Nutricionistkinja Karmen Matković Melki savjetuje: Tajna dobroga zdravlja krije se u umjerenosti i raznolikosti

U svom četvrtom podcastu dm je ugostio nutricionistkinju Karmen Matković Melki koja ima pregršt korisnih savjeta kako uživati u hrani, hraniti se zdravo i biti fit
Vidi originalni članak

Ljeto i godišni odmor pred naše tijelo postavljaju brojne izazove, od visokih temperatura, izloženosti suncu, intenzivnijih tjelesnih napora, ali i opuštenijeg pristupa “iću i piću”. No da biste iz prve ruke doznali kako uz mudar odabir namirnica i pića, ovaj dio godine ipak možete pretvoriti u pravi odmor za dušu i tijelo, ali i neki novi početak, u četvrtom dm podcastu voditeljica Anita Galić ugostila je Karmen Matković Melki, dipl. nutricionistkinju, koja ima pregršt korisnih savjeta kako uživati u hrani, hraniti se zdravo i biti fit. Kao kompanija koja u središe poslovanja stavlja čovjeka, dm ovim podcastima o ženskom zdravlju skreće pozornost na to koliko je važno brinuti o sebi i misliti na svoje zdravlje cijeloga života.

Hrana prije svega, kako ističe nutricionistkinja, predstavlja užitak, a pravim izborom i kombinacijom sezonskih namirnica, kojih ljeti doista ima napretek, vaše ljetovanje može biti zdravo, vi se možete osjećati poletni i puni energije, a istovremeno uživati u moru, druženju i dobroj hrani.

Stoga, kako napominje Karmen Matković Melki, valja obratiti pozornost na tri ljetna problema koja se mogu riješiti prehranom – izloženost suncu, visokim temperaturama, što često dovodi do dehidracije, i probleme s probavom, kao posljedica putovanja i promjene sredine.

Voda je najvažnija komponenta u održavanju vitalnosti i zdravlja
Uslijed visokih temperatura i izlaganja suncu, najvažniji zahtjev našega organizma je kvalitetna hidratacija. – Voda je jedina koju trebamo stalno unositi u organizam jer je hidracija najvažnija, ne samo ljeti nego cijele godine. Obična voda je prvi izbor, ali dobro je unositi i prirodnu mineralnu vodu jer se ljeti znojimo, gubimo elektrolite, a možemo ih vratiti uz pomoć prirodnih mineralnih voda – objašnjava Karmen Matković Melki, nutricionistkinja.

Nažalost, kako ističe, potpuno zaboravljamo na čajeve, koji nisu samo korisni ako smo bolesni. Kulture koje nas okružuju, a koje su navikle na duga ljeta i vrućine, koriste čajeve za rashlađivanje i hidrataciju tijela.

– Ljeto je idealno za čaj jer je to tekućina koja rehidrira. Čaj ne treba biti vruć, nego mlak. Čajevi od mente i đumbira mogu nas rehidrirati, osvježiti i ohladiti iznutra, a izvrsni su za probavu. Čaj je doslovce voda s brojnim benefitima za ljudski organizam – objašnjava Karmen.

Nadalje ističe kako ne treba zaboraviti niti na običnu vodu u koju možemo narezati voće, limun ili naranču, možemo dodati svježu mentu ili narezani krastavac.

– Vjerojatno mnoge zanima što s alkoholom ljeti, pivom ili vinom. Treba biti oprezan jer pivo s jedne strane rehidrira, a s druge dehidrira. Dakle, uz čašu alkohola uvijek treba popiti i čašu vode, kao i uz kavu, koja je mnogima omiljeni napitak i najdraži ritual u danu – savjetuje nutricionistkinja.

Ako vam se i dogodi sljedeće jutro mamurluk, važno je dobro se naspavati, piti dovoljno vode, nije loše preskočiti nekoliko obroka, a predvečer tek uzeti povrtni ili voćni obrok, koji je pun vlakana, važnih za izbacivanje toksina iz tijela, kaže Karmen.

Kako se hraniti ljeti?


Kada je prehrana i izbor namirnica u pitanju, Karmen Matković Melki ističe mediteransku prehranu kao idealnu za naše podneblje, a koja ujedno zadovoljava tri postulata zdrave prehrane – raznolikost, uravnoteženost i umjerenost.

– Rastužuje činjenica što živimo na Mediteranu, a ne koristimo sve prednosti koje nam nudi. U Španjoloskoj i Portugalu ima puno sezonskih namirnica, i oni to tamo itekako koriste. Svašta se može roštiljati, i povrće i riba, a uz to se mogu kombinirati bogate sezonske salate. Recimo, soparnik, naše je autohtono jelo puno zdravih sastojaka – kaže Karmen.

Karmen savjetuje da na odmoru treba uzimati manje porcije hrane, ali neka trpeza bude raznolika, i nikako ne preporučuje iz prehrane izbacivati neke namirnice osim ako to nije na preporuku liječnika, zbog zdravstvenih problema.

– Važno je da sinergija hrane bude u svijesti, ničega se ne treba odricati – kaže Karmen.

Svi na plažu nosimo grickalice, a ona savjetuje da u torbu spremimo i orašaste plodove, zamrznuto voće, ali da nam niti kvalitetan sladoled ne može naštetiti. – Sladoled može biti svakakav. Može biti kvalitetan ako je dobra kombinacija namirnica jer, zapravo, riječ je o nutritivno bogatom mliječnom obroku.

Je li ljeto idealno za promjenu?
I za kraj, ako planirate iskoristiti ljeto da biste uveli neku zdraviju promjenu u svoj život, Karmen savjetuje da uzmete u obzir kako je umjerenost i raznolikost preduvjet za cjeloživotno zdravlje.

Iako primjećuje da se vegetarijanska prehrana pokazala kao zdraviji izbor, zbog deficita proteina i željeza, ipak savjetuje povremenu konzumaciju namirnica životinjskog porijekla i stalnu konzumaciju povrća, voća, sjemenki i cjelovitih žitarica, što je formula za zdravu i dostatnu prehranu čovjeka.

Kako je žensko zdravlje vrlo široko područje, dm-ov podcast nastavlja obrađivati ovu temu iz različitih aspekata, a u emisijama koje slijede imat ćete prilike čuti razne stručnjake koji se bave ovom temom.

*Sadržaj donosimo u suradnji s dm-om

Efektan top, široke traperice i it sandale: 'Uz diskretne boje, nosim i kričave jer se u njima istaknem u masi'
Najbolje Barbie lutke tijekom povijesti koje su rad poznatih dizajnera i luksuznih modnih kuća
Najslađi trio ovog ljeta na špici: Mama prošetala chic maslinastu haljinu, a sestre blizanke odabrale su karirane

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".