Sezona je ukusnih jagoda, a rado užiamo u njima, kako svježima, tako i kad su dio deserta. Ako ih volite hladne, u sladolednom obliku, onda će vas oduševiti recept kojeg smo pripremili za ovaj vikend, a oduševit će ljubitelje slatkog! Radi se o domaćem sladoledu od jagoda koji je s nama podijelila Bojana Matek. Bojanine recepte volimo, a posljednji nas je put oduševila mileram tortom s jagoda. Ipak, sad je vrijeme za nešto drugačije, kao stvoreno za tople, ljetne dane!
Sladoled je omiljena ljetna poslastica, a zašto ga ovog puta ne biste - napravili sami? Bojana ima super recept, potražite ga u nastavku!
- 1 kg jagoda
- 2 žlice šećera
- 400 g zaslađenog kondenziranog mlijeka
- 500 ml mliječnog vrhnja za šlag
- 1 žličica ekstrakta vanilije (po izboru)
Priprema
- Prepolovite jagode, stavite ih u vatrostalnu posudu te pospite šećerom. Pecite u zagrijanoj pećnici na 150°C oko jedan sat, tj. dok se sok iz jagoda potpuno ne reducira. Promiješajte jagode svakih 15 min, pazite da ne zagore i da se sokovi previše ne karameliziraju.
- Izvadite ih iz pećnice te premjestite u plastičnu posudu. Štapnim mikserom usitnite jagode te ohladite. Zatim dodajte kondenzirano mlijeko i vaniliju te električnim mikserom miksajte dvije minute kako biste dobili prozračnu kremu.
- U drugoj posudi čvrsto istucite vrhnje u šlag te dodajte malo u kremu od jagoda. Laganim pokretima umiješajte špatulom. Dodajte tako vrhnje još nekoliko puta lagano miješajući dok sve ne potrošite. Prebacite u posudu za zamrzavanje, poravnajte, prekrijte površinu pek papirom i istisnite zrak iz mjehurića.
- Poklopite. Zamrznite na 12 sati.
- Prije posluživanja pustite nekoliko minuta na sobnoj temperaturi