Newton & Gorman

U berlinskom Muzeju fotografije spojenim izložbama “Helmut Newton: Pages from the Glossies” i “Greg Gorman: Color Works” odaje se počast ovim velikanima.
Vidi originalni članak

Gotovo 15 godina nakon njegove smrti, fotografije Helmuta Newtona i dalje privlače pozornost i intrigiraju. Dokazuje to i velika berlinska izložba koja trenutačno gostuje u Muzeju fotografije.

Modni fotograf, čije su provokativne i erotikom nabijene fotografije mnogi pokušavali imitirati, bio je stalni suradnik Voguea, Harper’s Bazaara i drugih magazina. Njegov je stil bio vrlo prepoznatljiv – stilizirane scene, često sa sadomazohističkim i fetišističkim potkontekstom.

Godine 1980. napravio je serijal “Big Nudes”, gdje je svoj stil doveo do vrhunca. Snimao je mnogo i za Playboy, a još za života njegove su se fotografije prodavale u aukcijskim kućama i za 30.000 dolara.

Na izložbi su prikazane mnoge od njegovih ikoničkih fotografija objavljenih u raznim modnim magazinima između 1956. 1998. Te je godine mnoge od njih sakupio i izdao u knjizi “Pages from the Glossies” koju je izdala kuća Scalo, a ove će je jeseni reizdati Taschen Books.

Na berlinskoj izložbi Newtonovi su radovi spojeni s onima druge fotografske zvijezde, Amerikanca Grega Gormana.

Gorman, inače poznat kao fotograf zvijezda, već je i prije izlagao pod pokroviteljstvom Fondacije Helmuta Newtona koja i sad stoji iza izložbe, a posjetitelji mogu vidjeti 25 njegovih portreta u boji poznatih glazbenika, umjetnika, glumaca, uglavnom iz SAD-a, poput Grace Jones, Andyja Warhola, Julianne Moore, Davida Bowieja.

Iako rođen gotovo 30 godina nakon Newtona, Gorman je objavljivao često u istim magazinima premda je njegov fokus bio drukčiji. Njegova zaljubljenost u rock’n’roll dovela ga je do niše u kojoj je ostao nakon što je 1968. snimio Jimija Hendrixa.

John Waters jednom je izjavio da je to jedini čovjek kojem bi dopustio da mu snimi tijelo, a odonda je snimio mnoge glazbenike i hollywoodske celebrityje, uglavnom u crno-bijeloj tehnici.

Izložba je otvorena do 22. svibnja.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".