Ako postoji neki desert kojeg bismo mogli jesti u svim varijantama, onda je to definitivno cheesecake. Popularna zagrebačka slastičarnica Le Kolač neprestano oduševljava svojim slasticama, a obožavatelje slatkog razveselili kad su, tijekom proljetnog lockdowna, na društvenim mrežama podijelili recept za Basque Cheesecake. Riječ je o baskijskom receptu za najkremastiji cheesecake koji je iznimno popularan u španjolskom gradu San Sebastianu.
Kako kažu iz Le Kolača, sastojci su isti kao u klasičnom cheesecakeu, no razlikuje se po tome što nema podlogu i što se peče na visokoj temperaturi kojom se postiže naizgled "zapečena" korica.
Sastojci:
- 282 g krem sira (Philadelphia, ABC, Vivis, ... bilo koji krem sir koji možete naći u maloprodaji)
- 130 g kristal šećera
- 3 g vanilije (mahuna, pasta ili aroma)
- 14 g glatkog brašna
- 2 g soli
- 2 jaja
- 200 g slatkog vrhnja
Priprema:
- zagrijte pećnicu na 220°C
- mikserom povežite krem sir, šećer i vaniliju (nekoliko minuta)
- dodajte jaja, jedno po jedno i nastavite miješati
- dodajte suhe sastojke
- dodajte slatko vrhnje
- zagrijte pleh u pećnici
- napunite kalup promjera 18 cm, obložen papirom za pečenje i pecite 20-25 minuta, ne duže
- kada je gotov, cheesecake treba imati smeđu koricu, ali se i dalje treba ‘treskati’, sredina treba ostati kremasta.
- kada je gotov, dobro ga ohladite u kalupu