Zvjezdani spektakl: Najljepši prizori perzeida, "Suza sv. Lovre", na nebu iznad Hrvatske u kojima ćete uživati

Prema predviđanjima, prosječna aktivnost trebala je biti oko 100 meteora na sat, a najbolja vidljivost od ponoći do zore
Vidi originalni članak

Sredina kolovovza, oko spomendana sv. Lovre 10. kolovoza, uvijek je rezervirana za pravi zvjezdani spektakl na nebu - perzeide koji su u narodu poznatiji pod imenom Suze sv. Lovre. U noći s 12. na 13. kolovoza u noćnim satima usmjerili su naše poglede prema nebu, sve kako bismo vidjeli tzv. kišu meteora. Perzeidi su zapravo meteorski roj koji su nekad vidljivi i dva do tri tjedna kroz kolovoz, no najčešći su bili upravo sinoć, što je mnoge potaknulo da se maknu od uličnog svjetla, na mjesta gdje se zvijezde bolje vide kako bi mogli promatrati ovaj uzbudljivi astronomski događaj. 

Iz Hrvatskog astronomskog saveza ranije su najavili da će prosječna aktivnost biti oko 100 meteora na sat, a da je jedino izlazak Mjeseca oko 00:30 mogao umanjiti vidljivost sitnijih meteora svojim sjajem. Najbolje vrijeme za njihovo promatranje je od ponoći do zore. 

Naši fotografi zabilježili su prekrasne prizore diljem Hrvatske - iznad kapelice na Sljemenu, na nebu iznad Obrovca, kod Rakalja u Istarskoj županiji, iznad crkvice u Brseču... Najljepše fotografije potražite u galeriji.

FOTO: Nel Pavletić/Pixsell Brseč FOTO: Srećko Niketić/Pixsell Rakalj FOTO: Srećko Niketić/Pixsell Rakalj FOTO: Srećko Niketić/Pixsell Rakalj FOTO: Marko Dimić/Pixsell Obrovac FOTO: Marko Dimić/Pixsell Obrovac FOTO: Nel Pavletić/Pixsell Brseč FOTO: Nel Pavletić/Pixsell Brseč FOTO: Srećko Niketić/Pixsell Rakalj FOTO: Nel Pavletić/Pixsell Brseč FOTO: Davor Puklavec/Pixsell Sljeme

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".