Njezin izlog najljepši je dar gradu: Jasmina je sa svojim lutkicama i ove godine pripremila pravu čaroliju

Jasmina Kosanović kroz cijelu godinu prolaznike oduševljava i veseli svojim izlogom u Petrinjskoj 40, a izlog koji se iščekuje s najvećim nestrpljenjem uvijek je onaj božićni
Vidi originalni članak

Božićnu čaroliju pronalazimo na svakom kutku, a posebno nas vesele pomno osmišljeni izlozi koji pričaju najljepše priče i vesele prolaznike. U Petrinjskoj 40 nalazi se jedan od najposebnijih, izlog Jasmine Kosanović i njezinih lutkica koji nam bajkovite prizore donosi tijekom cijele godine - njezinim medvjedima, lisicama, mačkama i vilama ne treba Božić da bi nas uveli u svoj magični svijet, no u blagdansko vrijeme ta je čarolija ipak posebnija i sjajnija. 

U Jasmininom se izlogu nazire i dašak nostalgije. Kako nam je i sama rekla, nedostaje joj onaj život prije pandemije, život prije potresa pa je to nedostajanje prenijela i u izlog. Lutkice je zamislila u novogodišnjoj noći koju mnogi opisuju kao nezaboravnu, a ona dodaje: "Podsjetite nas na nju za par godina...".

- Nasmijani medvjedići sad su umorni i dostave im je čitave protekle godine, kao i svakome od nas koji promatramo ovaj prizor izvana. Miševi čekaju svitanje, prisjećaju se dogodovština iz protekle noći. Vile su tu da čuvaju, ozbiljne i ponosite, ali opet dovoljno blizu tlu i nama, običnim prolaznicima, da ih možemo pojmiti, proučiti i diviti im se. Scena nas neodoljivo privlači i uvlači u sebe, gotovo da joj se ne možemo oduprijeti - riječi su koje, bez sumnje, najbolje dočaravaju što je umjetnica pripremila za kraj godine. Bez obzira na melankoliju, bajka je ta koja prevladava, a kad god se zaželite čarolije, samo posjetite atelje u središtu Zagreba. 

Dio priče Jasmina je preselila i u Etnografski muzej, gdje trenutno traje izložba "Božićne bajke Jasmine Kosanović/Jasmina i lutkice". U bajkoviti svijet možete zalutati sve do 9. siječnja, a cijela je izložba dio projekta "Igračke-djetinjstvo zauvijek".

S Jasminom smo razgovarali i krajem prošle godine, kad nam je u intervjuu izloge opisala kao mala kazališta u koja postavlja određene scene iz priča koje priča sebi, a željela bi da ih čuju i drugi:

- Volim kazalište, a kako rijetko imam priliku raditi za predstave, onda u svom izlogu sama složim priču. Kod izloga mi je bitno da gotovo sve što je u njemu izrađujem sama. Rijetko govorim o onome što će biti u izlogu, npr. za Božić, jer je od skice do izvedbe dugačak put koji me često odvede u skroz drugom smjeru.

O tome koliko su Jasminini izlozi jedinstveni, svjedoči i jedna anegdota. Naime, umjetnica se prisjetila kako su stranci više puta rezervirali sobu u hotelu preko puta ateljea, sve kako bi mogli vidjeti izlog. To je ujedno Jasmini veliki poticaj za daljnje stvaralaštvo. Sate koji su joj potrebni za izradu svake od lutkica više i ne broji. To nije posao, kaže, stvaranje i kreativa njezin su život, a bajka koju stvara želi podijeliti i sa Zagrebom. Tako su njezini izlozi svake sezone gradu najljepši dar, pogotovo gradu u kojem se na svakom koraku vide posljedice potresa. 

Cijelu Jasmininu čaroliju iz ateljea i Etnografskog muzeja pogledajte u galeriji:

FOTO: Matija Dronjić FOTO: Matija Dronjić FOTO: Matija Dronjić FOTO: Matija Dronjić FOTO: Matija Dronjić FOTO: Matija Dronjić FOTO: Matija Dronjić FOTO: Matija Dronjić FOTO: Matija Dronjić FOTO: Matija Dronjić FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos FOTO: Božidar Raos

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".