Neotkrivena Bratislava

FOTO: getty/guliver FOTO: getty/guliver FOTO: getty/guliver FOTO: getty/guliver FOTO: getty/guliver
Skromnija sestra razvikanog Praga s kojim je dijelila državu novo je odredište turista u srednjoj Europi.
Vidi originalni članak

ŠTO SA SUSJEDIMA?

Bratislavi najbliži grad je Beč (sa samo 60 km udaljenosti to su dva najbliža glavna grada u Europi, a predgrađa Brati- slave sežu do austrijske i mađarske granice), a daleko nije ni Prag. S takvim susjedima maloj Bratislavi nije bilo lako izboriti se za svoje mjesto na turističkoj karti, no ovakvo susjedstvo ima i prednosti. Glavni grad Slovačke s njima dijeli isti povijesni i kulturni milje, a velik broj turista čine jednodnevni posjetitelji. Staro hrvatsko ime za Bratislavu je Požun.

MALO POVIJESTI...

Najveći je procvat grad doživio za vladavine Marije Terezije Austrijske u 18. stoljeću kad su izgrađene mnoge palače, samostani i drugo. Počet- kom 20. st. njegovi su stanovnici većinom bili Mađari i Nijemci, a Bratislava je silom pripojena Čeh- oslovačkoj. Najveće znamenitosti
su Bratislavský hrad, dvorac iz 15. stoljeća na uzvisini sto metara iznad Dunava, katedrala svetoga Marti na u gotičkom stilu, stara vijećnica, nadbiskupska palača, ultramoderna Slovačka narodna galerija, crkva sv. Elizabete ili Plava crkva s fasadom u nekoliko nijansi te boje i cvjetnim ploči- cama, sveučilišna knjižnica s vrijednom zbirkom islamskih rukopisa koji su pod UNESCO-vom zaštitom, Muzej ljekarništva, a atrakcija je i Nový most odmilja zvan i NLO most.


NOĆNI ŽIVOT....

Najbolji klubovi su Trafo, Le Club i Masquerade, no ako želite posjetiti neko šminkerskije mjesto gdje se sakuplja tzv. više društvo, adresa je Sky Bar s prekrasnim po- gledom na grad ili Le Club i Le Bar na obali Dunava. Za one kojima je važnija dobra hrana uz čašu vina, tu su restorani/barovi Gaucho, Rio, Primi. Ili Barrock koji nema veze s barokom već s rockom. Preporučujemo, atmosfera je odlična! 

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".