Nezaobilazna poslastica svake jeseni: Isprobajte recept za prefinu pitu od jabuka!

Izvrsno će prijati uz čaj ili popodnevnu kavu, a možete se kojom šnitom počastiti i ako pazite na unos slatkih zalogaja i deserata jer je puno "bezopasnija" od kremastih kolača i torti.
Vidi originalni članak

Što kažete na recept za pravu domaću pitu od jabuka koja tako neodoljivo miriše na cimet i poziva na druženje uz omiljeni topli napitak? Prhko tijesto, sočne jabuke, cimet i dobro ugrijana pećnica glavne su značajke jeseni. 

Izvrsno će prijati uz čaj ili popodnevnu kavu, a možete se kojom šnitom počastiti i ako pazite na unos slatkih zalogaja i deserata jer je puno "bezopasnija" od kremastih kolača i torti.

Sastojci za tijesto:

200 g glatkog pšeničnog brašna
100 g oštrog pšeničnog brašna
250 g maslaca
100 g šećera
1 prašak za pecivo
1 jaje
1-2 žlice kiselog vrhnja
prstohvat soli
malo ribane korice limuna

Sastojci za nadjev:

7-8 većih kiselijih jabuka
100 g šećera
1 žličica cimeta
1 vanilin šećer
50 g grožđica (+ tri žlice ruma za namakanje)
šaka sjeckanih oraha

Priprema:

Jabuke ogulite i naribajte na grubi dio ribeža ili ih nasjeckajte na sitne kockice. U širu posudu stavite kockicu maslaca, dodajte jabuke, šećer i vanilin šećer, cimet pa lagano pirjajte jabuke dok ne omekšaju i dok ne ishlapi tekućina. Ohladite pa umiješajte sjeckane orahe i namočene grožđice.

U zdjelu prosijte obje vrste brašna, dodajte sol, šećer, prašak za pecivo, na kockice narezan maslac, ribanu koricu od polovice limuna, jedno jaje i kiselo vrhnje pa umijesite glatko tijesto.

Na pobrašnjenoj površini premijesite tijesto  pa ga podijelite na dva dijela. Prvi dio razvaljajte na veličinu pleha 25 x 36 cm. Maslacem namažite pleh, pobrašnite ga pa u njega stavite razvaljano tijesto. Tijesto izbockajte vilicom. Na isti način razvaljajte i drugi dio tijesta.

Na razvaljano tijesto dodajte nadjev od jabuka pa ga poravnajte žlicom. Preko nadjeva nanesite drugi dio razvaljanog tijesta pa i njega izbockajte vilicom.

Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C i pecite 30 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da se pita skroz ohladi, potom je posipajte šećerom u prahu, narežite na kocke i poslužite.

Zgodna studentica sjajno spaja sportsko i elegantno 'Štikle obožavam, a nikad ne bih nosila ravne suknje do koljena!'
Prošetala je tako dobru suknju da je ostatak outfita pao u drugi plan: 'Volim kombinirati klasiku i trendove'
Najprodavanije u omiljenom high street dućanu: Izdvojili smo 20 komada s Mangove liste bestsellera

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".