Kad govorimo o slasticama vezane za blagdansko i božićno razdoblje, ne možemo nikako preskočiti fritule. Nezaobilazan su dio šetnje adventom, a s obzirom na to da se ove godine on ne odvija na uobičajen način, vrijeme je da savršene fritule napravimo kod kuće. U tome će nam pomoći recept koji smo pronašli na Instagram-profilu @zalogajcic_hr, a gotove su za čas.
Riječ je o brzim fritulama s jogurtom kod kojih se, umjesto kvasca, koristi prašak za pecivo pa tijesto ne treba odstajati, nego se može odmah pržiti.
Sastojci
- 1 jaje
- 180 ili 200 ml tekućeg jogurta
- 2 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 čep rakije može i bez tog
- prstohvat soli
- 200 g glatkog brašna
- pola praška za pecivo (može i cijeli, bit će još mekše)
- po želji: limunova korica jabuka, cimet...
Priprema
- Ulje ugrijati u loncu. Treba biti toliko ulja da fritule mogu plivati u njemu, ne smiju dodirivati dno
- Kada ste zagrijali ulje da bude vruće, smanjite vatru na lagano. Uvijek se možete poslužiti i trikom s kuhačom - drvenu kuhaču uronite u ulje, ako se oko njega stvaraju veliki mjehurići, ulje je prevruće, ako se oko njega stvaraju manji mjehurići ulje je savršene temperature za prženje
- Ako ćete fritule pržiti na jakoj vatri neće se stići napuhati, tada iznutra znaju biti zbite i pudingaste
- Pjenjačom izmiješajte jaje, jogurt, šećere, rakiju i sol
- Umiješajte brašno i prašak za pecivo. Sve dobro spojite. Tijesto će biti gusto
- Vrećici za ukrašavanje ili onoj za meso odrežite vrh debljine palca. Napunite ju smjesom za fritule
- Fritule istiskujte iznad lonca s uljem. Kada vam izađe "crvić" duljine slične kao i širine vrećice, samo ga prerežite nožićem kako bi pao u ulje
- Nemojte prepuniti lonac fritulama, ostavite mjesta da se mogu napuhnuti i da se pritom mogu same okretati
- Kada se dovoljno isprže na jednoj strani obično se same okrenu na drugu, ako ne, samo ih vi dotaknite vilicom pa će se okrenuti
- Obavezno pazite da vam ulje ne bude prevruće
- Fritule pržite na umjerenoj vatri nekoliko minuta dok ne poprime zlatno-smeđu boju
Doris Vukšić doktorica je komunikacijskih znanosti koja radi na promociji hrvatskih inovatora i startupova te zvijezda naslovnice Dive za prosinac