U receptima koje je s nama podijelila Anita Bubalo Jambrović s Instagram-profila @mamineslatkebrige uživali smo već mnogo puta, a ovog je puta pripremila recept koji baš nikog neće ostaviti ravnodušnim! Riječ je o medenoj torti, poznatijoj još i pod imenom medena pita koja se jednostavno topi u ustima. Vrijeme je za "zasukati" rukave - priprema možda nije najbrža, ali svaka minuta zasigurno vrijedi kad isprobate rezultat. U slast!
Sastojci za kore
- 100 g margarina
- 1 prašak za pecivo
- 2 jaja
- 2 žlice meda
- 1 čaša šećera (2dcl)
- brašna koliko primi (oko 500-700 g)
Priprema kora
Margarin, šećer i med otopiti na laganoj vatri. Maknuti s vatre i pretresti u plastičnu posudu. Dodati jaja i prašak za pecivo lagano mješajući. Kada se sjedini, polako dodavati brašno i lagano miješati; brašna dodavati koliko smjesa primi, da se može razvaljati. Dobivenu smjesu podjeliti na 7-8 jednakih dijelova-kora, a savjetujem izvagati cijelu smjesu i podijeliti na jednake dijelove.
U jedan lonac naliti vrelu vodu i posudu s tijestom staviti u vodu kako bi tijesto bilo toplo i lakše se razvaljalo jer, ako je hladno, neće se moći razvaljati. Pećnicu zagrijati na 160°C. Kore peći na papiru za pečenje koji treba staviti na dno kalupa (okvir kalupa nije potreban) dok lijepo ne porumene. Ostaviti ih da se ohlade.
- 1 kantica (900g) Milerama ili kiselog vrhnja (najbolje Dukatovo crveno 20% masnoće)
- 250 ml vrhnja za šlag
- 5 vanilin šećera
- šećer u prahu po želji (ne puno, bolje probati da ne bude preslatko jer su i kore slatke)
Priprema kreme
Izmutiti šlag, smanjiti brzinu te dodati kiselo vrhnje ili mileram, vanilin šećer i šećer u prahu. Miješati lagano dok se ne sjedini. Kada se sjedini, slagati redom: prva kora pa krema, druga kora pa krema... Dok ne dođete do sedme kore koju treba namazati kremom, a osmu koru izmrviti i posipati na vrh