New Orleans, najposebniji grad SAD-a

Najfrancuskiji grad SAD-a poznat je po glazbi, Madri Grasu i kuhinji. Ni Katrina to veselje nije zadugo omela.
Vidi originalni članak

FRANCUSKI KORIJENI

Smješten na jugoistoku države Louisiane, uz moćni Mississippi, New Orleans je dobio ime po vojvodi od Orleansa koji je bio namjesnik Louisa XV. od 1715. do 1723. Osnovali su ga francuski kolonisti, točnije French Mississippi Company i utjecaj europske kulture otpočetka je jak.

Poznat je po francuskoj i kreolskoj arhitekturi, miješanju kultura i višejezičnom nasljeđu. Mnoge ulice i danas nose francuska imena, a ovdje se održava i Mardi Gras, jedan od najpoznatijih karnevala na svijetu koji također datira iz vremena francuskih kolonija.

New Orleans često nazivaju “najposebnijim američkim gradom”. 

KOLIJEVKA JAZZA

Čak 60 posto stanovnika New Orleansa su Afroamerikanci, a bio je ovo jedini grad u vrijeme robovlasništva koji je dopuštao robovima da se okupljaju i sviraju svoju glazbu. Europski instrumenti spojili su se s crnim ritmovima; ovo je kolijevka jazza, orkestri limene glazbe i danas su svakodnevna pojava na ulicama grada, a Jazz & Heritage Festival privlači ljude iz cijelog svijeta.

MOĆNI MISSISSIPPI 

Grad leži na Mississippiju, smješten usred močvara i zbog tih prirodnih uvjetovanosti nije se mogao previše širiti (i danas sam grad ima 350 tisuća stanovnika).

U 20. stoljeću močvare su umjetno isušene i ta područja danas su ispod razine mora, što ga čini vrlo ranjivim na poplave i uragane. No stari parobrodi još uvijek voze lijenom rijekom, makar samo kao turistička atrakcija, vraćajući nas u vrijeme Huckleberryja Finna.

DRUKČIJI OD FRANCUZA

Kuhinja New Orleansa svjetski je poznata. Iako je najjači utjecaj kreolske i francuske gastronomije, izmiješalo se tu još svašta. Najpoznatija su jela jambalaya, jelo od mesa, povrća i riže, beignets, četvrtaste “francuske krafne”, po-boy, sendvič od prženih morskih plodova i gumbo, zasitni gulaš od mesa ili ribe.

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".