Kad vintage recepti dobiju suvremeni štih - novi serijal na HRT-u „Apetitlih“ donosi putovanje kroz okuse i vrijeme

Od štrudle do bečkog odreska, serijal donosi kulinarsku avanturu u šest nastavaka koja povezuje prošlost i sadašnjost te otkriva priče iza jela koja se prenose generacijama
Vidi originalni članak

Mnogi od nas čuvaju stare kuharice, bilježnice ili recepte svojih baka i prabaka, često pomalo požutjele od vremena. Svaki list nosi sjećanja mirise kuhinje, zvukove doma i trenutke dijeljene s obitelji. Pregledavajući te recepte, lako se osjećamo povezano s prošlim generacijama, a istovremeno potaknuti da isprobamo vlastite interpretacije.

Ta ideja baza je dokumentarno-putopisne serije „Apetitlih“ koja kreće s emitiranjem u nedjelju, 23. studenoga 2025. u 16:50 na HRT1. Serijal vodi gledatelje vlakom nekadašnjim rutama Austro-Ugarske Monarhije, otkrivajući priče iza jela koja su oblikovala današnju kuhinju naših prostora.

Mladi duo – glumica Vini Jurčić i chef Leo Jurešić – putuje kroz gradove i zemlje, razgovara s kuharima, povjesničarima i lokalnim stanovnicima te istražuje kulturne, povijesne, ali i osobne priče koje krije svaki tanjur.

Pogledajte galeriju 

FOTO: Ana Stjepanović FOTO: Ana Stjepanović FOTO: Ana Stjepanović FOTO: Ana Stjepanović

Vini i Leo putuju željeznicom, koristeći stare željezničke trase kako bi na autentičan način povezali prošlost i sadašnjost. Kroz svima dobro poznata jela – štrudlu i Kaiserschmarrn, bečki odrezak, doboš tortu i paprikaš – serijal prikazuje kako se tradicionalni recepti održavaju kroz stoljeća, ali i kako ih moderni kuhari interpretiraju na nove načine. 

Poseban vizualni izraz serije postiže se kombinacijom autentičnih snimaka putovanja vlakom, dinamične montaže, dron kadrova, arhivskih fotografija i animacija kolažnog tipa, koje gledateljima omogućuju da pripremu jela prate gotovo kao da su u kuhinji s protagonistima.

Naracija Vini Jurčić i kulinarska strast Lea Jurešića dodatno približavaju priču, uz dozu humora i emocija koji bude nostalgiju, dok animacije prikazuju detaljne recepte iz povijesnih kuharica, čineći svako jelo iskustvom koje gledatelji mogu i sami isprobati kod kuće.

Seriju je režirao Goran Ribarić, koji potpisuje i scenarij, a producirali su je Filip Trezner i Kim Kukuruzović iz produkcijske kuće Izvan fokusa. 

Uršula Tolj nekad i sad: Kako se poznata TV voditeljica mijenjala tijekom godina
'Zemljane boje najviše nosim tijekom jeseni, a većinom nosim jednobojno'

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".