Naša znanstvenica i postdoktorandica na Columbiji: 'Najvažniji su zdravlje, obitelj i zajedništvo'

Ivana Matković Leko, stem cell scientist i poslijedoktorandica na newyorškom Sveučilištu Columbia, opisuje svoju 2020. godinu
Vidi originalni članak

U New York sam se preselila upravo radi posla, i ne sluteći što nas čeka. Ova godina definitivno je bila izazovnija od svih do sada u profesionalnom smislu. Moj se znanstveni projekt na pulmologiji Medicinskog fakulteta Sveučilista Columbia temelji na proučavanju plućnih bolesti, kao što je rijetka plućna fibroza. Kad se početkom godine epidemija koronavirusa počela rasplamsavati, prihvatila sam i novi projekt kojem je u cilju otkriti molekularni mehanizam djelovanja virusa na stanice pluća kako bismo mogli razviti ciljane terapeutike.

Iako su radni tjedni iznimno dugi i naporni, a vikendi praktički i ne postoje, znam da ono čime se bavim ima za cilj boljitak ljudi. To mi je ujedno i najveća motivacija i snaga. Vjerujem da nam je 2020. svima poremetila planove, ali nam je i pokazala da trebamo biti zahvalni na onome što imamo, a inače ne cijenimo.

Ne mogu reći da me naučila, već me podsjetila da su zdravlje, obitelj i zajedništvo naj bitniji. Stoga se i nadam se da će nam nova godina donijeti zdravlje, ali i da ćemo poučeni ovim isku- stvom u budućnosti imati više empatije i razumijevanja jedni za druge.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".