala je engleska kraljica majka, dok su njezin šogor, nesuđeni kralj Edward VII. i njegova supruga Wallis Simpson Queen Mary smatrali “svojim brodom”, toliko su puta njime putovali. Uvijek su odsjedali u istom apartmanu, koji se danas naziva Windsorskim, a kad su Atlantik prelazili 1948., morali su unajmiti i dodatni jer su ponijeli 120 komada prtljage. S njima su išli i vjerni psi koji, za razliku od ostalih, nisu morali boraviti u brodskoj štenari. Svoje je dvije pudlice na putovanja palubom Queen Mary vodila i Elizabeth Taylor. U salonu brodu za svoju i dušu drugih putnika plesao je Fred Astaire. Queen Mary rijetko je kasnila u polasku, ali je brod 9. srpnja 1948. čekao 18 minuta da se Clark Gable pozdravi sa svojom tadašnjom ljubavnicom. U dekoru koji se hvasta sa 50 različitih vrsta drveta, od koji je danas šest izumrlo, uživali su i Bob Hope, Bing Crosby, Greta Garbo, američki predsjednik Dwight Eisenhower. Audrey Hepburn sa svojim je suprugom Melom Ferrerom na Queen Mary započela njihov drugi medeni mjesec, a Lynn Redgrave ispratila je brod u mirovinu na njegovu posljednjem putovanju 1967. Jedan od putnika najodanijih Queen Mary bio je Winston Churchill, koji je brod volio i prije Drugog svjetskog rata, dok je za velikog sukoba, za kojeg je plovilo prenamijenjeno kako bi prevozilo vojnike, od Queen Mary napravio svoj stožer na vodi. Na njezinim je palubama potpisao i naredbu za Dan D. U njegovu se čast njegova odaja naziva Churchillovim apartmanom, a nagrađivani restoran Sir Winston’s. Za ratnih su godina iz Queen Mary, brzinski rekorder prekoatlantske plovidbe, uklonjene sve naznake raskoši. Brod je povremeno znao prevoziti i po 16.000 vojnika, a kako je zbog sigurnosti i prebojen, kombinacija brzine i izgleda donijela mu je nadimak “sivi duh”. Njemačke podmornice nisu Queen Mary mogle stići: Hitler je bio toliko frustriran stalnim izmicanjem golema broda da je raspisao nagradu od sadašnjih 250.000 dolara i obećao Željezni križ kapetanu koji potopi mrsko mu plovilo.

Danas je Queen Mary usidrena u Long Beachu u Kaliforniji i služi kao povijesna turistička atrakcija, na njoj su snimani dijelovi “Titanica” i “Posejdonove avanture”, u njoj je hotel. Godišnje njezinim palubama prođe milijun i pol ljudi. Time se ostvaruje predvi- đanje slavne engleske astrologinje lady Mabel Fortescue-Harrison, koja je nakon porinuća broda 1934. s obala Škotske rekla: “Queen Mary bit će najslavnija i najpopularnija kad više ne bude plovila ni milje i ne bude nosila nijednog putnika.” Još jedna odlika doprinosi glasu broda: Queen Mary, prema pisanju uglednog Timea, spada među 10 duhovima najposjećenijih mjesta na svijetu. Za njezine službe, što kao putničkog, što kao ratnog broda, na njoj je umrlo u raznim okolnostima pedesetak osoba. Za Drugog svjetskog rata je pak prepolovila brod iz svoje pratnje, krstaricu Curacoa koja se nije dovoljno brzo maknula. Queen Mary nije bila kriva, brod koji je nosio 16.000 vojnika imao je naredbu da se zaustavi samo na odredištima, ali je poginulo više od 300 mornara s Curacoa. Nije stoga čudno što danas, po mnogim tvrdnjama, po brodu luta više od 150 duhova. Kabina B340 više se ne iznajmljuje – u njoj je navodno duh ubijenog člana posade. Slavine se otvaraju same od sebe, plahte koje prekrivaju skroman namještaj lete bez ikakva vjetra. U strojarnici su teška zloglasna čelična vrata br. 13 pričepila i ubila vatrogasca Johna Peddera, koji i danas progoni to mjesto. U brodskim bazenima danas više nema vode, ali ima duhova: iako se nitko u njima nije udavio, prijavljeni su brojni ženski duhovi, od kojih su najpopularniji dama u svojim sedamdesetima odjevena u crno-bijelu kombinaciju te djevojčica Jackie, koja se utopila u oceanu. Dijete je viđano po cijelom brodu, ali se najčešće brčka i hihoće upravo u bazenu. Od praznih bazena često vode mokri otisci ženskih i dječjih stopala.

Stručnjaci za paranormalno smatraju da su ženske kabine za presvlačenje mjesto puno negativne energije. Navodno je u njima silovana jedna žena. U teretnom se prostoru mogu čuti krici i kidanje metala: to je mjesto najbliže sudaru s Curacoom. U Chruchillovu bivšem apartmanu osjeti se dim cigara. Kuhinjom povremeno odjekuju krici kuhara kojeg su vojnici, nezadovoljni njegovim kuhanjem, strpali u peć i spalili. U brodskoj mrtvačnici, logično, mnogi su, kako tvrde, ugledali duhove. “Popularna” mjesta za spektralna bića na Queen Mary su i Kraljičin salon, u kojem boravi mlada dama odjevena u bijelo, jedan od apartmana prve klase u kojem je gospodin u odijelu u svojim tridesetima, vrtić u trećoj klasi, u kojem još ima igračaka i čuju se djeca kako se igraju i plaču, bazen druge klase, u kojem se utopila – a čini se i ostala – vrlo blijeda, nenašminkana dama tamne kose u plavoj haljini iz 1940-ih. Oni koji se zapute na Queen Mary trebaju znati da brod crpi energiju iz ljudi, kao i iz različitih uređaja. Tek napunjeni mobiteli i digitalni fotoaparati ostaju bez struje u nekoliko minuta nakon što se ljudi popnu na brod. Digitalni fotoaparati također često zakaži – blic bljesne, ali nema fotografije, nakon čega uređaj odjednom počne raditi kao da se ništa nije dogodilo. Lovci na duhove pak često prijavljuju simptome koji su uvriježeni pri ovakvim aktivnostima: vrtoglavicu, mučninu i nagle promjene tjelesne temperature, od drhtavice od hladnoće do znojenja od vrućine u nekoliko sekundi. Oni neskloni ovakvim tumačenjima drže kako, budući da plaćene ture koje vode u potragu za duhovima počinju u Sir Winstonovu restoranu, ovo više ima veze s punim želucem i kojom kapi dobrog viskija viška.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".